Menu

Permacultuur een stap in de juiste richting!

groente tuinPermacultuur is een leefwijze waarin de mens in harmonie en samenwerking leeft met de natuur. In deze leefstijl ligt de focus op lokaal geproduceerde basisbehoeftes zoals voedsel, energie en water. De productie moet zo min mogelijk schade veroorzaken aan het milieu. Daarnaast word er getracht zo efficiënt mogelijk om te gaan met energie. Die het liefst lokaal wordt geproduceerd. Dit maakt je onafhankelijker van bedrijven en olie producerende landen. Kort samengevat zijn de voordelen een verbetering van het voedsel, vermindering van uitgaven, een betere gezondheid en herstel van de natuur. Om je een beter idee te geven kunnen onderstaande Engelse documentaires bekeken worden.

Hoe begin je met permacultuur?

Permacultuur is een breed onderwerp,u kunt beginnen met een van deze eenvoudige stappen beschreven in de volgende artikelen; Afval in de compostbak , 6 groene gewoontes, Nederland vol groene daken, Een kruidentuin beginnen en als u een winstgevende veilige investering wilt maken Zonnepanelen voor groene energie. Deze aanpassingen besparen u veel geld zonder dat je op comfort of geluk inlevert, sterker nog uw leven wordt plezieriger! U zult zich ook gezonder voelen, meer beweging minder tv, computer en mobiel zal je stress verminderen en ook hier je kosten verlagen.

Permacultuur in de praktijk

In de praktijk merk je snel genoeg dat direct je leven omgooien niet lukt. Het is makkelijker om dit in kleine stapjes te doen. Probeer in contact te komen met anderen die dezelfde interesses hebben. Op aktieagenda vind je een kalender waarin elke excursie of actie in Nederland wordt georganiseerd. Zo mis je nooit een leuk evenement in de buurt. Belangrijk is niet de nieuwe ideeën te pushen naar mensen in uw omgeving, dit werkt averechts ze komen vanzelf naar je toe als ze zien dat het werkt.

Permacultuur kennis

[yabp 26]

Permacultuur is ontwikkeld in door twee Australische biologen, Bill Mollison & David Holmgren. Waarna het langzaam op gang gekomen is. De mensheid wordt zich steeds meer bewust van zijn omgeving, veel natuurlijke bronnen raken door de mens uitgeput, in het bijzonder water, olie, vis en vruchtbare grond. We moeten een andere richting inslaan als wij onze welvaart willen behouden, dit kan volgens permacultuur alleen als het systeem in meer harmonie is met de natuur.

Interessante Literatuur:

2 Comments

  • MLobenstein / 14 maart 2015 at 20:43

    Bedankt zal het is bekijken! Kan nooit voldoende kennis hebben.

    Beantwoorden
  • Jan-WillemNatuur / 14 maart 2015 at 16:29

    Onlangs kwam er bij Jan van Arkel een nieuw kleurrijk en zeer instructief boek uit onder de titel: ‘Permacultuur in de moestuin’, geschreven door Christopher Shein en Julie Thompson. Het boek volgt een logische opbouw in stappen, is goed leesbaar en geeft veel praktische adviezen en tips t.a.v. plantmateriaal en fruitbomen. Het ontwerpen van een permacultuur moestuin m.b.v. zones en sectoren wordt duidelijk uitgelegd, voorafgegaan door de toe te passen basistechnieken. Het ontwerpen begint met inventariseren van je wensen en liefhebberijen. Daarop stem je een voorlopig en uiteindelijk je definitieve ontwerp af. Het wordt daardoor iets voor jou, in jouw situatie en in jouw ecologische omstandigheden. Een aanrader! Vol met prachtige kleurenfoto’s en instructieve tekeningen.

    Beantwoorden

Leave a Comment

Translate »