Menu

natuurlijk snoepen zonder toevoegingen

natuurlijk snoepenVooral kinderen maar ook volwassenen snoepen graag. Verveling of tijdens werk is vaak de reden om gedachteloos te snoepen. Wat is gezond of op zijn minst niet zo slecht? Vrijwel alles in de supermarkt is ongezond, boordevol kleurstoffen en eigenlijk vreselijk duur. Zonder voedingstoffen en de merkprijzen gaan vaak richting de 10 euro per kg of meer. Dit is dezelfde prijs als een biologische kip of biologische paprika per kg. Als we het snoepen niet kunnen verleren hoe kunnen we het dan op zijn minst voedzaam maken?

Zoethout

Als kind at ik veel zoethout. Het kouwen en de langdurige smaak is plezierig. Het hout is de wortelstok van de ”Glycyrrhiza glabra” plant. De zoetstof in zoethout is minstens dertig maal zo sterk. Gelukkig moet je veel kouwen en wordt het langzaam afgegeven. Houdt het wel bij een klein dun stokje per dag. Het veroorzaakt een hogere bloeddruk. Natuurlijk zijn deze bijwerken minder erg dan die van commercieel snoepgoed.

Natuurlijke kauwgom

Natuurlijke kauwgom was heel normaal voordat de er synthetische alternatieven op de markt kwamen. Je leest het goed moderne kauwgom is een olie product. Je kauwt op een olieproduct. Dan praat ik nog geen eens over de giftige toevoegingen. De natuurlijke alternatieven zijn gemaakt van de dennenboom en de sapodilla boom. Alleen de dennenboom is inheems. Ik maak het zelf. Je kan zelfs de hars direct van de dennenboom kauwen dit geeft een hele sterke smaak waar je aan moet wennen. Deze hars koken in water en filteren met een oude panty geeft een milde kauwgom. Een adres waar dit te koop is welkom!

gedroogd fruitGedroogd fruit

Gedroogd fruit is makkelijk te maken. Half rot en onrijp fruit kan je door het te drogen alsnog goed gebruiken. De schil is ook nog eens het meest gezonde van veel inheems fruit. Hoe je fruit moet drogen kan je hier vinden. Heel geschikt om met lokale producten de winter door te komen.

Fruitleer

Fruitleer is vergelijkbaar met gedroogd fruit. Hier word het fruit bewerkt tot een moes. Deze moes word daarna gedroogd. Hoe dit moet kan je hier vinden. Alleen druiven, meloenen, citrus en cranberry’s zijn niet erg geschikt om fruitleer van te maken. Zelf geen ervaring met het maken maar het wel eens geproefd. Het is voor mij  te zoet en gedroogd ongesuikerd fruit is meer mijn smaak.

Gedroogd vlees

Gedroogd vlees is in Nederland niet zo bekend. In Australië , Zuid-Afrika en Amerika is dit een stuk bekender. De beste kwaliteit komt van lende. Dit is het stuk vlees wat de bil van het dier vormt. Het mag verschillende dieren komen zoals rund, ezel, struisvogel en koedoe. Tegenwoordig is rund het meest gebruikt in de commerciele productie.

Chocolade

Chocolade mag de lijst natuurlijk niet ontbreken. Let wel op dat je pure chocolade neemt van minstens 70% cacao. Lagere percentages bevatten vooral suiker en melk. Als je puur niet lust, lust je simpelweg geen echte chocolade. Vooral kinderen lusten geen echte chocolade. Goedkope melkchocolade als je dit nog chocolade wilt noemen, is vaak voor vijftig procent suiker.

Zonnepitten

Zonnepitten zijn zeer gezond en worden in het Oostblok en in Turkije nog veel gegeten. Tijdens het drinken van alcohol of in het park. Gezonder en goedkoper dan chips. In Nederland zijn zonnebloempitten nog wel eens te koop gezouten. De ongezouten zijn lekkerder en je kan langer ervan eten. De zonnebloem is natuurlijk ook makkelijk zelf te verbouwen. Besef wel dat een grote zonnebloem makkelijk opgaat in een avondje. Je hebt dus veel bloemen nodig!

Nootjes

Het laatste nootjes. Een inkoppertje natuurlijk. Noten zijn gezond en eenvoudig zelf te rapen. Het bewaard goed en het pellen beperkt de inname. Nootjes die in Nederland te verzamelen zijn beukennoten, walnoten, hazelnoten,  tamme kastanje en eikels. De eikels zijn alleen na bewerking eetbaar! Maak een mooie mix van deze noten. Een mooie vervang voor de pinda.  Besef dat pinda’s geen eens nootjes zijn. Koop alleen de onbewerkte pinda’s. De bruine schil zorgt ervoor dat je niet teveel zout, olie en pinda’s binnen krijgt. Of pinda’s gezond zijn laat ik in het midden.

Het beperken van snoep en snacks

De goede alternatieven in huis halen helpt. In snoepgoed en snacks is de gezondheid niet belangrijk. Alleen de smaak en houdbaarheid is belangrijk. Het zit daarom vol met kleurstoffen, toevoegingen en vrijwel geen voedzame stoffen. Daarnaast kosten ongepelde pinda’s , zoethout en zonnebloempitten zeer weinig. Een goede keus voor een klein budget.

Interessante Literatuur:

Save

Leave a Comment

Translate »