Menu

Verdienen aan landelijk wonen?

Verdienen aan landelijk wonen?landelijk wonen

Geld verdienen met landelijk wonen als hobby of als groen bedrijf is voor velen een droom. Vaak blijft het bij een droom, omdat het te moeilijk is te concurreren met grote bedrijven. Hoe krijg je het winstgevend en welke producten hebben meer kans? Zelf zie ik een duidelijke trend bij groene producten die worden verkocht in het luxe segment in kleine oplages. Speciale zakjes, kunst, dure cursussen of complete niche producten. Kortom zoek een markt waarin volume minder belangrijk is dan kwaliteit. Zoek een product met grote winstmarges. Een voorbeeldje: een doosje ecologische thee kan 0,99 of 3,95 kosten en beiden zullen worden verkocht. Het doosje van 3,95 word niet viermaal minder verkocht en zal dus winstgevender zijn.

Willen we winst maken?

Geld verdienen is natuurlijk niet alles. Als geld belangrijk is voor je, is ecologie waarschijnlijk niet de beste industrie om in te beginnen. Winst is wel een aardige manier om te meten hoeveel nut jouw product heeft. Daarnaast kun je met meer geld meer mensen helpen. Zelfs non-profit organisaties hebben winst nodig om te kunnen uitbreiden, alle grote organisaties worden gerund als een efficiënt bedrijf. Stel jij produceert biologische & ecologische vruchten, maar je wilt geen winst maken. Dan kun je een gedeelte van jouw product weggeven aan de armste mensen in onze samenleving. Dan maak je geen winst maar ben je wel nuttig bezig. Ik beschouw nut dan ook als winst.

Prijs

Wat kost het product? In welke regio is de prijs hoger/lager? Zijn er alternatieven? Heb een duidelijk beeld van wat de prijzen zijn voor de consument en voor inkopers. Zijn er goedkope alternatieven? Een voorbeeldje: een schapenvacht kost in de ene provincie 50 euro en in de andere 100 euro. Een diervriendelijke schapenvacht lijkt dezelfde prijs te hebben en imitatievachten kosten 25 euro. Als je nu biologisch & ecologische schapenvachten gaat produceren creëer je voor de meeste klanten weinig meerwaarde. Zij hebben er immers nauwelijks extra geld voor over. Een product waarbij biologisch & ecologisch wel wordt gewaardeerd is voedsel. Er is bijvoorbeeld een grote groep bewuste theedrinkers die extra geld over heeft voor goede kwaliteit thee. Thee past ook goed in cadeauverpakkingen en is eenvoudig te verzenden.

[yabp 94]

Investeringen

Hoeveel kosten de machines, inkopen, locatie en promotie? Hoe groot is de kans dat je dit terugverdient? Het beste is om klein te beginnen en te kijken of vrienden en familie zonder het te vragen inkopen herhalen. Dit geeft ook direct aan of anderen jouw product waarderen. Alleen een goed product kan voor de hogere prijs worden verkocht in het duurdere segment. Met name mensen geïnteresseerd in biologisch en ecologisch zijn zeer kritisch over producten. Hoeveel producten kun je maken met de investeringen die je gepland hebt? Hoeveel kost het om achteraf uit te breiden? Zeer belangrijke vragen die beantwoord moeten worden voordat je begint.

Tijd

In een succesvol bedrijf moet je een uurloon voor jezelf rekenen. Een goed minimaal uitgangspunt voor de factor arbeid is 20 euro per uur. Dit is zeer weinig hiervan moet je dus alle sociale premies, loon, loon natura, studie, etc. betalen. Dit uurloon daadwerkelijk verdienen is zeer moeilijk en scheidt hobby van een winstgevend bedrijf! Zonder deze winstgevendheid kun je geen nieuwe investeringen maken of in je levensbehoeften voldoen. De meest gehanteerde methode om de arbeidsfactor te verlagen is door meer te produceren. Bijvoorbeeld het verzorgen van 1000 kippen is niet heel veel meer werk dan 10 kippen. Naast de arbeidstijd die je nodig hebt moet je kijken hoeveel tijd je kan vrijmaken voor je eigen project. Schat in hoeveel tijd alles gaat kosten en schat dit heel ruim in!

Doelgroep

Aan wie wil je verkopen? Hoe groot is die groep? Hoeveel van die mensen kan ik bereiken? Is jouw vriendengroep regelmatig geïnteresseerd in jouw product? Wordt je product al verkocht zonder te promoten en zijn jouw klanten duidelijk tevreden? Als je kan inschatten hoeveel je kan verkopen kan je daarop jouw productie afstemmen. Met dit aantal kan je weer inschatten hoeveel elk product daadwerkelijk voor jouw kost om te produceren. Landelijk wonen geeft het probleem van een beperkte aantal mensen in jouw omgeving, je woont immers niet in een stad! Houdt daar rekening mee.

Business plan

Hierboven zijn zeer eenvoudig de meest belangrijke stappen uitgelegd voor een ondernemingsplan. Download wat uitgebreide ondernemingsplannen en neem de tijd om dit uit te werken. Zonder plan kun je voor zeer nare verrassingen komen te staan. Het vergeten van een vergunning, tijdstekort, gebrek aan vraag, cashflow problemen, transportkosten kunnen jouw droom compleet ruïneren. Minstens de helft van de bedrijven gaan failliet na enkele jaren. Een overgroot deel draait breakeven of blijft zeer klein. Zonder uitgekiend plan blijft het een hobby of word het een dure kostenpost.

Producten

Een complete lijst maken van mogelijke producten is onmogelijk. Hopelijk breng ik je vooral op ideeën. De meeste ecologische & succesvolle mensen denken in volledige cirkels waarin elke stap winstgevend is en er geen afval word gecreëerd. Zij zoeken naar restproducten die nu gratis op te halen zijn, zij zoeken naar inefficiënte situaties die zij kunnen oplossen. Winst word vaak gemaakt door een probleem op te lossen.

  • Dierlijke producten gecombineerd met diensten.

Bijvoorbeeld: Schapen hoeden in stadsparken & natuur als attractie voor toerisme, om gras kort te houden, verwilderde percelen kaal te vreten. Tegelijkertijd deze schapen fokken & slachten voor voedselproductie en hun vacht.

  • Wilde groenten & kruiden verkopen.

Bijvoorbeeld: Wilde groentes die van nature zonder hulp in Nederland groeien. Deze groentes zijn vaak vergeten of men heeft geen tijd & kennis om ze zelf te plukken. Brandnetelthee, aardperen, tamme kastanje, paardenbloemen.

  • Natuurlijke supplementen & health foods.

Bijvoorbeeld: Veel wilde planten zijn gedroogd in poedervorm zeer voedzaam. Zuurkool, yoghurt, ingemaakte groentes voor hulp bij verteringsproblemen.

  • Ecologische bouw

Bijvoorbeeld: Het bouwen & ontwerpen van gebouwen, ovens en tuinen met behulp van strobalen, wilgen, klei, riet etc.

  • Solar

Bijvoorbeeld: Zonnepanelen of voedseldrogers, aanleunkassen.

  • Composteren van afval

Bijv: Het composteren van afval en direct de afvalwarmte gebruiken voor de verwarming van een gebouw. Composteren met behulp van kippen en varkens tot kwaliteitscompost en vlees.

Het doel bij al deze voorbeelden is re- of upcyclen of een alternatief bieden aan niet ecologische producten. Dit klinkt gemakkelijker dan gezegd en daarom is een degelijke kennis en een ondernemingsplan een must.

Bronnen:

Geschreven door Marcus Lobenstein, editor: Inge Leonora-den Ouden

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Translate »