Menu

Zadenruil hoe maak je meer plantjes?

zadenruilZaden en stekjes zijn het begin van een bloeiende struik of boom. Dit is een onderschatte stap in permacultuur zonder kennis hierover zullen minder of geen succes hebben in tuinieren. Ik ga het hier hebben over zaden ruilen , verzamelen , stekjes en het simpelweg kopen van struikjes en kleine boompjes! Het goedkoopste is zadenruil of het vinden van zaden in het bos en gekochte groentes & fruit. De meeste inheemse gewassen zijn altijd verkrijgbaar maar de ouderwetse gewassen zijn vaak alleen te vinden via zadenruil of specialisten. Ik heb voor u de grootste websites verzameld als u lid word zult u met geduld op een goedkope manier bijna alles vinden!

Gewassen
Gewassen zijn er in vele soorten en kleuren je hebt bijvoorbeeld noten in de vorm van een hart (Juglans ailantifolia var. cordiformis ) , je hebt snijbieten in zon 6 kleuren er zijn veel meer smakelijke gewassen dan de standaard winkels verkopen. Het is toch leuker paarse wortels te telen en eten.
Leer tegelijkertijd wat al eetbaar is rondom je huis het heeft weinig nut om te planten wat al groeit rond je huis. Om op ideeen te komen of om wilde planten te herkennen kan men ze opzoeken op permacultuur planten database. Zorg voor een uitgebreide keuze het is verrassend hoeveel er geplant kan worden als men klimplanten, smalle paden en geen prive parkeerplaats gebruikt.

Wat ruilen we?
Gewassen zijn op vele manieren te vermenigvuldigen de bekenden zijn zaden en stekken maar minder bekend zijn oculeren, marcotteren, copuleren en afleggen. Op deze manier kunnen ze ook worden geruild. Als jij iets aanbiedt word je vaak sneller geholpen.
Dus leren we eerst vermenigvuldigen 😉

Stekken
Bij het stekken word een gedeelte van de moederplant gehaald en die word vervolgens in stekgrond of water gestoken tot de plant nieuwe wortels heeft gevormd.
Dit kan men doen met jonge groene takjes, een stuk wortel. Voor meer informatie; Stekken hier

Zaden
De zaden zijn vaak eenvoudig te oogsten. Het is belangrijk de zaden te drogen en schoon te maken van grond , vliesjes ed. Daarna bewaar je ze in een papieren zakje op een droge koele donkere plaats.Veel zaden moeten op verschillende manieren worden gezaaid. Onderzoek hoe diep en in welke grond ze moeten worden gezaaid. Voor meer informatie: Zaden hier

Oculeren
Bij oculeren word de plant die men wilt vermeerderd door een tak van de gewenste plant zonder bladeren in een T-snee te plaatsen. De gewenste plant groeit vervolgens verder op de wilde grote stam.Een mooie video hierover : https://vimeo.com/49302536

Marcotteren
Bij marcotteren word de schil van de tak verwijderd en vervolgens bedekt met nat mos. Om uitdroging te voorkomen en het mos op zijn plek te houden word het gewikkeld in een plastic zak.
Na enkele maanden tot een jaar vormen er wortels die voorzichtig kunnen worden geplant.
Bekijk de link voor meer informatie; Marcotteren.

Copuleren
Ook wel genoemd plakenten is zoals de naam al zegt. Het schuin aansnijden van stam en tak en vervolgens aan elkaar hechten met tape. Het copuleren word gedaan in de wintermaanden vanaf jan tot maart. Voor meer informatie over enten: Enten

Afleggen
Bij afleggen worden de onderste takken van de plant naar beneden gebogen en begraven. Een deel vd schors word verwijderd om wortelgroei te stimuleren. Na een periode van maanden heeft de plant wortels gevormd. Bij voldoende wortels kan de connectie met de moederplant worden doorgeknipt. De nieuwe plant kan nu zelfstandig groeien en worden verplaatst. Voor een goede uitleg over afleggen; Afleggen

Kopen
Soms is het verstandiger om bomen en struiken te kopen die al een paar jaar oud zijn zodat de tuin niet alleen volstaat met zeer jonge plantjes. Bij fruit en noten bomen is het vaak praktisch om kleine boompjes te kopen. Daarnaast zijn de sites goed om op ideeën te komen er staan veel eetbare gewassen die vrijwel niemand kent! Ook als je onverhoopt sommige zaden niet kan vinden kan je ze altijd kopen bij onderstaande winkels.

Goede winkels hiervoor zijn;

Interresante Literatuur:

Het is groen en het geneest, Karin Hubbeling
De kleine dokter, A.Vogel
Herkenningskaart Wildplukken Auteur: Peter Kouwenhoven
Kleinschaligheid als alternatief Handboek plantaardige en rauwe voeding

Leave a Comment

Translate »