Menu

Wat heb je nodig?

vicieuze cirkel

Wat heb je echt nodig? Een vraag die door iedereen compleet anders wordt beantwoord. Je wilt een huis en daarom moet je werken waarvoor je een auto nodig hebt. Op werk moet je nette kleren hebben. Het is een vicieuze cirkel waarin je geld nodig hebt omdat je werkt. Je werkt omdat je geld nodig hebt.

Een succesvol leven

Wat een succesvol leven inhoudt is moeilijk te beantwoorden. Als er een antwoord voor is kan dat het beste gegeven worden door oude wijze mensen. Het internet is vol met tips van ouderen. Het meest opmerkelijke hieraan is dat geen van hen het heeft over nieuwe kleren, een mooi huis, een snelle auto, een topcarrière of een groot salaris. Alle tips gaan over tijd, liefde, zelfvertrouwen, risico’s nemen, niet uitstellen van dromen, leef stressvrij, eet gezond, leer en werk in jouw interessegebied. Je leeft maar een keer! Als je doel juist een verschrikkelijk leven is, klik dan hier!

[yabp 117]

Verbreek de cirkel.

Je kunt de vicieuze cirkel niet compleet breken. Je leeft immers en je hebt dromen, onderdak en voeding nodig! Je kunt wel de verhouding compleet wijzigen tussen hoeveel geld je nodig hebt en hoeveel je verdient. Het verschil vertaalt zich in meer vrije tijd of een veel eerder pensioen! Heb je die auto echt nodig? Op welke manier kun je veel geld besparen en direct het milieu helpen?

 • Een (elektrische) fiets, scooter of dichterbij werk wonen kan heel veel besparen. Een dag per week thuiswerken kan ook flink besparen. (ik heb elektrische tussen haakjes gezet, want een gewone fiets is nog beter!)
 • Minder tropisch voedsel, minder vlees met name rund en wild, minder verpakt en simpelweg minder consumeren.
 • Minder op vakantie, maar vaker lokale dingen doen. Als je toch ver weg wilt ga dan een paar maanden en niet een weekje.
 • Verhuur een kamer of woon kleiner.
 • Los alle schulden met een hogere rente dan de inflatie af. Dit zijn bijna alle schulden.
 • Kinderen kosten veel geld, zeker met een beperkte carrière en laag inkomen kan het je leven heftig beïnvloeden. Minder kinderen geeft je meer tijd en budget om daadwerkelijk een goede ouder te zijn.
 • Bij huisdieren moet je je eerst afvragen of je voldoende thuis bent. Katten kunnen niet in een flatje wonen, honden moeten uitgelaten worden. Dit uitlaten is niet 10 minuten; actieve honden zoals Jack Russell terriërs en husky’s hebben minstens een uur nodig elke dag om hun energie kwijt te raken. Deel desnoods de hond met de buren zodat meer mensen de hond uitlaten! Kinderen en ouderen kunnen hier veel plezier mee hebben.
 • Sport en hobby’s zijn leuk, maar je hele leven moeten rennen omdat je meerdere sporten en hobby’s hebt kan het minder plezierig maken. De kosten maken ook weer een groter salaris noodzakelijk.
 • Tweedehands en in dumpzaken kun je heel vaak kwaliteitsspullen vinden voor een fractie van de normale prijs.
 • Skischoenen, skateboards, rollerskates, vliegers, vishengels en tennisrackets zijn vaak bijna gratis te vinden! Besef ook dat je niet het nieuwste nodig hebt om plezier te hebben, het beste is bestemd voor professionals. Zelf moet ik altijd lachen als ik weer een dikke wielrenner zie op een dure fiets. Je hebt geen wielrenfiets nodig van 10 kilo als jijzelf 25kg overgewicht hebt. Neem een tweedehands fiets van 15 kilo en verlies eerst wat gewicht! Dit geldt voor elke sport en hobby!
 • Geef je geld uit aan waardevaste spullen. Voorbeelden zijn vastgoed, oldtimers, tweedehands kwaliteit. Zonnepanelen en educatie verminderen in waarde maar leveren ook geld op. Dit maakte ze ook goede uitgaven.

Ren niet door het leven maar heb bewust plezier in je leven. Veel mensen willen teveel en raken hierdoor gestrest. Dit is zeker niet mijn eerste artikel over tijd en geld besparen. Het is naar mijn idee een van de belangrijkste onderwerpen in het leven.

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Leave a Comment

Translate »