De upcycling van plastic en 3D printing
Plastic is overal en creëert een groot milieuprobleem. Met upcycling van plastic in dit geval HDPE (High-density polyethylene) heb je een gratis materiaal om kunst of gebruiksvoorwerpen te maken. HDPE of beter bekend als polyetheen is te herkennen aan het recycle logo met een 2 in het midden daarvan. Alvast de eerste waarschuwing smelt geen enkele andere soort plastic zonder je daarin te verdiepen de meesten geven verhit giftige stoffen af.
HDPE
Heeft veel positieve eigenschappen en word daarom veel gebruikt voor verpakkingen en leidingen. Enkele kenmerken zijn;
- Een thermoplast wat wil zeggen dat het kan smelten en daardoor goed te recycleren valt.
- Bij volledige verbranding geeft het geen giftige stoffen.
- Het kan niet worden afgebroken door bacteriën.
- Smelt bij 90 graden.
- Hygiënisch.
Verzamelen
Het verzamelen van HDPE is eenvoudig het wordt massaal gebruikt voor verpakkingen zelfs als men zelf geen plastic koopt heb je altijd nog vrienden en familie. Met name melkflessen, wasmiddelpakken en tuinmeubels zijn regelmatig gemaakt van HDPE. Om ruimte te besparen knip je het plastic in stukken vermijdt de stickers die delen kunnen beter weggegooid worden. Het is mogelijk dat de sticker of de lijm wel giftig is. Het is verstandig daarom om de ticket heen te knippen en dit alsnog weg te gooien. Hoe kleiner het plastic word versneden des te beter het smelt. Een oude blender of een flinke tijd met een stevige schaar.
Doe het zelf
Voor het creëren van vormen maak je eerst een plastic blok waar je vervolgens met gereedschap een vorm uitsnijdt.Om een blok te maken heb je veel verpakkingen nodig 1 grote verpakking is na het smelten een klein blokje van zon 3 cm geworden.
Stap 1
Verzamel en verknip of blender het plastic tot vlokken. Het verknippen van het plastic mag vrij grof zolang je maar de etiketten eruit knipt en het enigszins compact wordt. Deze vlokken verwarm je langzaam in een oven op 180 graden in een oude cakevorm of bakplaat met bakpapier. Vervolgens wacht je net zolang tot het een vrij dikke pap die je kan aanduwen. Als het warm genoeg is kan je het met een houten spatel of mes dubbelvouwen. Pas wel op en draag keukenwanten.
Stap 2
Het best resultaat word gekregen als het zachte blok wordt geperst in een mal.Deze mal kan van hout of ijzer zijn. Het is eenvoudiger als men het plastic eerst eenmaal laat smelten tot een klont. Deze klont vorm je dan in de mal en de tweede keer laat je het smelten in de mal. Met een warme mal heb je meer tijd om het plastic aan te persen met houtklemmen of een bankschroef. Elke 10 minuten draaien je de klemmen van de pers aan omdat het materiaal tijdens het afkoelen krimpt dit geeft een mooi glad en compact stuk plastic.
Stap 3
Begin eenvoudig maak een snijplank, hamer, schaal, krukje of een plastic tegel. Het mislukt snel als je begint met moeilijke vormen. Ik ga zelf plastic sparen voor een grote snijplank want zonder maak ik altijd zo’n bende in de keuken!
Een mooie video hierover die me veel geholpen heeft.
Recyclebot & 3D printen
3D printen van plastic is de laatste vijf jaar snel gegroeid, deze machines zijn zeer betaalbaar geworden. Het zelf printen is geen probleem, het addertje onder het gras is dat het filament(het plastic) bijzonder duur is. Hier is eindelijk iets op gevonden de recyclebot deze smelt bijvoorbeeld HDPE om in bruikbaar plastic filament voor de printer! Dit maakt het printen zo goedkoop dat vrijwel alles in een huishouden niet meer gekocht hoeft te worden! Het design van dingen is ook vaak opensource en is niet ontwikkeld om binnen een bepaalde periode te breken zodat u naar de winkel blijft gaan. Om je op weg te helpen in de 3d printing wereld;
- Design 3d-printer
- De wereld van 3D-printen op weg naar een nieuwe industriele revolutie?
- Ik print 3D beginnen met 3D printen, als je geen 3D-printer hebt.
- Practical 3D Printers The Science and Art of 3D Printing
- De recyclebot voor gebruikt plastic
- Thingiverse.com voor het vinden van 3D designs
Leave a Comment