Menu

Waterverbruik om je heen verminderen.

waterverbruikHet overgrote deel van de zoet waterproductie word gebruikt voor de productie van goederen een paar schokkende voorbeelden zijn; 7 liter water is nodig om een plastic flesje water te produceren, 140 liter water voor een kopje koffie en als klap op de vuurpijl 1 kg wol kost 170.000 liter water! Uw waterverbruik zit dus vooral in uw aankopen en niet in uw eigen waterverbruik! het klinkt logisch om te denken wat een verspilling maar hoe zijn deze cijfers berekent?

De positieve kant is dat waterverbruik zelf niet erg is maar de vervuiling na de productie wel. Dit maakt een wollentrui toch groen, het verbruik zit met name in de regen die op de planten vallen die het schaap eet. Katoen daarentegen kost gemiddeld gezien rond de 10.000 liter per kilo. En dit water eindigt vaak vervuild door de vele pesticiden die nodig zijn om katoen te produceren.Het waterverbruik zelf is dus niet erg, het wordt ook niet verbruik zoals olie. Water blijft water alleen eindigt het helaas als vervuild water. We moeten dus niet focussen op het watergebruik maar op de vervuiling ervan en de locatie van waar het water wordt verbruikt. In de woestijn is het schadelijk als er veel water word verbruikt voor productie maar in Nederland natuurlijk weer niet. Hoe kunnen wij als consumenten de waterkwaliteit verbeteren? De makkelijkste methodes die voor elk huishouden mogelijk zijn is consuminderen, ecologische producten kopen, geen schadelijke chemische stoffen in het huishouden.

[yabp 18]

Interessante Literatuur:

www.waterbewust.nl/regenwater.html Een regenton voor water besparing Computerbestuurd Waterleidingsysteem R. Pagel 
Een regenton voor water besparing

2 Comments

  • MLobenstein / 14 maart 2015 at 20:43

    Naar mijn weten word al het water berekent om het gras dus ook groen te houden inclusief regen. De beste besparingen liggen inderdaad in lokale voedsel en kleinere zoogdieren & minder vlees. Maar een gemiddelde auto telt ook al snel 150.000liter. Uiteindelijk is consuminderen het antwoord gecombineerd met stimuleren van eerlijke lokale producten.

    Beantwoorden
  • Jan-WillemNatuur / 14 maart 2015 at 16:18

    Ik lees net in ASNNieuws dat de beste waterbesparing zit in het verminderen van je vleesconsumptie: 15.500 liter voor 1 kilo rundvlees! Vergelijk daarmee een ei: 200 liter. Ik vraag me af of de regen wel deel uit maakt van de waterberekening. Ik dacht dat alleen het totale productieproces betrokken is. Op onze tuinderij zuiveren de helofyten voor ons al het afvalwater. Gereinigd gaat het terug in de toiletten en de wasmachine. Besparing: bijna de helft van ons drinkwatergebruik.

    Beantwoorden

Leave a Comment

Translate »