Menu

Zonnecollectoren

zonneboiler

Zonnecollectoren verwarmen met behulp van zonlicht het water naar zon 60 tot 90 C° voor de douche, cv, zwembad, of tap dit bespaart ruim 50% op het gasverbruik. In geval van een warmtepomp installatie kan het grondwater onder het huis worden verwarmt om in de winter efficiënt het huis daarmee te verwarmen.
Soorten zonnecollectoren:
Er zijn veel verschillende typen zonnecollectoren waarvan de meeste gebruikte;
• vlakkenplaatcollector
• vacuümbuizen, eventueel met reflectors (cpc collector)
• buizenregisters verwerkt in grote oppervlakken
• cilindrische reflector
• parabolische spiegels
• centrale ontvangers in een veld met spiegels en hete luchtcollectoren
Van deze zijn voor kleinverbruikers alleen de vlakkenplaatcollector en vacuümbuizen interessant. Deze twee kunnen kleinschalig en goedkoop worden geïnstalleerd.De prijzen beginnen al bij zon 1000 tot 1250 euro

Vlakkenplaatcollector
Een vlakkenplaatcollector is een van de meest voorkomende voornamelijk omdat het al tientallen jarig hetzelfde principe heeft. Het is een paneel die een zwarte metalen plaat verhit die vervolgens het door pijpen stromende water verwarmd.
Dit type zijn voornamelijk in de zomer efficiënt en verliezen hun efficiëntie in de winter. Als men bijv. een zwembad wil verwarmen of een zeer grote warmteopslag heeft zoals het geval is bij een warmtepomp zijn ze zeer geschikt.
De kenmerken van een vlakkenplaatcollector zijn;
• Hogere efficiëntie bij volle zon in warmere landen.
• Zeer degelijk ontwerp kan goed tegen een storm.
• Meer oppervlak per m2 t.o.v. van vacuümbuizen.
• Geschikter met grotere opslag of voor uitsluitend zomergebruik.
• Goedkoper
• Installatiehoek is belangrijk.

Als men weinig water opwarmt voor standaard huishoudelijk gebruik zijn vlakkenplaatcollector minder verstandig in Nederland. Dit komt omdat zij in de winter, lente en herfst minder goed presteren. Huishoudelijk gebruik vereist een stabiele productie van warm water het gehele jaar wat ons brengt bij;

Vacuümbuizen
Zoals het woord het al zegt is dit collector opgebouwd uit glazen buizen waarin een vacuüm zit. Het grote voordeel van deze vacuümbuiscollectoren is dat ze in vrijwel alle omstandigheden werken zoals bij vorst, regen, wind of bewolking. Zelfs op de koudste winterdag kan het water worden verwarmd tot boven 55 graden. Het nadeel is een iets duurdere aanschafprijs en breekbaarder dan een vlakkenplaatcollector..

De kenmerken van een vacuümbuiscollector zijn;
• Hogere jaarlijkse efficiëntie voor huishoudens
• Breekbaarder
• Grotere investering
• Capaciteit beter op de vraag aan te passen
• Installatiehoek minder belangrijk zolang het manifold het hoogste punt blijft.

Werking
Het vacuüm in de buis geeft een van de best mogelijke isolatiewaardes, vervolgens verhit de zon de koperen heatpipe gevuld met een gas.
Dit gas stijgt op bij een temperatuur van 25 graden of meer en verhit vervolgens het manifold dit verhit water met antivries. Het verwarmde antivries water word door een opslagvat of boiler gepompt waar het te gebruiken tapwater is opgeslagen. Als het zijn warmte heeft afgegeven condenseert het tot een vloeistof en zinkt het terug naar de bodem van de heatpipe om weer opgewarmd de worden.

Types
Er zijn twee soorten vacuümbuiscollectoren een met enkel glas en een met dubbel glas. Het verschil is waar het vacuüm zich bevind, in een enkelglas vacuümbuis bevind het vacuüm zich in de gehele buis deze zijn makkelijk te herkennen aan hun doorzichtigheid.
Dubbel glazen vacuümbuiscollectoren zijn donkerkleurig door een speciale coating die is aangebracht op de binnenwand van de buis. Deze heeft als functie de zonne-energie beter te absorberen. het vacuüm bevind zich hier tussen het dubbelglas maar niet in het binnenste waar de heatpipe zich bevind.

Buizenregisters verwerkt in grote oppervlakken
Een buizenregister word vaak verwerkt op grote platte daken waar het te verwarmen water door polyethyleenbuizen stroomt dit is zeer geschikt voor grote gebouwen waar bedrijven zich huisvesten, of appartement complexen.

Zonnecollector voor het zwembad.
Om zwembadwater te verwarmen is er een zonnecollector ontwikkeld die erg geschikt is tijdens de zomer het is gebaseerd op hetzelfde principe als de vlakkenplaatcollector. Het verlengt de tijd dat het zwembad een aangename temperatuur heeft.

Bronnen:
Zonne-energie auteur: Neil Morris
Op zonnekracht vooruit Auteur: Arjan Eikelenboom
Zon Auteur: Steve Parker
www.zonnecollector-info.nl/nl/handboek.html

2 Comments

  • Een snelcursus zelfvoorzienendheid. - GoGreenBuddy / 7 juni 2015 at 14:34

    […] zonneboilers […]

    Beantwoorden
  • Garbage Warrior bouwen met afval? - GoGreenBuddy / 1 juni 2015 at 18:01

    […] je een huis voor dat zichzelf verwarmt, zelf eigen water opvangt, voedsel groeit. Stel je dit voor zonder dure technologie, dat het afval […]

    Beantwoorden

Leave a Comment

Translate »