Menu

Konijnenkeutels zijn goud voor je moestuin.

konijnenkeutelsKonijnenkeutels hebben een zeer goede verhouding tussen stikstof (2.4%), fosfor (1.4%) en kalium (0.6%). Ze bevatten ook veel micro-organismes, spoorelementen en het is goed voor de waterhuishouding van de grond. Deze mest verbrandt de wortels niet en geeft langzaam zijn voedingstoffen af. Wat wil je nog meer!

De mestvergelijking

De kwaliteit van mest tussen dieren is heel verschillend. Het belangrijkste is dat het dier geen antibiotica krijgt, zijn natuurlijke voeding eet en in het geheel gezond is. Dit is belangrijker dan de mestsoort. Als je nu de luxe hebt om te  kunnen kiezen is het goed om mest te vinden die vele eigenschappen combineert:

 • Langzaam zijn voeding afgeeft.
 • Spoorelementen
 • Micro-organismes
 • Een goede Stikstof:Fosfor:Kalium balans.

Vaak worden bij mest of kunstmest alleen de  Stikstof:Fosfor:Kalium ratio’s aangegeven. Hier ben ik het zelf niet mee eens. De ratio’s kunnen drastisch verschillen door voeding, waterconsumptie en geslacht. Dit maakt de waardes vaak foutief. Tweede punt is dat het ook gaat om andere mineralen, spoorelementen en micro organismes. De uiteindelijke winnaars voor de moestuin zijn konijnen en duivenmest. Waarbij konijnenmest ook nog eens goed is voor het vasthouden van vocht. Het kan vers en gecomposteerd gebruikt worden. Veiliger is om alle mestsoorten te composteren. Konijnenmest composteert snel, duivenmest helaas een stuk minder. Dit maakt voor mij konijnenmest de winnaar. Als je een monocultuur hebt kan het zijn dat je juist geen balans wilt, zoals bij de productie van champignons. Helaas is konijnen- en duivenmest moeilijk in grote hoeveelheden te vinden. Daarom wordt koeienmest in Nederland veel gebruikt.

[yabp 7]

Eerst composteren daarna pas mulchen.

Bij alle soorten mest is het veiliger om deze eerst te composteren. Ontlasting kan vele gevaarlijke bacteriën bevatten voor mens en dier. Composteer het liefst op een goed werkende warme composthoop waar alle gevaarlijke sporen en bacteriën worden gedood.De manier van composteren is belangrijk als het gaat om dierlijk afval. Bij uitsluitend plantenafval kan er weinig fout gaan. Dit is niet het geval bij dierlijk afval. Dierlijk afval moet goed worden gecomposteerd en in de juiste verhoudingen worden gemengd met plantaardig afval. De juiste verhouding koolstof-stikstof voor  het composteren is ruwweg 27,5:1. Een hogere verhouding van 100:1 vertraagt het composteren. Dit verklaard waarom hout dat traag composteert een ratio heeft van ruwweg 400:1. Een lagere verhouding van 10:1 maakt een stinkende composthoop zoals mesthopen en natuurlijk hondenpoep.

Bouw de compost aan in afwisselende laagjes van koolstof ( hout/papier/as/droog blad) en stikstof (voedsel, mest, vers plantenafval). Dek het altijd met een koolstof laagje tegen de geur. Een stinkende composthoop betekent te weinig koolstof. Een trage composthoop betekent te weinig stikstof. Over composteren is er Een gratis boek.

[yabp 8]

Test je grond of bekijk je gewassen.grondsoort

De makkelijkste manier om erachter te komen op wat voor soort grond je zit is om in te tuin te kijken. Daarnaast zijn er PH-strips te koop om de zuurtegraad te testen. Informeer ook bij een lokale tuinwinkel of zij gratis grondtests voor je willen doen. Neem hiervoor drie monsters van de tuin. De monsters moeten van verschillende plaatsen worden genomen. Maak bij het resultaat niet direct de conclusie dat een neutrale grond ”goed” is. Sommige grondsoorten zijn van nature zuur of alkalisch. Het  eenvoudigst is de gewaskeuze aanpassen aan de grondsoort. Het is te omslachtig om de volledige tuin van zuurtegraad te laten veranderen. Uitsluitend de grond voor de moestuin wijzigen is voldoende. Wilt u meer oogsten met minder werk? Lees dan De luie eetbare tuin.

Meng compost met plantenresten en Biochar.

Nadat de konijnenmest gecomposteerd is meng je die met vers plantenafval en biochar voor het beste resultaat. Gemengde grond vergroot de oogst. Je krijgt luchtige grond die water beter in balans houdt. Biochar is een houtskoolachtige stof die gebruikt wordt om de vruchtbaarheid van de bodem te verbeteren. Het is trouwens ook een perfecte vochtvreter om schimmelvorming te voorkomen binnenshuis! Dek dit geheel af met een mooie bodembedekking (mulch) van stro, gras, zaagsel of bladeren. Gebruik geen papier, of gemalen rubber dit kan giftige stoffen bevatten.

Interessante literatuur:

 

3 Comments

 • Fa / 19 april 2017 at 10:49

  Ik heb twee konijnen en ik bewaar sinds kort alleen de droge keutels in een emmer. Ik wil ze op termijn gebruiken in onze moestuin maar heb geen mogelijkheid om ze te buiten op een hoop te composteren. Is er een manier van composteren in die emmer in de schuur bijvoorbeeld? Of kan ik het in de herfst/winter zo op de moestuin opgooien? Of ondergewerkt? Alvast dank voor het antwoord. 🙂

  Beantwoorden
 • Sanny / 9 maart 2017 at 15:23

  Bedankt voor mooie uitleg over konijnenmest. Mag jedat t hele jaar door in de moestuin versoreiden of alleen in winterperiode? Bedankt vast!

  Beantwoorden
  • Gogreenbuddy / 12 maart 2017 at 10:16

   Eigenlijk moet je mest altijd 1 jaar laten rusten of composteren in verband met mogelijke ziektes. Ik heb nog nooit gehoord van bemesten alleen in de winterperiode.

   Beantwoorden

Leave a Comment

Translate »