Menu

Eekhoorntjesbrood heeft u het gegeten?

eekhoorntjesbrood

Ook wel ‘Boletus edulis’ genaamd komt veel voor in de Nederlandse bossen en is erg gewild in de Alpen, Polen & Duitsland. In Nederland wordt hij minder in de keuken gebruikt wat vreemd is aangezien hij veel voorkomt en een aantrekkelijke smaak heeft!
Eekhoorntjesbrood is een uitstekend eetbare soort. Een verfijnde smaak, die ook in gedroogde vorm uitstekend kan worden verwerkt. Het drogen maakt het houdbaar zodat de gehele winter er van kan worden genoten. Door zijn houdbaarheid kan hij in grote getale geplukt kan worden. Het beste leert men aan om alle paddenstoelen af te snijden aan de voet van de stam. Plukken beschadigd de kans op hergroei van eekhoorntjesbrood. Voor de duurzaamheid snijdt je de stam dus af. Al wordt gezegd dat eekhoorntjesbrood een van de weinigen paddenstoelen zijn die wel geplukt mag worden. Voor de zekerheid snijdt ik hem toch liever af.

Herkenning

Eekhoorntjesbrood is een boleet die men herkent aan meerdere kenmerken. Een dik vlezige stam die dikker en bol is aan de onderkant. De hoed is licht tot kastanjebruin met een grijs gelige sponzige onderkant die soms door kneuzing donkerblauw/zwarte vlekken heeft. De bovenkant is vaak iets vettig en plakkerig. De oogstperiode van eekhoorntjesbrood is tussen begin september en eindigt vaak als het begint te vriezen. Het wordt voornamelijk gevonden in eiken en beukenbossen, maar ook in gezonde naaldbossen kan hij worden gevonden.

[yabp 13]

Culinair gebruik

Persoonlijk vind ik eekhoorntjesbrood het lekkerst in plakken gesneden met boter en zeezout. Een erg eenvoudig te bereiden recept! Eekhoorntjesbrood wordt op vele manieren gegeten, vers, gedroogd, als bouillon, soep, vermalen poeder en ze zijn zeer geschikt om in te vriezen. De mogelijkheden zijn zo eindeloos dat ik u lekker laat experimenteren. Eet smakelijk!

Interessante Literatuur:

Paddenstoelen alle soorten van A tot Z Auteur:P. Jordan
Veldgids paddenstoelen Paddenstoelen herkennen & determineren Auteur: Nico Dam
www.allesoverpaddenstoelen.nl
www.eerlijketafel.nl

Leave a Comment

Translate »