Menu

Mulchen en permacultuur in de polder.

kruiden

Begin van de zomer ging in Onnen een agrarisch bedrijf van start dat gebaseerd op de principes van
permacultuur en veganisme. Het product is natuurlijke kruidenthee.
Ruben’s Garden is te vinden in de Onnerpolder. Dit is een stuk veenland tien kilometer ten zuiden van Groningen. Op anderhalve hectare grasland is de start gemaakt van de kwekerij. Er is een permacultuur ontwerp gemaakt dat is geïnspireerd op wat er van nature in die omgeving groeit. Voor de aanleg van een aantal kruidenbedden op het land is gebruik gemaakt van een beproefde techniek: sheet mulchen.

Sheet mulchen, een handige techniek.

Sheet mulchen is een techniek die veel gebruikt wordt bij permacultuur. Eerst wordt een laag karton neergelegd boven op de onbewerkte bodem. Dan volgt er een laag compost van tien centimeter gevolgd door een dikke mulchlaag. Dit is een laag die de bodem bedekt houdt. Een onbedekte bodem is als een schaafwond op je lichaam. Die is niet bedekt met de huid die de bodem bedekt en beveiligt tegen allerlei narigheid. De mulchlaag kan bestaan uit houtsnippers, stro of hooi, of bladeren. Een mulchlaag die wat duurzamer is bestaat uit levende planten. Deze zijn de bodembedekkers. Hiervan maak ik veel gebruik in mijn project.


Deze techniek biedt de mogelijkheid om met een minieme bodemverstoring een prachtig bed aan te leggen. Het geeft ook de mogelijkheid om de begroeiing te wijzigen. Het gras wordt tegengehouden door het karton, zodat er tijd is voor de bodembedekkende kruiden. Nu zijn er hoofdzakelijk muntplanten in gepoot en klavers, rucola en goudsbloem zijn ingezaaid. Later zullen hier nog meer soorten aan worden toegevoegd, zodat er een rijk ecosysteem ontstaat. De goudsbloem is goed voor insecten, de klavers binden stikstof in de bodem en de munt gaat de bodem goed bedekken. Deze planten zullen ook mooie oogsten opleveren voor de kruidenthee die Ruben’ s Garden produceert. Ik hoop dat het jullie inspireert tot een eigen kruidentuin. In de zomer van 2016 zal Ruben’s Garden de eerste oogst van het land halen en komen de permacultuur kruiden theeën in de verkoop.
Schrijver Ruben de Haan van Ruben’s Garden

[yabp 73]

Leave a Comment

Translate »