Menu

Van consuminderen naar produceren.

consuminderenIn permacultuur wordt er vaak gesproken over consuminderen. Consuminderen is de makkelijkste manier om ecologischer te leven. De tweede manier is om meer ecologisch te produceren dan dat je consumeert. Het beste is natuurlijk beiden. Ecologisch produceren maakt het ook nog eens eenvoudiger voor buurtgenoten om ecologischer te leven door jouw producten te kopen.

Consuminderen

Bij consuminderen wijzig je je levensstijl op een zodanige manier dat je alleen gebruikt wat je echt nodig hebt. Kortom je probeert efficiënter te leven. Je zult bij alles in het leven de vraag stellen ” Kan dit kleiner, goedkoper, minder vaak?”. Het resultaat is dat je minder haast krijgt, minder spullen hebt, minder bang bent spullen kwijt te raken en je zult veel geld besparen. De grootste besparingen zijn daar te maken waar je nu het meeste uitgeeft. Kleiner wonen, een kleinere auto, uitsluitend 2e hands kleren en zelf koken.

Door drastisch te consuminderen kan de gemiddelde Nederlander 500 euro per maand overhouden. Hiermee kun je schulden aflossen, isolatie kopen en in bulk voedsel inkopen. Dit beschouw ik ook als consuminderen je gebruikt immers minder bankproducten, minder energie en je koopt goedkoper voedsel in. Het aflossen van schulden kan velen jaren duren maar geeft een beter rendement dan investeren in productie. Als je niet meer kunt consuminderen kom je uit bij de de laatste stap: produceren.

[yabp 123]

Produceren

Om te produceren heb je tijd, geld en kennis nodig. Je creëert deze mogelijkheid door eerst te consuminderen. Wat je gaat produceren is zeer situatie afhankelijk. De meesten produceren een product waar hun interesse ligt. Dit is vaak voedsel gerelateerd maar kan ook kleding, meubels of dienst zijn. Als je geen tijd of zin hebt zelf te produceren kun je het geld investeren in zonnepanelen en een zonneboiler. Als je in een appartement woont kun je het geld investeren in aandelen van groene bedrijven. Hiermee steun je de groene economie en indirect help je mee aan de productie van ecologische producten.
Gewilde producten die ecologisch vaak kunnen worden verkocht met een grote winstmarge zijn voedsel, zaden, gewassen, wijn, dierenvachten, cursussen, kunst en dagtrips. De winstmarge is nodig als je snel je capaciteit wilt verhogen of producten wilt weggeven aan de armste laag van de samenleving.

Motiveren buurtgenoten

Het motiveren van buurtgenoten kan natuurlijk direct. Zij kunnen spullen en kennis met je ruilen. Probeer mensen te overtuigen door zelf een mooi leven te leiden waarin je meer zorgenvrij door het leven gaat. Discussiëren heeft weinig nut als je geen goede voorbeeld rol kunt spelen. Als zij zien dat je minder werkt en lekkerder voedsel hebt raken mensen sneller geïnteresseerd. Uiteindelijk moet de gehele samenleving veranderen om effect te hebben op de wereldschaal.

 

 

Leave a Comment

Translate »