Menu

6x de gezondheidsvoordelen van munt

munt

Munt is een populair ingrediënt in verschillende voedingsmiddelen (sauzen, salades, desserts) en dranken (thee, water) en kan zowel vers als gedroogd worden toegevoegd. Dit is lekker en verkoelend en bovendien gezond, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Niet alleen het eten van munt biedt gezondheidsvoordelen, maar ook het aanbrengen ervan op je huid, het inademen van het aroma of het nemen van een capsule die munt bevat. Wil jij weten welke gezondheidsvoordelen munt stimuleert? Lees dan verder.

#1 Het is rijk aan voedingsstoffen: Munt is een goede bron van vitamine A (belangrijk voor de gezondheid van de ogen en nachtzicht) en antioxidanten (beschermen je lichaam tegen agressieve stoffen die schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels). Verder bevat het kruid vezels, ijzer, mangaan en foliumzuur.

#2 Het kan het prikkelbare darm syndroom verbeteren: Het prikkelbare darm syndroom is een veel voorkomende ziekte van het spijsverteringskanaal en veroorzaakt maagpijn, winderigheid, een opgeblazen gevoel en veranderingen in de stoelgang. Doorgaans wordt deze ziekte behandeld met een verandering van je voedingspatroon volgens de koolhydraatarme methode bijvoorbeeld en medicijnen, maar pepermuntolie (bij voorkeur in capsules) kan daarbij een welkome aanvulling zijn. Het bevat namelijk menthol en dat heeft een ontspannend effect op de spieren van het spijsverteringskanaal, waardoor de symptomen verlicht worden.

#3 Het kan indigestie helpen verlichten: Munt kan ook andere spijsverteringsproblemen, zoals bijvoorbeeld maagklachten en indigestie, helpen verlichten. Je kan last krijgen van indigestie als voedsel te lang in de maag blijft zitten voordat het in de rest van het spijsverteringskanaal komt. Onderzoek toont aan dat als je pepermuntolie neemt bij de maaltijd, het voedsel sneller door de maag beweegt en de symptomen van indigestie verlicht kunnen worden.

#4 Verbetert subjectief gezien symptomen van verkoudheid: Veel middelen tegen griep en verkoudheid die je bij de drogisterij en apotheek kunt kopen bevatten menthol, een stof die zit in pepermuntolie. Het is nooit wetenschappelijk aangetoond maar veel mensen ervaren toch een verlichting van hun verstopte neus en een makkelijker ademhaling na het nemen van menthol.

#5 Het kan slechte adem maskeren: Slechte adem wordt veroorzaakt door bacteriën die onder andere kunnen ontstaan wanneer je bezig bent met afslanken. Onderzoek heeft uitgewezen dat het drinken van pepermuntthee en het kauwen op pepermuntblaadjes kan helpen bij het doden van die bacteriën. Mint kauwgum en pepermuntjes kunnen enkel een slechte adem tijdelijk maskeren, maar bieden geen lange termijn oplossing.

#6 Het is eenvoudig toe te voegen aan je voedingspatroon: Munt is gemakkelijk toe te voegen aan bijvoorbeeld smoothies, desserts en groene salades. Je kunt er pepermuntthee mee zetten en zelfs toevoegen aan water.

Het mag duidelijk zijn dat munt niet alleen een heerlijke smaak geeft aan voedsel en dranken, maar ook diverse gezondheidsvoordelen met zich mee kan brengen. Dus als je dol bent op munt, geniet ervan met volle teugen!

Leave a Comment

Translate »