Menu

Verse eieren van eigen kippen

eiHet ene ei is het andere ei niet. We eten in Nederland een half ei per dag! Je zult denken ik niet hoor. Het overgrote deel van de eieren worden verwerkt gegeten. Eieren worden gebruikt in veel graanproducten, mayonaise, mosterd, salades. De kans is groot dat je vandaag al ei op heb! De meeste van deze eieren zijn geen scharrel of biologische eieren. Die eieren worden vaker direct verkocht aan de consument. Eigen kippen garanderen gezonde verse eieren.

Verse eieren leggen

Kippen leggen eieren in verschillende soorten en maten. In het algemeen kun je zeggen dat grotere kippen grotere eieren leggen. Het eerste jaar leggen kippen meer eieren, daarna daalt de productie maar worden de eieren nog wel groter. Ga uit van een productie van vijf eieren per week. De beste rassen in Nederland zijn de Barnevelder en de Leghorn. Voor stille kleine kippen is er een Leghornkriel en de Maranskriel.

Ei problemen

Het leggen van verse eieren gaat niet altijd goed. Soms stopt de kip met leggen dat is normaal. Het stoppen met leggen gebeurt vaak door ouderdom of in de herfst tijdens de rui. Als de kip mislukte eieren legt, dan moet je goed opletten! Enkele problemen die kunnen voorkomen zijn:

  • Dubbele dooier, dit is geen probleem voor consumptie.
  • Een ei zonder schaal. Dit heet een windei. Het kan zijn dat de kip te weinig kalk krijgt. Het is een goede gewoonte om gebruikte eierschalen te verpulveren en terug in het voer te stoppen.
  • Een ei met een ruw dikke misvormde schaal. Dit is geen probleem voor consumptie.
  • Een ei zonder dooier, dit is vaak een klein eitje en geen probleem voor de consumptie
  • De eerste eieren van een jonge kip zijn vaak klein of misvormd. Dit is ook geen probleem.
  • Legnood. De kip kan het ei niet leggen. Ze blijft dan in een vreemde penguin houding zitten. In de praktijk kan je wat plantaardige olie druppelen op het ei en de aarsopening. Zet de kip apart en was rondom de aars. Als de kip na anderhalve dag het ei niet heeft gelegd is het beter een arts of boer er naar te laten kijken. De kip kan hier namelijk aan sterven!
  • Het ei is vuil, was het ei voor consumptie. Was het ei niet om het vervolgens te bewaren. Het wassen verkort de houdbaarheid van het ei.
  • De kip verstopt de eieren. Test de eieren in een glas water. Als het ei de bodem aanraakt is het een vers ei.

Eieren conserveren.

Kippen leggen meer eieren in de zomer. Gelukkig kun je eieren makkelijk conserveren. Gekookt en gepeld bewaren in kruidenazijn voor de winter. Verse eieren blijven ook nog eens ongewassen zeker twee maanden goed buiten de koelkast. Je leest het goed eieren blijven goed buiten de koelkast. Dit scheelt weer ruimte in de koelkast.

[yabp 60]

Interessante literatuur

Leave a Comment

Translate »