Menu

Zaden verzamelen voor een mooie eetbare tuin.

zadenEen mooie tuin vol met onbekende interessante planten is een tuin waar iedereen jaloers op zal zijn. Als je de focus legt op uitsluitend meerjarige eetbare planten zul je ook nog eens een drastisch gezonder dieet krijgen. Je zult vaker naar buiten willen om van de tuin te genieten. Voor de aanleg is het verstandig eerst te focussen op meerjarige planten. Deze vereisen minder werk. Als je vervolgens nog plek over hebt kun je altijd nog kijken naar eenjarige planten!

Zaden ontkiemen

De zaden die je gekocht heb moet je een zo groot mogelijk kans geven om te ontkiemen. Hiervoor zijn speciale technieken die je kunt vinden op de Zaaisite. Gelukkig komen de meeste zaden op als je die 5mm diep direct in potgrond plant. De tweede bekende manier is op nat doek die nat wordt gehouden tot de zaadjes ontkiemen. Daarna worden ze plant in potjes. Het kweken van planten uit zaadjes is de goedkoopste manier, maar het kan enkele jaren duren tot de meerjarige planten volwassen worden. Je zult dus even geduld moeten hebben voordat je een prachtige tuin hebt. Na het zaaien kun je het beste de potjes plaatsen in een kweekkas. De kas beschermt en verhoogt de kans op een succesvolle ontkieming.

[yabp 119]

Zaden ruilen

Als je al succesvolle planten hebt dan kun je zaden gaan verzamelen om te ruilen. Op deze manier help je de diversiteit van planten in de omgeving. Deze ruilmarkt is een kleine hechte groep van mensen en kleine bedrijfjes. Verpak de zaden altijd correct in een droog papieren zakje met de officiële Latijnse naam. Het liefst inclusief foto.

Zadenwinkels

 

Leave a Comment

Translate »