Menu

Wij zijn de slaven van het gras!

grasmaaierHet was een zondagmiddag toen de tuin werd gemaaid. De tuin is zeker een halve hectare en ik bedacht me dat het veel werk was. Praktisch de hele middag werd er gemaaid en geharkt. Als ik bedenk dat dit elke maand wordt herhaald lijkt dat me vrij nutteloos!

Wie profiteert er van gemaaid gras?

Het antwoord is: het gras zelf. Als je stopt met maaien kunnen vele andere planten en bomen beter groeien. Gras is zeer taai en kan veel beter tegen maaien dan andere planten. Gras kunnen we niet eten, waarom vinden we het dan mooi? Stamt dit nog uit de tijd van de boeren, toen iedereen een weiland had? Ik kon me geen antwoord bedenken. Langzaam duwde ik die grasmaaier voort. Gedurende de dag kreeg ik alleen maar meer vragen en geen antwoorden. Dus ik ging het uitzoeken.

Een gazon is een vrij moderne uitvinding, waarschijnlijk van de Engelsen, die in de 17e eeuw tuinen hadden als ontmoetingsplaats voor de rijken. Het gazon werd snel een statussymbool, omdat het zeer duur was dit te onderhouden (in die tijd zonder grasmaaiers). Een groot gazon betekende dat je zeer rijk was. Jan met de pet kon zich een gazon niet permitteren en had vaak een moestuin, of stenen als ’tuin’. Dit veranderde door de uitvinding van de grasmaaier, die het statussymbool tot gemeengoed maakte. In delen van Zuid-Europa en Amerika word het momenteel snel duurder door watertekorten, soms verboden om het gras te besproeien. Naar mijn idee moeten mensen wel tot het inzicht komen dat het drastisch beperken van een gazon veel voordelen heeft. Het geeft ruimte voor nuttigere gewassen, bespaart water en tijd. Er wordt in Amerika meer water verbruikt om gras groen te houden dan voor de totale productie van graan en mais! De bestrijdingsmiddelen verhogen de kans op vele soorten kanker en een hele waslijst aan andere bijwerkingen. Om maar niet te spreken over de groene verf die wordt gebruikt om het gras groen te laten lijken in Florida! Kort gras beschermt de grond slecht tegen de zon, die het vervolgens uitdroogt. Dit is een van de reden waarom woestijnen oprukken. In Nederland hebben we dit probleem niet, maar we kunnen natuurlijk een goed voorbeeld zijn en het gazon inruilen voor een kruidentuintje met een paar bomen! Een robotmaaier kan natuurlijk ook.

[yabp 47]

Wie heeft zijn gazon al vervangen door een alternatief?

Er zijn veel alternatieven voor een gazon die niet slordig overkomen. Veel daarvan zijn bodembedekkers of woekeraars zoals;

  • Klimop (Hedera helix) de klimop groeit het beste op bosgrond in de schaduw maar kan goed tegen de zon. Groeit vrijwel overal, alleen kleigrond moet worden vermengd met compost om de drainage te verbeteren.
  • Munt (Mentha, allerlei soorten) kan overal groeien, maar heeft zijn voorkeur voor een zonnige plek en dat kleigrond wordt vermengd met compost.
  • Kruiptijm (Thymus praecox) groeit goed op arme grond, zoals op de Veluwe of in Zuid-Limburg op zonnige plekken. Het trekt veel bijen aan en die kunnen de hulp goed gebruiken!
  • Loopkamille (Chamaemelum Nobile) groeit het beste op een zeer zonnige, goed gedraineerde plaats.
  • Kruipende Jevenerbes (Juniperus horizontalis) groeit het beste op droge grond met wat toegevoegde kalk.

Andere mogelijkheden zijn: meer bomen, bessenstruiken, aardperen en de grond mulchen met boomschors, stro, zaagsel etc. Het voordeel van al deze planten zijn dat ze weinig onderhoud nodig hebben en daarnaast eetbaar of goed bruikbaar! De tuin moet tenslotte voor jouw werken en niet andersom.

Interessante literatuur
Het is groen en het geneest, Karin Hubbeling
De kleine dokter, A.Vogel
Herkenningskaart Wildplukken Auteur: Peter Kouwenhoven
Kleinschaligheid als alternatief
Handboek plantaardige en rauwe voeding

Leave a Comment

Translate »