handleiding permacultuur

Permacultuur installaties

 

Inhoudsopgave:

Complete handleiding.
Solar installaties
Kachel
hekwerk maken
Kippen- en konijnentractor
Zelfbouw molens
Laptop met internet
Plant- en boomkwekerij

Wijnmakerij
Fruitpers
Rocketheater
Bijenkassen
Koelkelder
Aquaponics
Wateropvang
Water filtreren

Solar installaties

Een zonnepanelen-installatie aanleggen of samenstellen is specialistenwerk. Een zogenaamde kit kan wel zelf geïnstalleerd worden. In de meeste situaties is een installatie winstgevend als die aangesloten is op het net. Een zogenaamde off-grid installatie is vaak niet winstgevend door de dure batterijen. Het bedrijf Tesla is hard op weg deze batterijen goedkoper te maken.

[yabp 88]

Zelfbouw molens

Commerciële windmolens zijn niet winstgevend en verdienen vaak niet de energie terug die tijdens de productie nodig is. Zelfbouw molens zijn hierop een uitzondering. Je kunt een tweedehands motor gebruiken en zelfgemaakte wieken om stroom te genereren. Er zijn twee belangrijke kenmerken in elk ontwerp:

  • Het kunnen blokkeren van de wieken om stormschade te voorkomen en
  • De motor is een permanente magneetmotor. Deze zijn veel efficiënter dan de soms gebruikte startmotor van een auto. Loopbanden en wasmachines hebben regelmatig dit type motoren. Je kunt deze motoren eenvoudig herkennen aan het feit dat de rotor magneten ronddraait in plaats van een koperen spoel.

Het grote voordeel is dat dit een bestaande zonnepanelen installatie kan helpen met een stabiele stroomproductie. Dit voorkomt het ontladen van batterijen en dat verlengt weer de levensduur in een off-grid installatie.  Meer lezen kan op:

Laptop met internet

Het is vanzelfsprekend. Het internet als informatiebron en contact met familieleden en vrienden is vrijwel onmisbaar. Bekijk altijd of er internet mogelijkheden zijn: mobiel, adsl, satelliet. De snelheid is niet essentieel, wel de prijs en stabiliteit. Laptops zijn vaak efficiënter met stroom dan PC’s. Ga je off grid, ga dan voor een zuinige pc waarbij de cpu en videokaart in één zijn. Veel stroom kan bespaard worden op het plaatsen van een ssd, passieve koeling en de juiste voeding met een platinum certificaat.

Qua monitor moet je zoeken naar een met led achtergrondverlichting. Zet ook altijd de pc compleet uit na gebruik.

Kippen- en konijnentractor

Een kippen- of konijnentractor is een verrijdbaar hok. Dit bespaart voedselkosten door het verrijden van het hok naar wekelijks nieuw gras. Met name geschikt voor konijnen die niet geschikt zijn om vrij rond te lopen. Konijnen hebben veel bescherming nodig en gaan ’s nachts niet terug naar een hok zoals kippen dat wel vaak doen. Meer lezen kan op:

Plant- en boomkwekerij

Het planten en kweken van bomen die langzaam een bestaand bos omvormen tot een productiever bos is een goede manier om zelfstandig te worden. In zelfstandige projecten worden vaak calorieën nog ingekocht in de vorm van bonen, graan of aardappels. Met noten of fruitbomen produceer je zonder veel moeite. Het nadeel is dat de bomen vaak enkele tot tien jaren nodig hebben om productie te geven. Het kopen van boompjes kan wat jaren besparen en tijdens een opruiming vrij goedkoop zijn.

Wijnmakerij

Wijn maken van een overvloedige oogst is erg eenvoudig. Je conserveert calorieën en een enkel glaasje wijn aan het einde van een werkdag is zeer aangenaam. Wijn kan gemaakt worden van bijna elke vrucht, niet alleen van druiven!  Het proces is zeer eenvoudig; de enige vereisten zijn gist water en suiker. De kunst bij wijn maken is de kwaliteit. Het is zelfs zo eenvoudig dat gevangenen in Amerika het kunnen maken met fruit en een plastic zak; dit heet dan ”moonshine”. Een goede website over wijnmaken is Bibere.

Fruitpers

Een fruitpers is zeer handig voor grote oogsten van met name appels. Er vallen snel honderd kilo appels van een paar appelbomen. De beste exemplaren kunnen worden bewaard in een koelkelder. Een groot gedeelte moet worden bewerkt om de houdbaarheid te verhogen. Appelsap en cider zijn leuke producten die met relatief weinig moeite kunnen worden gemaakt. Je hebt wel een pers nodig om grote hoeveelheden te maken. In Nederland zijn er mobiele fruitpersen voor een minimum van 75 kg. Dit is ideaal aangezien de pers vaak maar eenmaal per jaar nodig is.

Rocketheater

Een rocketheater is een efficiënte kachel, waarbij de verbrandingskamer en geïsoleerde schoorsteen een vrijwel volledige verbranding verzorgen. Het ontwerp is gebaseerd op een zo hoog mogelijke verbrandingstemperatuur die de hoge efficiëntie mogelijk maakt. Naast de rocketheater heeft een tegelkachel ook vergelijkbare voordelen. Een goede rocketheater heeft een grote massa die kan opwarmen en deze warmte wordt zeer langzaam afgegeven. Meer lezen kan op:

Bijenkasten

De bijen hebben het door vervuiling en besproeiing van gewassen steeds moeilijker. De bijen sterven de laatste jaren massaal. Dit is een ernstige situatie aangezien een groot gedeelte van de voedselproductie afhankelijk is van bestuiving door bijen. Het houden van bijen voor de bevruchting van eigen gewassen en voor de honing is een leuke bezigheid die goed past binnen permacultuur. Meer lezen kan op:

Een goed boek hierover is ”Bijenhouden is voor iedereen” Een goede website hierover is Bijenhouden.

Koelkelder

Een koelkelder is ideaal voor het bewaren van de oogst, weckpotten, aardappels. Het is ook een mooie plek om te vluchten van de zomerhitte die bij veel buitenwerk een lichaam kan slopen. De koelkelder moeten boven het waterpeil blijven. Als dit niet mogelijk moet er een heuvel worden gecreëerd. Meer lezen kan op:

Water filteren

Veel gebieden hebben geen waterleiding of de waterkwaliteit is niet gezond genoeg om te drinken. In deze gevallen moet er grondwater of regenwater worden gefiltreerd. De eerste filtratie stappen kunnen op een natuurlijke wijze met een zandfilter of een helofytenfilter. De tweede stap om het water veilig te maken voor consumptie vereist moderne apparatuur. Salmonella en zware metalen zijn soms moeilijk te filtreren en hier is speciale apparatuur voor nodig. Het is vaak efficiënt een scheiding te maken tussen drinkwater en water. Water voor het gehele huishouden mag meer vervuild zijn. Ook hier is een filtratie nodig tegen bijvoorbeeld salmonella. Er zijn vele opties die ik onderverdeel in huishoudelijk water en drinkwater.

[yabp 87]

Opties voor huishoudelijk water zijn:

  • Uitsluitend filtreren met moderne filters.
  • Uitsluitend regenwater gebruiken en virussen & bacteriën doden met uv licht en een eenvoudig filter.
  • Een leiding aanleggen
  • Grondwater oppompen
  • Niet filtreren

Opties voor drinkwater zijn:

  • Distilleren van regenwater met behulp van zonneboilers of hout.
  • Omgekeerde osmose
  • Filtreren

Al deze methodes voor drinkwater zijn alleen goed mogelijk als je toegang hebt tot water wat al erg schoon en veilig is. Je hebt een professionele installatie nodig om vervuild water te filtreren tot drinkwater. Dit is niet rendabel en dan zijn grote drinkflessen kopen duurzamer.

Afvalwater Filtreren

Afvalwater moet gefiltreerd worden. Wasmiddelen en ook natuurlijke wasmiddelen zijn onwenselijk in natuurlijke rivieren of in je eigen vijver. Vissen kunnen slecht tegen deze verontreinigingen. Voordat je begint met filtreren begin je bij het niet gebruiken van schadelijke schoonmaakmiddelen. Het liefst een composttoilet zodat het waterverbruik wordt beperkt. Biologisch afbreekbare wasmiddelen zijn alsnog schadelijk en moeten eerst worden afgebroken. Het afbreken van natuurlijke zeep kan eenvoudig een half jaar duren. Als het water weinig is verontreinigd en alleen natuurlijke zeep wordt gebruikt kan dit water buiten worden opgeslagen. Na een periode van een half jaar is dit water zuiver genoeg om te lozen. Dit voorkomt sterfte van waterdieren. Meer vervuild water heeft een persoonlijke zuiveringsinstallatie nodig. De installatie en onderhoud is werk voor professionals.