Menu

Welk dieet helpt tegen ziekten? 

ziektenVandaag de dag is het niet meer dan normaal om jezelf een gezond eetpatroon aan te meten. Door gezond te leven, voorkom je nu eenmaal bepaalde gezondheidsproblemen. Toch ontstaan er – door de hoeveelheid en complexiteit aan voedselhypes – steeds vaker misvattingen over wat nu wel en wat niet bijdraagt aan je gezondheid. Daarom zie je dat in de wetenschap en gezondheidszorg men grondig onderzoek blijft doen. Daardoor wordt er gelukkig steeds meer duidelijk over wat wel en wat niet helpt. Welk eetpatroon helpt het beste bij het voorkomen van ziekten?

#1 Eet puur en onbewerkt

De meest voor de hand liggende tip? Misschien. Toch is en blijft het soms lastig. De supermarkten puilen uit van de bewerkte voedingsmiddelen. Bijvoorbeeld frisdranken met toegevoegde (maar ook schadelijke) zoetstoffen. Uit meerdere onderzoeken is zelfs gebleken dat wie veel ongezonde koolhydraten en suikers binnenkrijgt, een gebrek aan de voedingsstof koper zal ervaren. Dit zorgt er op de lange termijn voor dat je immuunsysteem verlamt en je hart beschadigd raakt. Het is aan te raden om in plaats koolhydraatarm te eten.  laat de basis van je eetpatroon te laten bestaan uit veel groenten, fruit, noten, zaden, pitten, gras gevoederd vlees, vis, en oliën.

#2 Eet rood (of bewerkt) vlees met mate

Als je regelmatig rood vlees eet, zoals varkens-, rund-, of lamsvlees, neemt het risico op darmkanker sterk toe. Het is daarom aan te raden om niet meer dan 200 gram rood vlees per week te eten. Nog beter kies je voor biologische kip, vis of een vegetarische optie. Ook bewerkt vlees, zoals spek of broodbeleg, verhoogt de kans op darm – en maagkanker. Bewerkt vlees is langer houdbaar, doordat het gerookt, gezouten of gedroogd is of doordat er e-nummers aan toegevoegd zijn. Hierdoor kunnen er kankerverwekkende stoffen (carcinogenen) ontstaan. Beperk daarom vlees zoveel mogelijk en eet het liefst niet meer dan drie keer per week vlees.

#3 Drink veel water en beweeg!

Twee simpele dingen die je vandaag nog kunt doen om een gezondere levensstijl aan te meten: meer water drinken en meer bewegen. Drink het liefst gefilterd water (voor een paar tientjes koop je al een simpele waterfilterkan). Ook voldoende beweging is van groot belang. Beweeg op z’n minst een uur per dag. Neem een abonnement op de sportschool samen met een vriend of vriendin, ga wandelen met de hond of neem de fiets naar je werk. Er zijn talloze manieren om op een simpele manier in beweging te komen. Op de den duur doen zowel water drinken als bewegen ontzettend veel voor je gezondheid. Ze versterken je lichaam waardoor je beter opgewassen bent tegen ziekten.

#4 Houd stress op afstand

Stress is een van de grootste boosdoeners als het om ziekten gaat. Het kan je mentaal en fysiek zo uitputten, dat je er letterlijk ziek van wordt. Het is daarom verstandig om voldoende te bewegen, maar ook genoeg tijd te nemen om te ontspannen. Ook in drukke tijden op het werk. Houd je avonden bijvoorbeeld vrij, zorg dat je in het weekend tijd hebt om bij te komen, lees een boek, kijk een film of maak een wandeling door de natuur. Ook kun je je meer verdiepen in yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen en eens verschillende dingen uitproberen. Je zal zien dat deze vormen van ontspanning veel voor je kunnen betekenen om stress op afstand te houden.

#5 Drink elke dag een groene smoothie of groentesap

Simpel om te maken en een mooie manier om in een keer de nodige vitamines en mineralen voor die dag binnen te krijgen. Let op: je drinkt groene smoothies of groentesap altijd als aanvulling op je gezonde voedingspatroon. Het vervangt dus niet je eten van de hele dag. Voor groentesappen en groene smoothies kun je groene bladgroenten gebruiken, zoals spinazie, andijvie of boerenkool. Maar ook broccoli, wortels, zoete aardappels of avocado zijn goede ingrediënten. Vul je smoothie aan met fruit, zoals banaan, appel of blauwe bessen en water, Griekse yoghurt, plantaardige melk of kefir.

Leave a Comment

Translate »