Menu

Water besparen met een marine douche!

douchekop waterbesparend

Douchen is de grootste watergebruiker bij de gemiddelde Nederlander een douchebeurt of bad verbruikt gemiddeld gezien 44 liter water per dag. 34% van het watergebruik gebeurt in de douche en dit kan drastisch worden verminderd met een goede douchekop en een ”marine douche”.

De marine douche komt uit de botenwereld waar op zee weinig zoet water voor handen is. Om dit probleem op te lossen douchen ze 30 sec om zichzelf nat te maken daarna zeep je je zonder de douche aan te hebben. Uiteindelijk spoel je je 1 minuut af en heb je ongeveer zon ruime 10 liter verbruikt. Dit is een aanzienlijke dagelijkse besparing. Een Zuinige Douchekop met nevelspray helpt het verbruik ook drastisch te verminderen en dit voor een zeer kleine investering! Deze manier van douchen doen we niet alleen om water te besparen maar voor het milieu en de kostenpost om het water te verwarmen. Tapwater zelf is in Nederland is bijzonder goedkoop maar we hoeven het niet te verspillen!

[yabp 38]

Niet bereid comfort in te leveren om water besparen?

Dit kan er zijn twee andere manieren om water te besparen we recyclen het water als spoelwater voor het toilet of we installeren een zogenaamde ”closed-loop” douche waarin het gebruikte water wordt gefilterd en nogmaals wordt gebruikt dit kan 90% van het verbruik besparen!  Showerofthefuture is een prijzige oplossing maar de besparing is zeer groot en het verdient zichzelf snel terug. Het opvangen van het douchewater voor de wc is een eenvoudiger systeem waarin het word opgevangen in een tank die de Wc’s in het huis vult. Dit kan zo’n 40 liter per persoon per dag besparen!

7 Comments

  • Marcus Lobenstein / 23 april 2020 at 07:38

    Klopt Richard maar in de bio industrie wordt geen lokale gewassengebruikt. De productie van soja, graan, plastic, olie, verlies van bodem vegetatie in de arme productie landen is ook mee gerekent. Wat de koe drinkt is natuurlijk niet zoveel.

    Beantwoorden
  • Richard / 22 april 2020 at 22:54

    Dat vlees eten water kost zal wel. Ik fok zelf dieren en slacht ze. Ik heb ook een moestuin. Ik vang dus veel regenwater op. Raad eens waar het meeste water naar toe gaat? Precies de tuin, maar die is ook 250 m2 groot, daarbij vallen de dieren in het niets en ik heb er veel. De groentes hebben water nodig om te groeien. Daarna om schoon te maken en daarna tijdens het wecken en daarna tijdens het koken. Ik weet dat vegetariërs worden tegenwoordig hip is, maar dit heeft geen zin. De dieren bij een boer krijgen geen leidingwater en mag niet mee geteld worden. Het water dat ze drinken wordt ook weer uitgeplast en uiteindelijk samen met de mest verspreid over het land. Urine bevat boor, dit is een mineraal dat gewassen nodig hebben.

    Beantwoorden
  • MLobenstein / 14 maart 2015 at 20:45

    Ik denk ook dat je meer stinkt als je de ongezonde producten eet. IIG dat merkte ik zelf.

    Beantwoorden
  • Jan-WillemNatuur / 14 maart 2015 at 16:45

    Als we het nog wat fundamenteler benaderen kun je je afvragen waarom zoveel mensen dagelijks een of meer keren douchen… Dat is eerder een gewoonte dan een bewuste keus uit behoefte of noodzaak, lijkt me. Ik was mezelf aan de wastafel met koud water. Heerlijk om wakker te worden. Douche of bad ? Minder dan 1 keer per week. De grootste waterbesparing zit, zoals boven al opgemerkt werd, in afzien van vlees: voor 1 kilo rundvlees is -schrik maar- 15.500 liter drinkwater nodig…In ons huishouden van 3 personen hebben we samen 100 dagen nodig om dat op te maken….

    Beantwoorden
  • Jan-WillemNatuur / 14 maart 2015 at 16:37

    Tja, de echte huiselijke waterbesparing zit natuurlijk in het aantal douchebeurten. De gewoonte m dagelijks een of meer keren te douchen lijkt meer een gewoonte dan een behoefte of noodzaak. Ik was me dagelijks met koud water aan de wastafel. Heerlijk om wakker te worden. Douche of bad? Minder dan 1 keer per week. Maar vlees laten staan levert de grootste besparing: 1 kilo rundvlees vraagt 15.500 liter water…

    Beantwoorden
  • MLobenstein / 4 maart 2015 at 21:57

    Dat klopt ik weet dat er extreem veel word gebruikt voor voedsel maar was niet bewust dat huishoudelijk gebruik maar 4% van het totaal is. Alsnog is dit een goede oplossing financieel en voor water besparing. :|)

    Beantwoorden
  • hoi / 4 maart 2015 at 21:22

    92% van het water dat je gebruikt is het voedsel wat je eet. Minder dan 4% is huishoudelijk watergebruik, en daarvan is gemiddeld dus 1/3e douchen.
    Het verschil dat je kan maken met minder vlees eten of überhaupt minder eten is zo ontzettend veel groter, dat daar wel meer aandacht naar uit mag gaan.
    Enfin alle beetjes helpen zullen we maar zeggen

    Beantwoorden

Leave a Comment

Translate »