Menu

Een kruidentuin beginnen is eenvoudig!

bieslook

Een kruidentuin beginnen is leuk en zal je kookkunsten flink verbeteren. Het gebruik van verse kruiden is erg belangrijk.  Je ziet vaak dat tegenwoordig alles wordt vervangen door zout en peper. Het bekende zakje met ‘kipkruiden’ is vaak voor de helft gevuld met zout. Dit geeft een eentonige smaak en is bovendien erg ongezond. Een leuke kruidentuin vereist niet veel ruimte en past dus in een kleine tuin.

De aanleg van de kruidentuin

De aanleg van een kruidentuin is erg eenvoudig. Als het tuintje ook een blikvanger is een kruidenspiraal(tip!) leuker. Je begint met standaard planten die winterhard zijn. Winterharde planten hebben als grote voordeel dat je ze nauwelijks hoeft te onderhouden. Uitsluitend plukken als je wat nodig hebt is erg handig. In deze handleiding houd ik het eenvoudig. Alleen de meest gebruikte eenvoudige planten komen aan het bod. De locatie van de kruidentuin is het liefst dichtbij de keuken. Een mix van volle zon en schaduw plekken is het beste. Alle planten kun je dan een goede plek geven. Het fijne is dat de meeste kruiden weinig eisen stellen aan onderhoud, grondkwaliteit en zon. Het is wel belangrijk kruiden enigszins te beschutten tegen de wind. Kruiden als munt kunnen gaan woekeren over minder snel groeiende kruiden. Het is zelfs verstandig munt apart te zetten. Plaats deze in een pot of accepteer dat het woekert en geef het de ruimte. Een gezin heeft ruwweg twee vierkante meter munt nodig voor een jaar thee. Voor de rest van de kruidentuin is een gebiedje van twee bij twee ruim voldoende. De grotere planten plaats je achterin,zodat de andere planten niet in hun schaduw staan. Je moet dus eerst uitzoeken waar de zon opkomt in jouw tuin. De zon begint in het oosten en gaat onder in het westen, een moderne telefoon heeft vaak een kompas voor als je niet weet waar het het oosten en westen liggen.

[yabp 113]

Plantkeuze

De meesten mensen waarderen de standaard kruiden het meest rozemarijn, tijm, wilde marjolein, peterselie, bieslook, echte salie, hysop, lavendel, wilde knoflook. Wat eenjarige planten, peterselie, selderie, kervel en bonenkruid, zijn zeker aan te raden voor mensen die het leuk  vinden om te tuinieren. Meer plantjes betekent meer plezier in de keuken! Verras je partner of familie met jouw kookkunsten!

Kruiden drogen

Helaas zijn niet alle kruiden het gehele jaar vers te verkrijgen. Om de winter toch voldoende kruiden in huis te hebben moet je kruiden drogen. Kruiden drogen is een simpel proces waarin je de kruiden afsnijdt voordat ze afsterven of bloeien. Deze kruiden bundel je en droog je hangend in een donkere droge en warme ruimte. De tweede mogelijkheid is de kruiden boven de verwarming te hangen met een minimale afstand van een halve meter. Op het internet staan handleidingen die de magnetron, kachel of oven gebruiken, maar dit vermindert de smaak en kwaliteit van de kruiden. De magnetron kun je beter helemaal niet gebruiken voor voedsel.

Interessante Literatuur:

Het is groen en het geneest, Karin Hubbeling
De kleine dokter, A.Vogel
Herkenningskaart Wildplukken Auteur: Peter Kouwenhoven
Kleinschaligheid als alternatief
Handboek plantaardige en rauwe voeding

Save

Save

Save

Save

Leave a Comment

Translate »