Menu

In welke verpakkingsmiddel verpakken we?

verpakkingsmiddelDat niet elk soort verpakkingsmiddel even gezond is weten de meesten wel. Waarom het ongezond is en welk verpakkingsmiddel precies, weet niet iedereen. Als men weet waarom sommige verpakkingen ongezond zijn motiveert dat om de juiste keuzes te maken! Naast de gezondheid willen we echt onze leefomgeving vervuilen?

Wat is het probleem?

Verpakkingen zijn zeer handig om producten te beschermen en handzaam te maken. Dit maakt verpakkingen onmisbaar en er zijn nauwelijks alternatieven. Het probleem van een verpakkingsmiddelen is dat ze vaak giftig zijn, slecht voor het milieu, extra kosten geven en afval veroorzaken. Ik ga me hier focussen op de giftigheid en de ecologisch schade.

Soorten verpakkingen

De verpakkingen in winkels bestaan uit een handvol materialen: plastic, karton, papier, glas, aluminium en staal. Al deze verpakkingen worden grotendeels gerecycled; helaas is recycling een proces waarin de grondstof steeds minder waard word. Nieuw materiaal moeten worden toegevoegd om het verpakkingsmateriaal te verbeteren. Veel materiaal gaat verloren door verbranding, zwerfvuil etc. Kortom recycling klinkt groener dan het is, consuminderen en upcycling zijn de echte oplossingen!

 • Plastic

Plastic word het meest gebruikt als verpakkingsmateriaal. LDPE, HDPE, PET fles. Het zijn geweldige producten, maar er kleven grote nadelen aan. Bisphenol A , microplastics, zwerfvuil om er maar een paar op te noemen. Bisphenol A (BPA) gevonden in veel soorten plastic verstoord het hormoon oestrogeen, geeft insuline problemen en het is waarschijnlijk een kankerverwekker. Microplastics zijn schadelijk omdat ze makkelijk worden ingeslikt door organismen inclusief de mens. Ze verstoren in kleine organismes het verteringsstelsel. Het gebruik moet drastisch worden beperkt tot de meest essentiële producten.

Het alternatief voor plastic is PLA, PHA, TPS en afbreekbaar cellofaan. Dit zijn plastics gebaseerd op plantaardige grondstoffen. Dit maakt ze biologisch afbreekbaar, biocompatibel (lichaamsvriendelijk), er kleven hierdoor veel minder nadelen aan. De productiekosten van een biologisch verpakkingsmiddel zijn ruwweg driemaal hoger, al is dat te verwaarlozen op de uiteindelijke productprijs. Biologische plastics voorkomen immense schoonmaak- en gezondheidskosten. Het grote nadeel is het vereist een verhoogde productie van mais of soja wat leidt tot ontbossing van oerwouden. Op het moment wordt veel biologisch afbreekbaar plastic nog gemaakt van olie, waardoor het weinig ecologische verbetering geeft. Een mooi product dat veel afval kan voorkomen is deze koffiebeker van mais en bamboo!

[yabp 95]

 • Karton & papier

Karton en papier worden al velen jaren gerecycled en dat is een redelijk ecologisch vriendelijk proces. In vergelijking tot andere materialen geeft het minder problemen. In Nederland word 85% van het gebruikte papier gerecycled. Door de komst van papier zijn er meer bossen aangelegd, hoewel dit grotendeels productiebossen zijn. Consuminderen van papier is nog steeds veruit beter en zeer goed toepasbaar! Zie Beperken van oudpapier.

 • Glas

Glas word zeer veel gerecycled en is een vrij duurzaam product. Het grote nadeel aan glas is het energieverbruik tijdens productie, wat vervolgens veel CO2 oplevert. Het is wel een beter alternatief dan aluminium en plastic die beiden gezondheidsproblemen en grotere ecologische problemen geven.

 • Aluminium

Aluminium wordt vooral gebruikt voor blikjes. Zeer goed te recyclen, maar de productie en recyclage kosten zeer veel energie. Aluminium is zeer beperkt giftig. Er zijn indicaties dat aluminium alzheimer en oestrogeen problemen zou kunnen veroorzaken. Dit is nog niet bewezen en beperkt gebruik van aluminium blikjes is zeker niet gevaarlijk. Aluminium kookgerei & deodorants kunnen beter wel worden vermeden. De mogelijke zuren en/of verhitting kunnen lijden tot hogere concentraties in het lichaam.

 • Staal

Staal word alleen in combinatie gebruikt met andere materialen. Ijzeren blikjes worden tegenwoordig behandeld met een op epoxy gebaseerde kunstof. Deze epoxy blijkt vaak giftig te zijn door de aanwezigheid van Bisphenol A (bpa), wat direct gezondheidsproblemen oplevert. Er zijn al veel fabrikanten overgestapt op andere soorten epoxy. Dit wil niet zeggen dat de nieuwe epoxy gezond is, maar vaak minder onderzocht. Uiteindelijk blijft onverpakt voedsel het gezondst natuurlijk!

Recycling & upcycling

Recycling lijkt duurzaam maar dit valt vies tegen! Recycling degradeert de grondstof tot een lagere kwaliteit. Print papier word gerecycled tot bijvoorbeeld toiletpapier. Een betere term voor recycling is downcycling, dat geeft alleen geen rooskleurig beeld. Upcycling is het tegenovergestelde: het bedrijf gebruikt een product zoals bijvoorbeeld wc papier en maakt hier printpapier van. Upcycling is technisch zeer goed mogelijk maar het is niet winstgevend of het is winstgevend maar recycling is winstgevender. Kortom recycling is niet duurzaam, maar duurzamer dan verbranden. Uiteindelijk is alleen upcycling echt duurzaam.

Opruimen & ecologische schade

Door al ons verbruik in de maatschappij moeten we ook de verantwoordelijkheid nemen. Niet alleen opruimen maar hele processen moeten duurzamer om onze eigen levensruimte niet te vergiftigen. Het voorkomen van troep is immers makkelijker dan het opruimen. Consuminderen, duurzame energie en bewust kopen zijn de grootste wapens tegen vervuiling. Toch komt er altijd zwerfvuil in de natuur terecht en vele organisaties ruimen dit voor ons op! Een groot applaus voor onderstaande organisaties (weet u er nog een reageer):

Al deze organisaties zoeken altijd vrijwilligers, dan ontmoet je direct andere bewuste personen!

Interessante Literatuur:

Consuminderen met kinderen
Vrolijk besparen doe het zelf met het hele gezin
Geld gezin en geluk geld overhouden samen met je kinderen

Geschreven door Marcus Lobenstein, editor: Inge Leonora-den Ouden

 

Save

2 Comments

 • Hanna / 18 september 2016 at 17:28

  Ik ben benieuwd naar het bioafbreekbare plastic dat door mais en Soja wordt gemaakt. Als deze industrie meer en meer gebruikt gaat worden voor ons afval en ze GMO afkomstig zijn. Komen deze GMO stoffen dan ook in onze groene kliko en dus ook in ons compost? Welke gevolgen heeft deze ontwikkeling op onze wereld, in de brede zin van het woord.

  Beantwoorden
  • Gogreenbuddy / 18 september 2016 at 18:50

   Dat is een goede vraag. Zelf ben ik tegen GMO ,omdat ik niet graag de 1e generatie ben van wat iets gebruikt.
   Dat GMO perse slecht is niet bewezen. De conspiracy en kansloze onderzoeken (de wetenschap is tegenwoordig erg onduidelijk en flink gefraudeerd) zeggen het is slecht. Tot nu toe beschouw ik mezelf ongeïnformeerd over gmo’s.

   Beantwoorden

Leave a Comment

Translate »