Vlier

Met vlier bedoel ik de soort ”gewone vlier” ook wel Sambucus nigra genoemd.

Deze bekende plant zie je overal in Nederland groeien. Het is een inheemse soort waarvan de bloesem en de gekookte bessen eetbaar zijn. In de oudheid werd de vlier al gezien als een van de beste geneeskrachtige planten uit de natuur. Vele recepten worden gemaakt met de vlierbessen en de bloesem.
Vlierbessen worden gebruikt voor de wondbehandeling, thee, jam, sap , jenever, siroop, pannenkoeken, wijn, gelei, salades, azijn en zelfs medicijnen. Een belangrijk punt is eet geen onrijpe bessen. Deze bessen kunnen een lage dosis cyanogenen bevatten. De onrijpe bessen zijn eenvoudig te filteren aangezien ze blijven drijven in water. Rijpe bessen zinken naar de bodem.

Kruideninfusie
De gedroogde witte bloesem kan het gehele jaar worden gedronken. De bloesem laat je 10 min trekken en vervolgens filter je de bloesem eruit. Afhankelijk van voorkeur kan je er altijd wat vlierbessensiroop eraan toevoegen.

Kweek vlierbessen
De plant stelt zeer weinig eisen aan de grond en omgeving het groeit zelfs op locaties waar er bijna geen grond aanwezig is zoals bijvoorbeeld de dakgoot. De kweek zelfs kan met zaden of eenvoudiger met een stekje. De kweek van de plant is niet nodig het groeit als onkruid in vele bermen/bosjes waar het ook nog eens zeer herkenbaar aanwezig is door zijn witte bloesem. Er zijn zelfs boerenbedrijven die vlierbessen massaal produceren vanwege zijn goede eigenschappen.

plant periode: Het planten is niet nodig maar als gewenst in de lente kan een kleine struik of stekje worden meegenomen.
bloeiperiode: mei tot juli
oogstperiode: sept tot okt

Gezondheid
Vlier helpt bij veel immuunsysteem problemen, het heeft sterke antioxidanten

  • Keelpijn
  • Buikpijn
  • Influenza
  • Verkoudheid

Voedingswaarde:
Vlier bevat veel Vitamine A, B6, C en calcium, ijzer en magnesium

Vele recepten te vinden op;
http://www.vlierbessen.nl/recepten/

Interresante literatuur:
Geneeskrachtige kruiden Auteur: Anne McIntyre
Thee van kruiden en vruchten Auteur: Rudi Beiser
Geneeskrachtige kruiden en planten Auteur: Elfrune Wendelberger |
Gids Voor Vitaminen, Mineralen En Kruiden
Het ultieme kruidenboek