Menu

Wat te doen in de winter?

winterIn de winter is het koud, alles is uit het seizoen. Wat kun je doen in de winter om toch nuttig te zijn? Er is meer dan je denkt. In de winter kun je planten & zaaien en veel werkzaamheden rondom het huis doen. Op deze manier houd je alle tijd over in het hoogseizoen om volledig productief te zijn.

  • planten en zaaien
  • repareren van kleren
  • huis verbeteren
  • schoonmaken & opruimen
  • slapen
  • gereedschap repareren, verzamelen
  • leren & plannen
  • overwerken
  • houtkap
  • familie & vrienden

planten, zaaien en zaden verzamelen

Ook in de winter kun je nog steeds planten, zaaien en natuurlijk zaden verzamelen. Voor het zaaien en het planten is er een mooie tabel ontworpen. Hier kun je die vinden. Je zult versteld staan hoe actief je kunt zijn in de winter in je moestuin. Zadenruil is vooral mogelijk in je eigen vriendenkring, maar als je het post op facebook krijg je natuurlijk ook veel reacties! Aangezien het ruilen is moet je dus ook actief zaden zelf verzamelen. Het liefst zeldzame nuttige rassen.

repareren van kleren

Met beperkt daglicht heb je langere avonden. Dit is de perfecte tijd om kleren te repareren of te breien. Warme slofsokken bijvoorbeeld, zelfs jonge kinderen vinden het soms leuk om te leren breien. Zoek je kleren uit: wat kan naar de tweedehands winkel of weggegeven worden? Lekker opruimen in je warme huis.

huis verbeteren

Binnenhuis isoleren, kieren sluiten, verven etc. Perfecte tijd om binnenshuis aan de slag te gaan. Buiten het bouwseizoen is het ook nog eens goedkoper materiaal te vinden. Bedrijven kunnen je een korting geven voor arbeid of het huren van materiaal. Dit geeft je meer tijd om buiten aan de slag te gaan in de zomer als binnenhuis al alles af is!

schoonmaken & opruimen

In de winter is het een perfect moment om de gehele zolder en kelder eens op te ruimen. Financiële boekhouding bij te werken en je abonnementen eens na te gaan. Vaak kunnen abonnementen worden stopgezet of zijn er goedkopere alternatieven.

leren & plannen

In de winter kun je warm binnen boeken lezen, online cursussen volgen, permacultuur video’s bekijken. Met de opgedane kennis kun je een uitgebreid plan maken inclusief plantenlijstjes. Op deze manier zal je veel efficiënter in de tuin werken als de lente aanbreekt. Een zeer goed artikel over het plannen van je tuin is ”how to design your property” Een van de beste boeken over permacultuur is Sepp Holzer’s Permaculture.

overwerken

Bij sommige banen of bazen zijn ze erg flexibel! Als je veel overwerkt in de winter kun je in de zomer weer meer vrijnemen. Veel mensen hebben in de winter toch ”niks” te doen dan kun je het beste maar meer gaan werken. Je kunt een eigen handeltje opstarten of proberen je hobby winstgevend te maken! Een businessplan schrijven kun je het beste doen in de winter, wanneer je veel vrije tijd hebt

houtkap

In de periodes dat het net boven het vriespunt ligt is het goed om hout te kappen. In de winter is het hout lichter en het zware werk houdt je warm. Hout gekapt in de winter is ook meer geschikt voor brandhout en houtbewerking. Het lage sapgehalte in het hout vermindert de droogtijd en werking van het hout. Het kappen in de winter betekent ook direct minstens een heel jaar droogtijd. Dit scheelt opslagruimte van hout, dun hout hoeft ook maar een enkel jaar te drogen. Grotere blokken en hardhout beter. Het drogen van hout is belangrijk het is efficiënter en geeft een schonere verbranding.

[yabp 104]

Save

Leave a Comment

Translate »