Menu

Waarom groener leven?

groener leven
De richting die wij tijdens de industriële revolutie zijn opgegaan heeft de mensheid vele grote voordelen gegeven, we hebben minder honger, de bevolking is gegroeid, en meer comfort De nadelen van dit tijdperk zijn vooral in de richting van milieuvervuiling, gezondheid, eentoniger werk, vermindering van respect voor medemens, natuur & producten.

In welke richting gaat deze ontwikkeling op en willen we dit? Er is een duidelijke signaal dat wij als samenleving groener willen leven maar vaak word het als te duur beschouwd. De reden dat het ‘duurder’ is, is vaak omdat niet alle kosten worden meegerekend in de niet duurzame manier van produceren;
• In de prijs van 1kg vlees van de bio-industrie wordt de gezondheidsschade en milieuschade niet of nauwelijks meegeteld in de winkelprijs. Deze schade wordt niet vergoed en dus niet herstelt. Biologisch vlees veroorzaakt maar een fractie van deze schade door een duurder productieproces.
• De productie van veel producten veroorzaken grote milieuschade in arme landen. Deze schade wordt niet vergoed of herstelt. De prijs is hierdoor goedkoop en verklaart voor een deel waarom producten uit verre landen goedkoop zijn.
• De productie van groene energie op grote schaal is nog steeds duurder dan grijze energie ook hier komt dit omdat veel schadeposten niet op de producenten worden verhaald.
• Veel giftig afval wordt nu gedumpt in verre landen omdat dit goedkoper is op de korte termijn. Op lange termijn moet dit afval alsnog worden verwerkt en de toegenomen milieuschade, gezondheidsschade zullen moeten worden betaald door de plaatselijke bevolking en niet meer door de producent.
Aan deze kennis heeft u helaas weinig als u besluit groene producten te kopen heeft u nog steeds last van milieuschade en gezondheidsschade veroorzaakt door niet duurzame productie. Dit is naar mijn idee een vd grootste redenen waarom een duurzame maatschappij langzaam op gang komt. Duurzaam is nu nog een ethisch luxe product wat de meesten niet kunnen veroorloven.

Oplossing
Begin met duurzame methodes die goed zijn voor uw portemonnee, Het lokaal produceren van groene energie, een eetbare tuin, minder kopen, meer kwaliteit en meer 2e hands zijn grote stappen die men kan maken naar een duurzamere maatschappij zonder dat dit geld kost op de lange termijn. Bedenk of producten die u koopt u gelukkiger maken, een grotere auto is mooi maar het aantal uren wat je ervoor moet werken is minder fijn. Minder uitgeven betekent minder werken en meer vrije tijd. Weegt u dit af?

Biologische producten
Het is moeilijk wetenschappelijk te bewijzen dat groener leven met minder gifstoffen uiteindelijk gezonder is. Hetzelfde geldt voor voeding meer vitaminen, mineralen, bioactieve stoffen en antioxidanten wil nog niet zeggen dat het ook daadwerkelijk wetenschappelijk gezien gezonder is. Het kan zijn dat het effect op de mens klein is en dat onze gezondheidsproblemen vooral de oorzaak zijn van andere ongezonde gewoontes zoals stress, bewegingstekort en zithouding. De keuze voor duurzaamheid ligt uiteindelijk bij de consument. Zelf voel ik me stukken beter zonder producten die verwerkt zijn. De natuurlijke producten onbewerkt geven mij meer energie en ik voel me helderder. Voelt u zich er beter door?

Interessante Literatuur:

Werken aan de WEconomy redactie: J. Jonker
Duurzaamheid Martine Vonk
Duurzaamheid stap voor stap Marguerite Steenwijk

Leave a Comment

Translate »