Menu

Bieslook als basiskruid!

bieslookBieslook ook wel ‘’Allium Schoenoprasum’’ is een lid van de lookfamilie de smaak is wat lichter en milder dan dat van de ui. Bieslook is een meerjarige winterharde plant met cilindrische ronde groene bladeren. Deze buisvormige bladeren smaken heerlijk in veel gerechten vooral met kaas, vlees, salades en soep komt het tot zijn recht.

Kweken
Bieslook is een meerjarige plant die erg weinig aandacht nodig heeft. De plant komt uit de lookfamilie en is daardoor verwant aan de bolgewassen ui,prei en knoflook. Het kweken van bieslook kan zowel in de volle grond als in potten! Zolang je zorgt dat de grond humusrijk is en dat de bieslook op een zonnige plek gezaaid wordt. In maart tot augustus kan er gezaaid worden en binnen kan de plant het hele jaar groeien buiten sterven wel de bladeren in de winter af. Het volgende jaar zie je het als een van de eerste kruiden terugkomen dit komt omdat de plant voedingstoffen in zijn ondergrondse bollen opslaat deze geven de kracht om vroeg in de lente op te komen. De eenvoudigste manier om bieslook te vermeerderen is door scheuring laat de plant groeien tot een redelijke grote en scheur de plant door vieren. Herplant elk deel op een andere plaats en uw bieslook oogst zal sterk groeien.

[yabp 19]

Gerechten
Bieslook behoud alleen rauw zijn smaak en is beperkt houdbaar. Bieslook word vaak gebruikt in dikke sauzen, salades, ragout, soep of als garnering. Het is zeer geschikt om vettige maaltijden op te frissen.

Interessante Literatuur:

Wildplukken: de alternatieve fruittuin Auteur:Peter Kouwenhoven
Herkenningskaart Wildplukken Peter Kouwenhoven
Wildplukken: eetbare planten Peter Kouwenhoven en Barbara Peters
Wild Food Auteur:Gordon C. Hillman
Food for Free Auteur:Richard Mabey
Nature’s garden Samuel Thayer
Kruiden uit eigen tuin Claire Loewenfeld

Leave a Comment

Translate »