Menu

Een Konijnentractor?

KonijnentractorEen konijnentractor is een ren die eenvoudig kan worden verrold naar een nieuw vers stuk gras. Dit heeft vele voordelen het scheelt grasmaaien, voerkosten en verbetert de gezondheid van het (vlees)konijn.

Een konijn kan ook takken en stammen klein knagen wat tuinafval scheelt. Let hierbij altijd op of de boom niet giftig is! Dit knagen heeft het konijn nodig om zijn tanden in orde te houden en als men geen hout geeft knaagt hij het hok kapot. Ik zal hier een ontwerp beschrijven dat het houden van konijnen eenvoudiger maakt. Probeer alle materialen natuurlijk te houden vermijd plastic, verf, behandeld hout en teer. Wat het konijn aan gifstoffen binnen krijgt, komt uiteindelijk in zijn vlees terecht.
De materialen die hiervoor nodig zijn;
• Natuurlijk rondhout of planken
• Een langwerpig ijzeren open rooster
• Kippengaas
• Een nestruimte
• Rolmechanisme
(hieronder zijn verschillende bouwplannen beschikbaar)

Kenmerken van een konijnenhok

Begin met het vinden van een bodemrooster, bijvoorbeeld  draadmatten, betonbewapening, gaas, zolang de mazen maar maximaal 7,5 cm zijn en het draad dikker is dan kippengaas. Kippengaas wordt snel doorgeknaagd en is alleen geschikt voor de randen en het dak. Als wij het rooster hebben weten we het maximale oppervlak. Ga uit van een minimaal een vierkante meter per volwassen vleeskonijn. Kleiner geeft meer werk het gras zal sneller op zijn en het konijn zal minder gezond zijn. Maak ook geen hokken waar meer dan drie à vier konijnen inzitten. Konijnen hebben rangordes en nieuwe konijnen erbij, of een teveel aan konijnen geeft problemen. Op het rooster bevestigen wij een licht frame gemaakt van hout, steigerpijpen of leidingen. Het is fijn als de toegangsdeur van de ren groot is om makkelijk voedsel in de ren te kunnen plaatsen.

De nestruimte

De nestruimte kan aan het frame worden bevestigd of in het frame worden gelegd bijv. een oude houten ton. Het belangrijkste is dat deze ruimte donker en koel blijft in de zomer. Konijnen kunnen slecht tegen hitte en vrij goed tegen winterkou. In Nederland is het daarom niet nodig om volwassen konijnen binnen te halen tijdens vriezend weer. Geef het konijn genoeg materiaal om een goed geïsoleerd hok te maken uit de wind, leg desnoods een oude deken in of over de ren. Let wel dagelijks op dat zijn water niet bevroren is.

Rolmechanisme
Een rolmechanisme is nodig bij grotere rennen om de ren makkelijker te vervoeren. Is uw ren vrij licht dan kan een sleeptouw voldoen. Het rolmechanisme maakt de ren een echte ‘’konijnentractor’’

Bouwplannen konijnenhok

Als je bovenstaande richtlijnen hebt gevolgd zul je een succesvol hok hebben gebouwd. Eigen voorkeur, materialen en tijd bepalen welk bouwplan het meest geschikt is.
Bouwplan A: Runabout-Rabbit-Run-plans
Bouwplan B: Rabbit-hutch-plans
Plac C: koop een hok.

[yabp 14]

vervolgartikelen:
Het juiste ras om te fokken.
Witte Nieuw Zeelander
Vleeskonijnen

Interessante Literatuur:

Konijnen Houden Auteur: S. Seim TIP!
Konijnen rassen en zorg Auteur: Geoff Russell
Konijnen en knaagdieren encyclopedie Auteur: Esther Verhoef
Konijnen Auteur: Hans Schippers
Konijnen Houden Auteur: J.-C. Periquet

2 Comments

  • Stille kippen in de stad. - GoGreenBuddy / 29 juli 2015 at 18:30

    […] Reclaimed – An Animal Takeover Een Konijnentractor? De juiste vleeskonijnen om te fokken Een eigen visvijver? ”Biologisch” en […]

    Beantwoorden
  • MLobenstein / 8 januari 2015 at 22:38

    Scheelde mijzelf een hoop werk bij het maaien en de konijnen waren uiterst blij!

    Beantwoorden

Leave a Comment

Translate »