Menu

Vakantiewerk op Curaçao

huisje logoIk was drie weken op Curaçao. Nou denk je vast: zee, stranden, palmbomen, dolfijnen, blauwe drankjes. Ja, dat Curaçao bedoel ik. Maar daar zijn ook andere dingen te doen.  Tijdens die drie weken verbleef ik op de ‘kunuku’ (plantage) van Aishel. Zij heeft bananen en papaya’s, een flink veld met grote pompoenen, allerlei geurende kruiden en een kwekerij (vooral Moringa’s). Haar stuk land is groot, de helft ervan is ‘mondi’ (natuur, bos). Zo’n twintig meter vanaf haar woning staat een houten huisje (type tuinhuisje, zie mijn schets). Dat was mijn ‘vakantieverblijf’. Alleen de eerste nacht nog niet; het moest namelijk nog opgeruimd en schoongemaakt worden. Daarom sliep ik de eerste nacht in een hangmat tussen de bomen. Ik had op de bank in de huiskamer kunnen slapen, maar koos voor meer rust en natuur … al viel er af en toe wat regen. De volgende dag maakten we het huisje klaar en kon ik daar slapen.

Aishel is altijd druk bezig, ook met andere dingen dan haar plantage. Ik kreeg eigen taken: elke morgen de plantage water geven (een kraan open zetten in het druppelsysteem, vijf minuten wachten, die kraan sluiten en de volgende openen, enz.), tweemaal daags de planten in potten en bakken water geven (met een tuinslang) en de boomwurgende rubberklimplanten (Palu di Lechi, Cryptostegia grandiflora) wegknippen. Daarnaast deed ik wat huishoudelijk werk.

Er is meer werk, maar dat vraagt om sterke spieren … Nu belt Aishel soms een Duitse student, een jongeman die graag zijn spieren gebruikt. In plaats van te betalen voor de sportschool krijgt hij nu betaald! En de brandende zon geeft hem gratis een lekker bruin kleurtje. Aishel zou natuurlijk liever vrijwilligers voor dit werk hebben. Daarom beloofde ik haar deze oproep te plaatsen:

WWOOFERS gevraagd!

Op het prachtige eiland Curaçao is dringend hulp nodig op een biologische plantage. Sta jij elke morgen vroeg op? Houd je van het tropische klimaat? Ben je in goede conditie? Werk je liever dan te kletsen? Kun je verkeerde planten van goede onderscheiden? Heb je doorzettingsvermogen? Kampeer je graag in niet-luxueuze omstandigheden (je eigen tent, een hangmat, een houten huisje)? Ben je niet bang voor beestjes (die soms steken of bijten)? Ja, ben jij die persoon? Dan is dit voor jou de perfecte vakantie of ‘sabbatical’! Je betaalt alleen voor je eigen vervoer en voor dat eten wat er niet groeit. Ik raad het zeer aan, ik heb genoten van mijn werkvakantie daar en wil er zo gauw mogelijk weer heen!

Tijdens mijn tijd daar is er gebouwd aan een douche- en toiletgebouw van pallethout. Als dat klaar is komt er nog een buitenkeuken. Dat verbetert het leven van de gasten … je hoeft dan geen gebruik meer te maken van Aishel’s badkamer en keuken, zoals ik.

-Inge Leonora-den Ouden –

 

1 Comment

  • Marije / 18 mei 2018 at 19:51

    Ik heb interesse

    Beantwoorden

Leave a Comment

Translate »