Menu

Niks vreemds aan koken met wilde planten!

wilde planten

Verandering is voor velen een grote stap. De meesten in Nederland zijn niet meer opgevoed met het koken van wilde planten. Gratis uit de natuur. Dit is vreemd. De kwaliteit van deze planten flink beter is dan de verpakte gekweekte groenten en fruit die men in de supermarkt koopt. Het aanbod in de supermarkt is daarnaast ook zeer beperkt. Alleen de standaard producten die men gewend is om te kopen zijn aanwezig.

Weet u welke wilde planten eetbaar zijn?
U vraagt zich nu misschien af wat dan eetbaar is en eenvoudig te vinden in de natuur. Deze onderstaande planten kan men in Nederland en België vrijwel altijd vinden in het juiste seizoen;

 • tamme kastanje
 • brandnetel
 • beukenblaadjes
 • beukennootjes
 • beukensap
 • paardenbloem
 • hazelnoot
 • bramen
 • bosbessen

Begin met de brandnetel!
Deze is erg eenvoudig in groten getale te oogsten, te vinden en te bereiden. De brandnetel is een van de meest veelzijdige planten met deze voedzame plant kan je brandnetel spinazie, thee, soep en stamppot maken. Het eenvoudigste om te beginnen is om de toppen van een niet bloeiende brandnetel te knippen alle bladeren in de top die geen gaten bevatten en mooi groen zijn kan je oogsten. Knip een flinke hoeveelheid aangezien het na het drogen krimpt. De goed gedroogde brandnetel verbrijzel je tussen uw handen tot kleine stukjes. Net zoals bij spinazie krimpt de plant bij het koken, bakken en drogen fors. Pluk dus meer dan u nodig denkt te hebben. Zoals de meesten wilde groenten zit het vol met goede mineralen en vitamines die uw lichaam nodig heeft, in brandnetel zit veel eiwit, ijzer, fosfor, magnesium , kalk , kalium, mangaan ,vitamine A,C en zelfs D!

Bouw uw kennis op!

[yabp 24]
Als u geïnteresseerd bent probeer eens de natuur in te gaan en zoveel mogelijk planten te benoemen. Als u niet zeker bent van de naam raadpleeg dan een kenner, wilde planten kunnen giftig zijn of neem een plant mee en determineer het met online plaatjes.  Als men de plant zeker herkent en als de smaak bevalt neem dan een wilde plant mee om in uw tuin te kweken. In loop van der tijd staat uw tuin vol met eetbaars! Onderstaande boeken hebben mij dikwijls geholpen aan de beste salades, knollen, wortels en noten. Wilde planten zijn de weg naar plezier en gezondheid!

Interessante literatuur
Het is groen en het geneest, Karin Hubbeling
De kleine dokter, A.Vogel
Herkenningskaart Wildplukken Auteur: Peter Kouwenhoven
Kleinschaligheid als alternatief
Handboek plantaardige en rauwe voeding

2 Comments

 • Een snelcursus zelfvoorzienendheid. - GoGreenBuddy / 12 juli 2015 at 11:40

  […] Simpele groene gewoontes Niks vreemds aan koken met wilde planten! Wij zijn de slaven van het gras! Permacultuur een stap in de juiste richting! Pepermunt […]

  Beantwoorden
 • IngeLeonora / 15 april 2015 at 11:52

  Vergeet niet het ‘zevenblad’ (ook wel ‘hanepoten’ genoemd)!
  Als het begint te groeien (nu, in april) zijn de blaadjes glimmend lichtgroen. Die moet je plukken. Was ze, snijd ze en verwerk ze rauw in salade, in een groentetaart, of kook ze mee in soep!

  Beantwoorden

Leave a Comment

Translate »