Menu

Welke vleesvervangers zijn het beste voor het milieu?

vleesvervangersHet moge inmiddels duidelijk zijn: minder vlees is goed voor jou, de dieren én het milieu. Maar wat kun je als vegetariër of flexitariër nu het beste eten in plaats van vlees? En zijn die vervangende producten echt minder belastend voor het milieu?

Vlees en het milieu gaan niet samen
Je komt er tegenwoordig niet meer onderuit: vlees produceren kost het milieu de kop. Wat kost het nu, zo’n stukje vlees op je bord? De getallen liegen er niet om. Vleesproductie kost twee tot maar liefst zestig keer meer broeikasgasemissies dan die van plantaardige eiwitten, drie tot vier keer meer land en als klap op de vuurpijl veertig (!) keer meer water. Ook komt er vervuiling in andere vormen aan te pas: stankoverlast, bestrijdingsmiddelen, antibiotica en ga zo maar door.

Minder vlees!
Het is dus geen verrassing dat minder of geen vlees eten beter is voor het milieu. Maar wat kun je dan het beste eten? Want: missen we vlees eigenlijk als we het niet eten? We kunnen prima zonder, want een teveel aan vlees is ongezond. Toch bevat vlees ook een heleboel voedingsstoffen die je niet kunt missen. Bijvoorbeeld eiwitten, mineralen en vitamines B en D. Planten bevatten ook eiwitten, maar beduidend minder. Vegetariërs moeten dus 20% meer eiwitten eten om hun eiwitgehalte op peil te houden. Voor veganisten geldt dat zij dit moeten verhogen tot 30%. Daarnaast bevatten plantaardige producten wel de nodige mineralen en vitaminen, maar ook vaak in veel mindere mate.

Wat dan wel?
Belangrijk is om te onthouden dat wie eet, ook vervuilt. Zelfs plantaardige voedingsmiddelen zorgen voor broeikasgassen en gebruik van schaarse landbouwgrond. En vergis je niet in vleesvervangers: soms brengt het produceren van een vegaburger evenveel schade aan het milieu als het produceren van bijvoorbeeld kippenvlees.

Eet wat je lekker vindt
Ook als je vegetariër of veganist bent: kies iets wat je lekker vindt. Ben je niet zo van de tempé of de plantaardige vegaburgers? Laat die dan ook staan (immers: het is nog erger als je het vervolgens nooit opeet en uiteindelijk weg moet gooien). Bedenk dat peulvruchten, zoals linzen, bruine bonen en kikkererwten ook een goede optie zijn. En wat dacht je van noten? Van peulvruchten kun je heerlijke plantaardige burgers maken, of bijvoorbeeld een lekker hummus van kikkererwten. Noten zijn enorm veelzijdig. Ook als je op je gewicht wilt letten passen ze prima binnen je koolhydraatarme dieet : eet een handje als snack, voeg ze toe aan een salade of maak je eigen notenrepen.

Leave a Comment

Translate »