Menu

Is hennepzaad gezond?

hennepzaad
Ja dat klopt, hennepzaden komen van dezelfde plantensoort als marihuana, de Cannabis Sativa, en nee, je wordt er niet stoned van. Marihuana bevat THC en die stof geeft dat ‘high’-effect, maar hennepzaden (alleen de schil) bevatten hier slechts een fractie van en dat is te verwaarlozen. Liever kijken we naar de talrijke positieve kanten van hennepzaden: ze zijn uitzonderlijk voedzaam en zitten boordevol gezonde vetten, eiwitten en verschillende mineralen. Ben je bezig met gezond en koolhydraatarm eten? Dan is hennepzaad zeker een voedzame toevoeging.

Hier volgen zes gezondheidsvoordelen van hennepzaden:

  1. Hennepzaden zijn ongelooflijk voedzaam

Hennepzaden hebben een nootachtige smaak en kunnen ongekookt, gekookt en geroosterd gegeten worden. Hennepzaadolie wordt in China al ruim 3.000 jaar gebruikt als voedsel en medicijn! Wat maakt het zo gezond? Ten eerste bestaan de zaden voor 30% uit gezonde vetten, waaronder linolzuur (omega-6), alfa-linoleenzuur (omega-3) en gamma-linoleenzuur (gelinkt aan verschillende gezondheidsvoordelen). Verder zijn ze rijk aan hoogwaardige eiwitten, vitamine E en mineralen zoals fosfor, kalium, natrium, magnesium, calcium, ijzer en zink.

  1. Hennepzaden kunnen het risico op hartziekten verlagen

Hennepzaden zijn rijk aan het aminozuur arginine en dat produceert stikstofoxide in het lichaam. Dit verwijdt en ontspant de bloedvaten, wat weer leidt tot een verlaagde bloeddruk en een verlaagd risico op hartziekten. Ook het gamma-linoleenzuur in hennepzaden zou het risico op hartziekten verlagen door zijn ontstekingsremmende werking. Uit onderzoek is gebleken dat hennepzaad of hennepzaadolie de bloeddruk kan verlagen, het risico op stolselvorming kan verminderen en het hart kan helpen herstellen na een hartaanval.

  1. Hennepzaden en hennepzaadolie kunnen leiden tot verbetering van huidaandoeningen

Vetzuren kunnen het immuunrespons van het lichaam beïnvloeden. Hennepzaden en hennepzaadolie schijnen precies de optimale verhouding te hebben van omega-6 en omega-3 vetzuren (3 : 1) om huidaandoeningen ten goede te komen. Zo kan het bijvoorbeeld verlichting bieden bij eczeem, zoals minder jeuk.

  1. Hennepzaden zijn een geweldige bron van plantaardige eiwitten

Planten bieden zelden een complete eiwitbron, omdat ze vaak het aminozuur lysine missen. Dit geldt echter niet voor hennepzaden en quinoa, die bevatten alle essentiële aminozuren en vormen dus een complete eiwitbron. Deze essentiële aminozuren worden niet in het lichaam gemaakt en moeten we dus binnenkrijgen via onze voeding. Hennep-eiwit is ook makkelijk te verteren, beter dan eiwitten uit veel granen, noten en peulvruchten.

  1. Hennepzaden kunnen symptomen van PMS en menopauze verminderen

Je kent het wel: je bent gevoelig en prikkelbaar, je houdt vocht vast, je borsten doen pijn en je voelt je wat somber, kortom: je maandelijkse ongemak komt er weer aan! Ongeveer 80% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd heeft last van PMS, Het PreMenstrueel Syndroom. Deze verschijnselen worden waarschijnlijk veroorzaakt door gevoeligheid voor het hormoon prolactine. In hennepzaden zit veel gamma-linoleenzuur (GLA) en dat vermindert de effecten van prolactine, waardoor je ook minder last hebt van die nare symptomen. Dit effect is ook waar te nemen bij de symptomen van menopauze.

  1. Hennepzaden zijn goed voor de spijsvertering

Vezels zijn belangrijk voor een goede spijsvertering. Een goede spijsvertering stimuleert een slank lichaam en een sterk immuunsysteem. Ongepelde hennepzaden bevatten veel vezels, zowel oplosbare (20%) als onoplosbare (80%). Gepelde hennepzaden (de zogeheten hennepharten) bevatten weinig vezels, omdat de meeste vezels te vinden zijn in de schil.

Wanneer je dagelijks 1 eetlepel hennepzaad toevoegt aan een maaltijd, heb je een uitzonderlijk gezond voedingsmiddel in handen dat met recht een ‘superfood’ genoemd mag worden.


Leave a Comment

Translate »