theegids

 

Kruidengids

Oorsprong
Kruidenthee bestaat al duizenden jaren in Europa in de tijd dat de medische wereld nog in zijn kinderschoenen stond. Veel soorten thee die in de wereld worden gedronken zijn eigenlijk geen thee maar een kruideninfusie. Alleen echte thee wordt gemaakt van de theeplant (Camellia sinensis.). Kruidenthee kan lokaal worden geplukt  met een hogere versheid. Het is ook de meest goedkope en milieuvriendelijke optie het hoeft namelijk niet verscheept te worden vanuit Aziatische landen.

Kruideninfusies
Kruideninfusies kunnen gemaakt worden van verse lokaal geproduceerde planten. Deze thee bevat nog alle gezonde stoffen van de plant die normaal tijdens vervoer en productie verloren gaan. Planten die veel gebruikt worden voor kruidenthee in Nederland zijn, munt, brandnetel, braamblad, kamille, citroenverbena, kaneel, vlierbloesem en anijs

Thee zetten
Thee zetten word op vele verschillende manieren gedaan waarin de smaak kan worden beïnvloed door drie factoren. Essentieel is schoon mineraalarm water, een theepot die warmte vasthoudt en de zettijd van de thee. Hoe langer men de theebladeren & kruiden in het water laat, hoe sterker de thee zal worden.

Koffie
Koffie moet worden geïmporteerd uit verre landen waar de meesten soorten worden bespoten met gif stoffen. De reis van plant tot koffie duurt vele maanden en resulteert in een zeer grote carbon footprint. Qua gezondheid is de wetenschap is er nog niet over uit maar overconsumptie is zeker schadelijk. De toegevoegde stress, mondproblemen (geur)  helpen de gezondheid niet en de voedingstoffen in koffie zijn te verwaarlozen. Daarom adviseren we thee!

Gezondheid
Thee is gezond het zit vol met antioxidanten, vitamines en mineralen die het lichaam nodig heeft om goed te functioneren. De kruideninfusie word gezet van de zachte delen van de plant vaak zijn dit de bladeren, bloemen en jonge groene takjes. De kruideninfusies zijn de gezondste theesoorten die helpen om ziektes te verhelpen of te voorkomen. Elk kruid bezit verschillende eigenschappen deze eigenschappen worden gebruikt in de kruidengeneeskunde ook wel fytotherapie genoemd.

Kruidengeneeskunde
De kruidengeneeskunde is gebaseerd op kennis die eeuwenlang is gebruikt en doorgegeven op elke volgende generatie. De moderne medische farmacie bestudeert de stoffen uit vele kruiden om medicijnen te maken voor vele gezondsheidskwalen. Aspirine is een voorbeeld van een medicijn afkomst uit plantaardig materiaal, dit medicijn onderdrukt tijdelijk de pijn. Het geeft het lichaam rust om zelf te genegen. Deze stof is zoals velen medicijnen uit planten gehaald en de concentratie is verhoogd om meer effectiviteit te hebben in een kleine pil. Kruideninfusies, afkooksels, aftreksels en verlengde infusies zijn een van de manieren gebruikt in de kruidengeneeskunde om stoffen uit planten behalen. Na deze bewerking kan het lichaam de behulpzame stoffen beter opnemen.

Bekende kruiden die hiervoor worden gebruikt zijn;