framboosblad

Framboos

De framboos (Rubus idaeus) is een plant die familie is van de roos. De plant groeit van nature in heel Europa op bosranden en plaatsen waar er open plekken in het bos zijn.
De vrucht word van oudsher veel gegeten vanwege zijn smaak en voedingstoffen. Het is verstandig door de beperkte houdbaarheid om zomer en herfst planten te kopen. Nu kan je tweemaal oogsten en geniet je twee keer per jaar van verse frambozen.
Gebruik
Als bes, bessensap, mousse, ijs, garnering, thee van het blad en als beschermende omheining.
Giet voor de framboosthee van het blad. Een eetlepel bladeren per kop, overgiet het met kokend water. Na 5 min trekken kan het gedronken worden. Het is lekker om er een paar bessen in te kneuzen. Dit maakt suiker onnodig en geeft het een frisse zoete smaak!

Kweek

De kweek van framboos is eenvoudig. Snijdt stekken schuin af. Elke stek is zon vijftig centimeter. Steek deze in vochtige grond, het liefst bosgrond. Sommige stekken overleven en vormen wortels binnen een jaar. De tweede manier is een deel van de struik uitgraven en herplanten. Zet de plant het liefst in licht zure bosgrond in de zon.

plant periode: oktober tot maart.
bloeiperiode: mei tot juni
oogstperiode: juni tot oktober

Gezondheid

Frambozenblad word gedronken aan tijdens de zwangerschap om de baarmoeder te helpen. Het versterkt de baarmoeder en helpt tegen krampen. Frambozen zelf bevatten veel vitamines (B11, C, E en K). De mineralen in framboos zijn mangaan, magnesium, kalium en koper.

  • Bevordert spierherstel
  • Helpt grauwe staar
  • Helpt bij zwangerschap

Interresante literatuur

Geneeskrachtige kruiden Auteur: Anne McIntyre
Thee van kruiden en vruchten Auteur: Rudi Beiser
Geneeskrachtige kruiden en planten Auteur: Elfrune Wendelberger |
Gids Voor Vitaminen, Mineralen En Kruiden
Het ultieme kruidenboek