Menu

Thee weetjes, 6 manieren waarop je van thee kunt genieten.

teaThee is een alledaags drankje, niets bijzonders zou je zeggen. Thee is niet voor niets het populairste drankje ter wereld. Het stilt de dorst, kan ontspannend werken of juist verkwikkend. Welke thee je lekker vind is natuurlijk heel persoonlijk.

Gelukkig zijn er vele soorten thee en smaakjes. Ontstaan vanuit dezelfde basis: de groene bladeren, zoals deze aan de theeplant groeien.

De verwerking ( de manier waarop de bladeren verdorren en verdrogen) bepaalt wat voor soort thee het wordt: zwart, groen, Oolong (zit tussen zwarte en groene thee in) en de zeldzame en kostbare witte thee. Lees meer hierover op de website van de TheeXpress.

Thee is veelzijdig. Niet alleen om te drinken, dus!

1.Helpt wakker worden in de ochtend, verfrist is de middag en verwarmt de avond. Voor ieder moment van de dag een andere thee naar eigen smaak en voorkeur.

Het is leuk om je eigen melange te maken; een schepje van dit, een schepje van dat.

Bijvoorbeeld de gedroogde bloemblaadjes van roos, jasmijn of viooltjes. Gedroogde citrusschil of gedroogde vruchten kunnen je thee een eigen twist geven.

2.Ook zijn er soorten thee die kalmeren/ontspannen of waarvan je lekker kunt slapen.

Als je last hebt van stress en moeilijk in slaap kunt komen, is het fijn om op een natuurlijke manier te kunnen ontspannen. Recept om je eigen thee om te slapen te maken: meng twee delen hop, valeriaan, en één deel sint-janskruid, kamille en meidoorn door elkaar. Giet op 20 gram van dit mengsel een halve liter komend water en laat dit tien minuten trekken. Giet de thee door een zeefje en drink ’s avonds één of twee kopjes, eventueel met honing.

3.Als koel drankje: ijsthee

Zet een pot sterke thee en laat deze afkoelen in een aardewerken kan. Aan de thee kun je naar smaak allerlei ingrediënten toevoegen, zoals munt, geraspte gember, vers geperst sap van citrusvruchten en eventueel suiker.

Natuurlijk kun je ook gewoon je favoriete vruchten thee of groene thee zetten.

De in de koelkast verder afgekoelde thee in de koelkastgoed koud laten worden en serveren met ijsklontjes.

4.Thee is een verbindende factor bij het eten, tijdens een gesprek en is een vorm van gastvrijheid. Erg lekker is dan bijvoorbeeld verse munthee: nog lekkerder en biologisch als het uit je eigen achtertuin komt. Tip: zet het dan wel in een grote pot. Tenzij je het geen probleem vind dat het door je hele tuin heen gaat groeien. Wat dat betreft is het net onkruid..Aan de andere kant, hoe erg is dat als je een echte theeleut bent.

Wist je trouwens dat er verschillende smaken munt te koop zijn in de verschillende tuincentra. De Marokkaanse munt is vast wel bekend. Ook lekker is de appelmunt, ananasmunt, chocolademunt en aardbeienmunt.

5.Thee als mest voor de planten.

Thee verbetert de structuur van de bodem, waardoor lucht en water makkelijker bij de wortels komen. De kleine blaadjes van de thee verteren, waardoor voedingsmiddelen langzaam vrij komen en vormen een humuslaagje. Water wordt makkelijker vastgehouden,potplanten drogen minder snel uit. Doordat de blaadjes verteren komen de voedingsstoffen langzamerhand vrij.

Thee maakt de bodem een beetje zuur, hoe meer thee, hoe zuurder. Planten die dit fijn vinden zijn bijvoorbeeld varens, magnolia’s en hortensia’s.

6.Thee om ongedierte te verdrijven.

  • Munthee is goed voor het verdrijven van mieren. Mieren houden niet van de smaak (of geur) van munt.
  • Een restje zwarte thee over? Niet weggooien,dat is zonde. Dit kun je hel goed gebruiken als biologisch bestrijdingsmiddel bij beginnende luis. Regelmatig besproeien. Als de planten al vol met luis zitten, dan helpt het helaas niet meer. Dus belangrijk om er op tijd bij te zijn.

1 Comment

  • Shantell L. Jones / 24 juni 2018 at 05:24

    Amazing, Thanks you very much for share such a great post to help us build backlinks. Fantastic!

    Beantwoorden

Leave a Comment

Translate »