Menu

Zonnepanelen: goed voor milieu én portemonnee

zelfstroom.nl Zonnepanelen: goed voor milieu én portemonnee (advertorial)

Het aantal huizen met zonnepanelen op het dak groeit gestaag. Dat is niet verwonderlijk, gezien de vele voordelen die zonnepanelen bieden! Bekijk hier de 5 redenen waarom zonnepanelen een uitstekende investering zijn, zowel voor het milieu als voor je portemonnee.

De voordelen van zonnepanelen

1. Een duurzame keuze
Energie die door zonnepanelen opgewekt wordt, is 100 procent duurzaam. Met zonnepanelen draag je dus bij aan een beter milieu.

2. Een lagere energierekening
Met zonnepanelen kun je je energierekening tot wel 65 procent verlagen. De gemiddelde terugverdientijd van een zonnestroomsysteem ligt tegenwoordig tussen de zes en acht jaar. Omdat zonnepanelen wel dertig jaar meegaan, profiteer je dus meer dan 20 jaar van gratis groene stroom. Zo heb je uiteindelijk een financieel voordeel dat kan oplopen tot enkele tienduizenden euro’s.

3. Geen last van stijgende energieprijzen
Het is heel waarschijnlijk dat de energieprijzen de komende jaren gaan stijgen. Heb je zonnepanelen, dan hoef je je daar geen zorgen om te maken. Een prettig idee.

4. Je woning wordt meer waard
Zonnepanelen zorgen ervoor dat je huis meer waard wordt, omdat lage woonlasten erg aantrekkelijk zijn voor nieuwe bewoners. Door het betere energielabel wordt je huis bovendien sneller verkocht.

5. Btw terugvragen bij de Belastingdienst
De btw op zonnepanelen kun je terugvragen bij de Belastingdienst. Dat scheelt al gauw weer een paar honderd euro op de aanschafkosten.

Welke zonnepanelen passen bij mij?
Grofweg is er onderscheid te maken tussen drie typen zonnepanelen: monokristallijne (zwarte) zonnepanelen, polykristallijne (blauwe) zonnepanelen en dunne film panelen. Het verschil tussen deze panelen zit ‘m niet alleen in uiterlijk, maar ook in opbrengst en prijs. Welk type zonnepaneel het beste bij jou past, hangt af van vele verschillende factoren.

Wat kosten zonnepanelen?
Een voorbeeld: een zonnepaneel met een vermogen van 270 Wp dat op het zuiden ligt, wekt gemiddeld 230 kWh per jaar op. Met 15 van dergelijke zonnepanelen wek je dus ongeveer 3.450 kWh op; het energieverbruik van een gemiddeld huishouden. De prijs voor zo’n zonnestroomsysteem ligt, afhankelijk van het type paneel, tussen de 4.000 en 6.500 euro. Zo’n systeem verdien je dus binnen 5,5 en 7 jaar terug.

Niet investeren? Ga zonnepanelen huren!
Niet iedereen kan of wil zijn spaargeld gebruiken om een zonnestroomsysteem aan te schaffen. Daarom is het tegenwoordig ook mogelijk om zonnepanelen te huren. Zo profiteer je toch van de vele voordelen van zonnepanelen en draag je bij aan een beter milieu. Je hoeft dan geen grote investering te doen en het huurbedrag ligt doorgaans zelfs lager dan je huidige voorschotbedrag,dus je begint direct met besparen. Win-win!

Leave a Comment

Translate »