Menu

Waterkefir versus melkkefir

kefirKefir is helemaal hip. Het is goed voor je darmflora en heeft een grote dosis aan gezondheidsvoordelen. Dit geldt voor zowel waterkefir als melkkefir. Huh, waren er verschillende soorten dan? Jazeker! Welke soorten zijn er, en vooral welke is nu beter voor je?

Twee verschillende soorten
Hoewel veel mensen denken dat kefir per definitie het ‘yoghurtplantje’ is, klopt dat niet. Je kunt met melkkefir uiteraard wél yoghurt maken, of bijvoorbeeld kwark of zure room. Kefirkorrels zijn niets meer dan een groep goede bacteriën en gisten. Melkkefir is een probiotische zuiveldrank die wordt gemaakt van melkkefirkorrels (die eruit zien als kleine bloemkoolroosjes) en (rauwe) melk, bijvoorbeeld schapen – of geitenmelk. Ook kokosmelk kan hiervoor gebruikt worden. Waterkefir bestaat uit (kokos)water of sap en waterkefirkorrels, waardoor er een heerlijke, lichtbruisende drank ontstaat.

Gezondheidsvoordelen van waterkefir

Net als melkkefir bevat waterkefir veel goede bacteriën en gisten, die er uiteindelijk voor zorgen dat je eindproduct nog maar weinig suiker bevat. Daarnaast bevat het vele vitaminen, mineralen en essentiële aminozuren. Waterkefir kan ook gebruikt worden als basis voor zuivelvrije smoothies en ijs. Toch kan waterkefir niet op tegen melkkefir op basis van kokosmelk of zuivelmelk.

Verschillen
Een van de grootste verschillen tussen melk – en waterkefir is dat waterkefir beduidend minder goede bacteriën en gisten bevat dan melkkefir. Ook is het heel belangrijk om te weten dat melk – en waterkefirkorrels absoluut niet inwisselbaar zijn. In een recept waar melkkefirkorrels verwerkt zitten, zullen waterkefirkorrels veel minder goed hun werk kunnen doen en andersom. Veel mensen weten dit niet, waardoor ze er na veel energie en moeite achter komen dat de ene kefirkorrel inderdaad niet blijkt te werken in een bepaald recept.

De beste versie van waterkefir?

De absoluut beste en meest gezonde versie van waterkefir maak je met vers kokoswater. Je zal dan namelijk een kefir produceren dat rijk is aan kalium en enzymen en dat zwavelhoudende eiwitten zal aanmaken die helpen bij het reinigen van het lichaam.
Belangrijk om in je achterhoofd te houden is dat goede waterkefir moeilijk is om te maken. Je moet waterkefir echt goed fermenteren als je wilt dat alle suiker – die schadelijk kan zijn voor je gezondheid – gereduceerd wordt. Wanneer je waterkefir goed hebt laten fermenteren, zal het slechts nog een lichtzoetige en een beetje zurige smaak hebben. Dat is misschien even wennen in het begin, maar absoluut het proberen waard!

Waterkefir of melkkefir?

Maar… wat kun je nu het beste kiezen? Het goede nieuws is: als je je zuivelinname wilt minderen, zit je met beide kefirsoorten goed. Melkkefir bevat alleen wat meer goede en gezonde bacteriën en gisten dan waterkefir. Ook het fermentatieproces is bij melkkefir simpeler dan bij waterkefir. Hoe dan ook: beiden zijn een gezonde keuze en passen binnen een gezond voedingspatroon. Ook als je wilt afvallen en kiest voor een koolhydraatarm dieet is het prima om regelmatig kefir te gebruiken. Het zal het afslankproces ondersteunen en alleen maar ten goede komen!

1 Comment

  • A.W. de Jong / 19 februari 2020 at 18:12

    Hello, thanks for this information.
    Shalom

    Beantwoorden

Leave a Comment

Translate »