Menu

Houten spijkers?

toogpenVroeger was metaal duur en werd hout aan elkaar bevestigd met houten ‘spijkers’. Deze worden deuvels genoemd en zijn voornamelijk van eiken. Dit gebeurde in de tijd dat moeren en bouten nog niet gebruikt werden. Nu worden houten pennen alleen nog gebruikt om esthetische redenen. Het is voor eigen zelfvoorzienendheid handig, je hebt geen winkel nodig en dikke bouten/moeren zijn vrij duur voor grote projecten. Houten pennen zijn gratis en hebben als voordeel dat ze vlakgeschuurd kunnen worden. Geen uitstekende roestige bouten meer!

Hoe maak je houten pennen?

Er zijn vele manieren om een ronde pen te maken. Voor bouwwerken zijn hardhouten deuvels nodig bijvoorbeeld eiken, merbau, maranti of robinia. Beuken deuvels worden verkocht voor meubels. Voor dat je begint zoek je een stuk hardhout met rechte vezels en zonder knoesten. Zulke stukken hout zijn het meest geschikt. De eenvoudigste methode is te beginnen met een vierkante strip waarvan je de hoeken afsnijdt. Het bijna ronde stokje sla je vervolgens door een rond gat in een stalen plaat. Die plaat heeft gaten met verschillende diameters. De video laat goed zien hoe eenvoudig het is! Ga je veel deuvels gebruiken, maak dan is een deuvelmaker, hiermee kun je sneller lange deuvels maken.

Als je geen enkel gereedschap hebt kun je ook een deuvel maken van een dunne hardhouten tak. Deze schil je met een mesje en sla je vervolgens door het ronde gat in een stuk staal. Deze methode is minder sterk, maar ruim voldoende voor grove tuinmeubels, hekwerk. Gebruik dit niet voor gebouwen. De foto bovenaan het artikel is een voorbeeld van een dunne tak die tot een deuvel van 25mm is gemaakt.

Andere methodes zijn met:

Hoe bevestig je houten pennen?

Het beste is om gedroogd hout te gebruiken en het bouwwerk zelf van vers hout. Dan zal de verbinding sterker worden als het bouwwerk droogt. Het hout zal tijdens het drogen krimpen en de deuvel zal hetzelfde formaat blijven omdat hij al gedroogd is. Deuvels kun je drogen binnenshuis. Bij de bevestiging boor je een gat in de twee stukken hout die je aan elkaar wilt verbinden. Een boor van 10mm maakt een gat van tussen de 10 en 11mm. De deuvel word ingesmeerd met houtlijm en met een hamer in de verbinding geslagen, elke slag moet hij licht vooruitgaan.

 

Leave a Comment

Translate »