Menu

Biologische schoonmaakmiddelen, baking soda is onmisbaar.

biologische schoonmaakmiddelWat is er fijner dan een opgeruimd schoon huis? Iedereen heeft schoonmaakmiddelen in zijn huis die giftig zijn een groot gevaar voor kleine kinderen en dieren. Het aantal vergiftigingen was volgens De Stichting Consument en Veiligheid op 7000, de helft van de keren gaat het om kinderen van onder de vijf jaar. Het tweede gevaar wat moeilijker meetbaar is, is een langzame opstapeling van giftige stoffen in ieders lichaam die gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.Kies daarom voor biologische schoonmaakmiddelen. Het maken van de alternatieven is eenvoudig en ook nog eens veel goedkoper.

Schoonmaken met giftige chemicaliën is vuil vervangen voor gif.
De meeste mensen hebben voor elke schoonmaak klus verschillende middeltjes waspoeder, toiletreiniger, ontkalkers, luchtverfrisser, chloor, bleek Etc. Zijn ze echt nodig voor een schoon hygiënisch gezond huis waar je je thuis voelt?
De meeste mensen hebben beperkte kennis over chemicaliën, het nut en effect op het milieu en gezondheid en daarvan maken bedrijven dankbaar gebruik. Zolang iets fijn ruikt en het lijkt te werken koopt men het, giftig of niet. De marketingkosten van schoonmaakmiddelen zijn groot voornamelijk bij shampoo, deodorant, tandpasta en toiletreiniger dit betekent dat men vooral betaald voor de reclame die je eigenlijk niet wilt zien. De prijs van deze producten is velen malen hoger dan de natuurlijke alternatieven. Wat er in een product zit is belangrijk jij en anderen slapen, ademen en eten rondom deze producten. Vele schoonmaakmiddelen bevatten giffen in een vorm van chloor, kunstmatig zeoliet, siliconen en voor elk van deze producten is er een gezonder alternatief. Vaak is dit baking soda

De recepten om zelf uw middelen te maken.

Zeep is de basis voor veel producten en kan zelf worden gemaakt. De zeep die ik het liefst gebruik is gemaakt van olijfolie ,natronloog en water. Het  maken is niet eenvoudig en kan zelfs bij onwetendheid gevaarlijk zijn, daarom koop ik zelf liever goede en goedkope Ginkel’s Brandnetel Zeep. Als je het toch zelf wilt maken verwijs ik je door naar een echte zeepsite!

Wasmiddel met bakingsoda

Voor een liter witte wasmiddel heb je nodig;

 • 16 gram geraspte natuurlijke zeep
 • 16 gram soda
 • 1 liter water
 • 10 druppels pepermuntolie.

Kook met de waterkoker een liter water voeg hieraan de zeep toe tot het is opgelost, voeg dan de soda voor een blekend effect. Dit laat je afkoelen en dan voegt men de geurolie toe. Je kan zien dat het gelukt is als het een dikke massa is geworden. Even na roeren en bewaren in een oude verpakking! Opgelet gebruik dit recept alleen als de wastrommel van RVS is. Alleen voor de witte was.

Voor Gekleurde was heb je nodig;

 • 16 gram geraspte natuurlijke zeep
 • 1 liter water
 • 10 druppels pepermuntolie gebruik geen citroenolie vanwege zijn blekende eigenschap.

[yabp 28]

Als de was minder vies is gebruik ik wasnoten deze werken in mijn ervaring goed maar niet voor de zeer vieze was.

Wasverzachter

Wasverzachter is vaak gemaakt van giftige stoffen met een sterke parfum. Een eenvoudige vervanging hiervoor is azijn met etherische olie. De olie geeft de was een zachte subtiele geur en maskeert de tijdelijke azijngeur.  Azijn verwijdert de laatste restjes zeep en calcium en reinigt ook nog eens de wasmachine zodat deze langer meegaat!

Allesreiniger met bakingsoda

Allesreiniger is heel eenvoudig te maken en het levert een grote besparing op. Het recept is;

 • 1 liter warm water
 • 1 volle eetlepel zuiveringszout (baking soda)
 • 1 volle eetlepel geraspte groene zeep of marseille zeep.
 • Citroensap

Roer dit tot het is opgelost, het is met name geschikt voor vetten, eiwitten, uitwerpselen en modder.

Afwasmiddel met bakingsoda

Afwasmiddel is eenvoudig te maken met;

 • Een halve mok soda
 • 4 theelepels zuiveringszout
 • Liter heet water

Meng dit door heet water zodat het goed oplost. Als gewenst kan men er muntolie aan toevoegen voor een fijne geur. Dan wordt de afwas toch nog leuk!

Shampoo

Er zijn velen soorten natuurlijke shampoos de bekendste is de combinatie zuiveringszout (baking soda) met appelazijn. Je lost een theelepel zout op in een kop water en masseert dit enkele minuten volledig in het haar. Dit herhaal je maar nu met appelazijn, vervolgens goed uitspoelen. Na het drogen van het haar ruik je niet meer naar azijn en heb je mooi schoon haar. Als dit niet voor je werkt omdat iedereen ander haar heeft en elke situatie anders is zijn er nog enkele andere opties.

 • Met wasnoten en etherische olie
 • Shampooblokken
 • Droge shampoo
 • Marseille zeep

Zelf heb ik kort haar. Speciale zeep is compleet nutteloos. Ik gebruik gewoon Marseille zeep!

Deodorant met bakingsoda

Ook deodorant zit vol met chemische middelen om zweet te maskeren of te blokkeren. Deodorant is ook onnodig duur en makkelijk te vervangen door;

Het is wel aan te raden net zoals bij gewone deodorant om niet direct kleren aan trekken. De deodorant laat geen vlekken achter zoals bij commerciële deo’s! Daarnaast zweet men ook veel door stress en een slecht dieet. Koffie, alcohol, overmatig zout, knoflook en overmatig vleesgebruik versterken de zweetgeur.

Gootsteenreiniger

Gootsteenreiniger is dat flesje wat je een keer gekocht hebt en daarna niet meer gebruikt. Het is eenvoudig te vervangen door schoonmaak soda. Strooi 3 volle eetlepels in het putje en giet een kopje kokend water erover. In ernstige gevallen kan men er daarna schoonmaakazijn erachteraan gieten dit moet wel met alle ramen open en ventilator aan.

Tandpasta

Normale tandpasta zit vol met fluoride en is goed te vervangen door zuiveringszout, kokosolie en muntolie. Poets altijd met een zachte tandenborstel. Het is belangrijk het zout eerst op te lossen in een bekertje en daarna de tandenborstel erin te dippen. Na het poetsen gorgel je met de volledige inhoud zodat je mond mooi schoon en alkalisch wordt. Ik begrijp dat niet iedereen overtuigd is met name als je een slecht gebit hebt is een goede fluoridevrije tandpasta beter

[yabp 27]

Bodylotion

Een bodylotion bestaat vaak uit water, olie en een emulgator om de olie en water met elkaar te kunnen vermengen. Het water zorgt ervoor dat de olie beter kan worden verdeeld op de huid en er een minder dikke olie laag op de huid achterblijft. Het probleem is dat een mix van water en olie erg gewild is voor bacteriën en hier moeten dus conserveermiddelen worden toegevoegd. Naar mijn idee is een bodylotion alleen nodig op de schrale huid waar een dikkere laag olie geen probleem is. Ik ga zelf voor amandelolie of arganolie die ik zeer sporadisch gebruik.

Lippenbalsem

Voor lippenbalsem is kokosolie of olijfolie zeer geschikt. Beiden oliën beschermen de lippen en irriteren niet de huid. Veel commerciële balsem maken mijn huid vaak ”verslaafd”. Het resultaat is dat ik het dan constant moet gebruiken om gebroken lippen te voorkomen. Een draagbare lippenbalsem voor vrouwen is Carmex lippenbalsem

De natuurlijke basisingrediënten

Deze worden vaak gebruikt en kan je groot inkopen zodat je geld bespaart en nooit zonder schoonmaakmiddelen komt te zitten!

Citroensap

Citroensap wordt in vele schoonmaakmiddelen toegevoegd vanwege zijn geur en ontsmettende kracht. Het is een stuk veiliger dan bleek en is net zo effectief tegen bacteriën en ziektekiemen.

Schoonmaakazijn

Azijn is erg zuur wat het perfect maakt om schimmels, algen en meeldauw te verwijderen. Het is ook geschikt voor vetten, kalkaanslag en als rioolontstopper. Bekende toepassingen zijn op ramen, spiegels, stenen. Het ontkalken van je koffiezetter, waterkoker en wc behoort ook tot de mogelijkheden.

Schoonmaak soda

ook wel Kristalsoda genoemd is een sterk schoonmaakmiddel voor hardnekkig vuil en gootsteen ontstoppingen. Het mag nooit gebruikt worden op aluminium of marmer. Dus test het altijd even uit.

Bakingsoda

NaHCO3, bakingsoda of soms genoemd als E500ii allemaal geschikte namen voor natriumbicarbonaat. Het is belangrijk zuiveringszout niet te verwarren met schoonmaaksoda!

Natuurlijke zeep

Zeep gemaakt van natuurlijke olie zoals olijfolie, dierlijk vet of kokosolie zijn velen malen beter voor uw huid, huisdier en kleding. De bekendste is waarschijnlijk Castilië zeep

Etherische oliën

De oliën gewonnen uit alle delen van de plant bekenden oliën in alledaags gebruik is pepermunt, eucalyptus en sinaasappelolie. Deze oliën zijn puur natuur en ruiken zeer aangenaam.

Save

Leave a Comment

Translate »