Menu

De luie eetbare tuin.


permacultuur luie tuin Ik ben geen echte tuinier, ik zit ook liever in me eetbare tuin dan op me knietjes met me handen in de grond. Toch wil ik wel mijn tuin grotendeels eetbaar hebben en daarom heb ik een tuinontwerp bedacht waarin ik bijna uitsluitend hoef te oogsten.
Oogsten is tenslotte leuker dan in de rij bij de kassa staan!  Eenmaal ECHT de handen uit de mouwen steken en daarna voornamelijk oogsten!

De eerste stap van het ontwerp is bepalen hoe groot het gebied is die ik ga verdelen in verschillende gebieden. Dit zorgt ervoor dat de planten die je vaker gebruikt dichterbij je huis staan. Nu de afmetingen ruwweg bekend zijn kom ik op 150 meter breed en 500 meter lang dit is een hele flinke tuin. Deze tuin ga ik verdelen in gebieden. De tuin rondom mijn huis word het kleinst. Hier wil ik mijn comfort verhogen dit bereik ik door de wind te blokkeren, veel fruit en tuinkruiden te plaatsen en schaduw te voorkomen. Ik zet dus de hoge bomen aan de rand van mijn tuin, gevolgd door lagere boomsoorten en struikgewas. Het voordeel van bomen, klimplanten en struiken is dat ze meerjarig zijn en vrijwel geen onderhoud nodig hebben. Snoeien verhoogt de productie maar is in principe geen vereiste. Voor mijn luie tuin plaats ik dus veel bomen, klimplanten en struiken die het liefst rauw eetbaar zijn de struiken en de klimplanten zorgen voor een snelle oogst de notenbomen zijn meer een investering in de toekomst. Zij hebben vaak 5- 10 jaar nodig voor productie op gang komt! De mogelijke gewassen op een rijtje die weinig werk vereisen;

  • Hoge bomen walnoot, beuk, elsbes, hartnoot, hickorynoot, koningsnoot, tamme kastanje, tempelboom, zoete kers, zwarte noot en de lindeboom.
  • Lage Bomen appel, peer, abrikoos, dadelpruik, kaki, fluweelboom, hazelnoot
  • Struiken aardbeiboom, bergthee, blauwe bosbes, aardbeiboom, bottelroos, cranberry, egelantier, erwtenstruik, gele ribes, hondsroos, honingbes, Japanse krentenboom, jeneverbes, jostabes, kleine veenbes, kruipbraam, kruisbes, langstelige olijfwilg, lavendel, reuzenbraam, rode bes, vossenbes, vuurdoorn, zwarte bes, zwarte bosbes.
  • Klimplanten braam, boysenbes, Chinese wortel, druif, Japanse wijnbes, Kudzu, loganbes, pronkboon, rankspinazie, schisandra, Siberische kiwi, smilax, snijboon, tayberry.
  • Kruidlaag Franse Aardkastanje, adderwortel, (appel)munt, asperge, aardbei, brandnetel.
  • Knolgewassen aardakker, mierikswortel, oca, suikerwortel, Yacon, wilde hyacint, aardkastanje, aardpeer, Amerikaanse grondnoot, Chinese yam, crosne,

Zelf raad ik aardperen, brandnetel, bramen, hazelnoot, walnoot, fruitbomen en de tamme kastanje aan deze zijn allemaal erg goed te kweken, geven een grote oogst en weinig tot geen onderhoud. Laat de tuin toe om wat ruw over te komen het meeste tuinierwerk ligt in alles keurig maken wat nergens voor nodig is.

[yabp 46]

Het design

eetbare tuin

Klik op de foto voor groot formaat.

Nu de afmetingen, mogelijke gewassen, locatie, zonsopgang en ondergang bekend zijn kunnen we beginnen met onze eerste schets. In deze schets maak je de ruwe gebieden voor jezelf duidelijk. Je kan er dan over nadenken of alles handig is.

A= Hoge bomen in het bijzonder noten. Blokkeren de wind maar niet de zon.
B=Klimplanten blokkeren de wind in de gazebo en geven vruchten.
C= Lage struiken blokkeren niet het uitzicht in de gazebo maar wel vruchten liefst zonder stekels.
D= Lage bomen fruitbomen kunnen ook tussen de notenbomen in A.
E=Brandnetels ver weg zodat het mag woekeren.
F=Aardperen er weg zodat het mag woekeren.
G &H &I = Kippen, stier, konijnen of schaap om het gras kort te houden en vleesproductie.
K =Moestuin uit het zicht maar dicht bij huis.
L=Tamme kastanje en beuken in het bos.
M=Vijver voor vissen of wateropslag voor de tuin.

Alleen na het maken van een snelle schets kom je er achter dat je dingen vergeten bent bijv;

  • Hoe verzamel ik het regenwater voor de moestuin?
  • De moestuin is ver verwijderd van de vijver dit geeft bewateringsproblemen.
  • Wat plant ik tussen de bomen in gebieden A en D.
  • Blokken de hoge bomen naast gebied F veel zon?
  • Waar is de composthoop?
  • Wat voor een hek voor de dieren, welke dieren zijn makkelijk?

Na een snelle schets kan je de gebieden markeren met paaltjes en draad. Op die manier kan je in de praktijk kijken of bepaalde gebieden niet te groot of te klein zijn geproportioneerd. Je kan nadenken over de mogelijke problemen en vervolgens het uiteindelijke ontwerp voltooien. Vraag vrienden om er naar te kijken dit geeft vaak goede ideeën. Maak de uiteindelijke schets gedetailleerder. Je kan ook een hobbyist jouw tuin laten onderhouden voor 50% van de oogst!

Hoe ziet jouw design eruit?

Interessante Literatuur:

Kleinschaligheid als alternatief
Handboek plantaardige en rauwe voeding
Permacultuur in je moestuin
Holzer’s permacultuur
Tuinen van overvloed
Herstellende landbouw

 

1 Comment

  • ''Biologisch'' en biologisch - GoGreenBuddy / 24 mei 2015 at 09:01

    […] zelf te produceren, maar een flinke kennis van wildplukken, een lokale boer die je vertrouwd en het verbouwen van eenvoudige groentes in eigen tuin. helpt je flink op weg naar een gezonde maaltijd. Als men toch in de supermarkt koopt, koop dan […]

    Beantwoorden

Leave a Comment

Translate »