Menu

Een snelcursus zelfvoorzienendheid.

zelfvoorzienend levenJe bent zoals velen bewuster geworden van milieu & gezondheid en wil zelfvoorzienend worden. Zoals velen plant je dan groentes een fruitboom en heb je misschien een paar kippen. Maar uiteindelijk merk je dat je bijna net zo vaak naar de supermarkt gaat en misschien maar 5% van je voedsel zelf produceert! Hoe maken we de eerste grote stappen om snel in grotere mate zelfvoorzienend te zijn? De makkelijkste stappen zal ik onderzoeken, zodat u direct de juiste richting op wordt gestuurd!

Aanpak:
Begin bij het opruimen/verminderen van abonnementen, spullen, vervoerskosten, verzekeringen etc. Een uitgebreid artikel hierover is consuminderen. Consuminderen is veel eenvoudiger dan zelf produceren. Iedereen heeft andere grenzen maar probeer deze te verleggen! Een rijtje wat voor mij onnodig was, al deed het soms wat pijn;

 • Geen dure mobiel die meer kan dan bellen.
 • Geen tv / Snel internet (nu ”langzaam”)
 • Geen Auto (vervang door wielrenfiets of elektrische)
 • Alleen de minimale gezondheidsverzekering.
 • Geen verpakt voedsel.
 • Geen nieuwe kleren , tweedehands winkels zijn geweldig!
 • Geen warme douche is nu lauwe douche!
 • Geen Koffie, tabak, sterke alcohol.
 • Geen Design meubels, gadgets etc.
 • B kwaliteit of restpartij isolatie gebruiken voor je woning.
 • Minder tropisch fruit , meer wildplukken, minder (duur) vlees meer botten, orgaanvlees, ei en onbewerkt voedsel.

Al deze spullen/diensten maken je leven moeilijker je hebt nu honderden euro’s bespaard & meer ruimte in je huis. Misschien kan je nu overwegen om jezelf te belonen met een 36 urige werkweek in plaats van 40 of versneld leningen aflossen!

Zelf produceren
Als het huis is opgeruimd en je wekelijks veel geld bespaart door drastisch te consuminderen wordt het tijd voor de volgende stap! Naar 100% gaan is niet realistisch en dit moet ook niet ons doel zijn. Ons doel wordt op een gemakkelijke manier snel een flinke hoeveelheid zelf te produceren.

Na het drastisch consuminderen word het tijd voor dingen zoals;

Niet alle opties zijn voor iedereen even handig bijv als je een appartement hebt valt veel af. Vaak heb je dan wel een collectieve verwarming en kan je jezelf afsluiten van het gas dit scheelt de zogenaamde gas vastrecht kosten van 50 euro per jaar en 1 rekening minder in de bus! Het voordeel van een appartement is dat de buren voor jou kunnen stoken. Als je dubbelglas installeert en isoleert hoef je vaak het grootste deel van het jaar niet te verwarmen en de buren houden uw muren warm!

Tuinieren
Je hebt een tuin of moestuin maar vaak beperkt de tijd om veel te verbouwen. Om toch een redelijke productie te verkrijgen is het slim om te focussen op eenvoudige planten die het tuinieren eenvoudig maken. Makkelijk te verbouwen zijn fruitbomen, pompoenen, hazelnoten, bessenstruiken, aardperen, brandnetels, Siberische kiwi en een uitgebreide kennis van wildplukken zal de gezonde biologische oogst sterk vergroten. Met wildplukken kan je een grote hoeveelheid biologische voedsel krijgen!

[yabp 24]

Interessante Literatuur:

Consuminderen met kinderen
Vrolijk besparen doe het zelf met het hele gezin
Geld gezin en geluk geld overhouden samen met je kinderen

4 Comments

 • peter / 18 mei 2015 at 22:22

  Hoe kom ik aan aardperen ?

  Beantwoorden
 • Inge Leonora-den Ouden / 18 mei 2015 at 15:45

  Wat ben ik blij dat ik wat weet heb van wildplukken! Er groeien zoveel gezonde lekkere groenten hier in de buurt. Het zelf verbouwen schiet nog niet op. Een deel van wat ik had geplant is nu al door slakjes opgevreten. Fruitbomen en -struiken zijn leuk, maar geven de eerste jaren helemaal geen oogst (behalve de frambozen dan).
  De raad om goedkoop vlees met bot te kopen, daar sta ik ook achter. Wij kopen geitenvlees e.d. bij de Marokkaanse winkel. Heel geschikt voor stoofschotels!

  Beantwoorden
  • Beh3Erd3r / 18 mei 2015 at 21:20

   Zelf verbouwen en een flinke oogst creeeren is niet eenvoudig. Daarom raad ik ook vaak alleen gewassen aan die makkelijk groeien.
   ” fruitbomen, pompoenen, hazelnoten, bessenstruiken, aardperen, brandnetels, Siberische kiwi ” Stuk voor stuk kunnen die planten haast niet fout gaan 🙂

   Beantwoorden

Leave a Comment

Translate »