Menu

Voorbereiden op de winter!

winterHet zijn de laatste maanden voordat de winter duidelijk tevoorschijn komt. Oogsten en inmaken moet al in volle gang zijn,  de laatste resten worden binnengehaald. Het word tijd om het huis, tuin en de dieren voor te bereiden op een koude winter.

Voedsel

Voedsel inslaan, invriezen, wecken, drogen moet al grotendeels voltooid zijn. Nu het kouder word het liefst in de vroege ochtend kun je het vee slachten. Een lage temperatuur geeft je meer tijd om te slachten. Met name de grotere dieren die meer tijd kosten kunnen beter worden geslacht rond het vriespunt. De tweede grote reden is dat dieren meer voeding nodig hebben in de winter aangezien er minder natuurlijk is te vinden. Dit is waarom ook het pluimvee flink word verminderd.
De moestuin moet worden geleegd. Probeer de gehele oogst te gebruiken ook de minder rijpe of minder mooie oogst.

Het word ook tijd om noten te rapen en paddenstoelen te plukken. Verzamel altijd VEEL meer dan je denkt nodig te hebben. De meeste mensen onderschatten hoeveel voedsel word genuttigd en je kunt het altijd weggeven. Het word aangeraden om 30 gram noten per dag te eten dat is dus 11kg per persoon per jaar! Kortom focus in deze periode op walnoten, hazelnoten, tamme kastanje, dieren slachten, brandnetel, heermoes, munt, weegbree, kastanjeboleet, beukennootjes, meidoorn, mispel, eikels (veel werk), rozenbottels en natuurlijk het late fruit wat nog hangt. Voedsel gaat altijd voor, en daarom moet je hiermee beginnen!

Dieren

Nadat je je eigen voedsel in orde hebt moet je het de overgebleven dieren comfortabeler maken. Met name de jonge vrouwtjes van alle dieren houdt je over zij zorgen voor de jongen in de lente. De vleesdieren zijn allemaal verwerkt. Hooi en stro moeten al binnen zijn. Wel kun je nog zoeken naar eikels, niet geoogste maiskolven & aardappels zoeken (als de boer dat OK vind). Het hok kan worden geïsoleerd en in de koudste dagen kun je zoveel mogelijk dieren in een enkele ruimte zetten. Op die manier houden ze elkaar warmer.

Tuin

De tuin moet worden gemulchd als dit nog niet is gedaan. De mulch werkt als een warme deken voor de ondergrond, deze verkort of houd de vorst het gehele jaar uit de grond. Vorst is slecht voor de meeste insecten en het verhard de grond waardoor zij geen gangen meer kunnen graven. In de zomer beschermt dezelfde laag tegen uitdroging. Het snoeien kan beginnen in de late herfst als het blad van de boom is. Op dat moment zijn de sapstromen bijna volledig stopgezet. Tijdens deze periode ondervindt de struik of boom weinig last van een flinke snoeibeurt. Niet winterharde planten moeten een plek vinden in een schuur of binnenhuis

Planten groeien in de winter

Sommige planten groeien natuurlijk ook in de winter. Onze boerenkool is pas lekker nadat het flink heeft gevroren. Andere planten die voor de winter kunnen worden geplant zijn wintersla,  winterui, witte kool, sjalotten, spitskool, knoflook, bessenstruiken, appel-, peren-, kersen-, pruimenboom Als laatste middel kun je ook groenbemesters planten die leveren zelf niks op maar verbeteren de grond voor volgend jaar. Zaai in ieder geval voor dat de grond bevroren is, anders is zaaien geen pretje!

Hout hakken

Ik zie veel mensen hout hakken in de zomer. Het is dan veels te heet, teveel insecten en het hout is zwaarder door alle sapstromen. In de winter is het hout duidelijk lichter en met de lagere temperaturen kun je harder werken. Laatste voordeel is in de winter heb je weinig andere dingen te doen. Het beste is als het blad is gevallen maar de temperaturen nog net boven het vriespunt liggen. Boven het vriespunt aangezien bevroren hout slecht is voor je kettingzaag en bijl.

Plan

De dagen zijn kort in de winter. Je zult dus veel meer tijd binnen zijn wat een perfect moment is om een uitgebreid plan te maken voor jouw tuin. Een goed plan zorgt niet alleen voor een beter resultaat maar bespaart je ook veel energie. Weet hoeveel en welke bomen en planten je nodig hebt. Bedenk de beste locatie. Je kunt direct je kennis verhogen.

[yabp 26]

Interessante literatuur:

Geschreven door Marcus Lobenstein, editor: Inge Leonora-den Ouden

Leave a Comment

Translate »