Menu

Stille kippen in de stad.

Kippen in de stadStille kippen in de stad.

Je wilt kippen, maar je hebt buren en een kleine tuin. Kippen in de tuin zijn leuk om naar te kijken. Ik zie ze altijd blij wegrennen met een stuk voedsel. De andere kippen rennen er dan achteraan. In de stad wil je stille kleine kippen. Deze kippen zijn vaak krielkippen. Enkele goede rassen hiervoor zijn sebright, baardkrielen, serama’s, chabo’s en sabelpootkrielen. Voor deze krielkippen raad ik twee vierkante meter per kip aan. Kippen met minder ruimte hebben meer gevechten, zijn vaker ziek en hebben meer bijvoeding nodig.

Geluids- stankoverlast

Voordat je kippen neemt moet je kijken in de Algemene Plaatselijke Verordening. Regelmatig zijn hanen verboden, maar mogen kippen in de stad. Zolang deze kippen geen overlast veroorzaken. Het beste is om problemen te voorkomen met de buren en geen haan te nemen. Hanen kraaien regelmatig ’s nachts en in de vroege morgen. Weinig buren kunnen dit natuurlijk waarderen. In het kader van permacultuur is het handig als de buren meehelpen GFT afval te verzamelen. De kippen eten bijna alles. In ruil geef je de buren af en toe een doosje eieren. Op deze manier heb je een grotere kans dat de buren je kippen waarderen. Lokale productie heeft een positief effect op mensen. Mensen eten graag voedsel waar ze aan mee hebben geholpen.

Voeding

Kippen eten van nature zeer gevarieerd. Insecten, groen voer, wormen, slakken, fruit en graan. Ze zijn de perfecte afvalverwerkers. Om de kippen te helpen met het vinden van voedsel is een composthoop perfect. Deze hoop maak je van afval uit de omgeving. Als je een nettere oplossing wilt kan je met kippengaas een ronde toren maken. De kippen kunnen dan de insecten door het gaas eruit pikken. Ze klimmen zelfs op de toren. De compacte hoop composteert ook nog is beter. Dit is goedkoop en te maken in vijf minuten!

[yabp 58]

Verwijder deze giftige planten voor de kippen

In mijn ervaring weten kippen wat giftige planten zijn. Hier zijn nog nooit kippen vergiftigt. Als voorzorgsmaatregel zou ik wel de volgende planten verwijderen. Taxus, Buxus, Hedera en aardappelloof.

Kippenhok

Krielkippen hebben maar een halve vierkante meter nodig in het nachthok. Het belangrijkste is dat ze genoeg ruimte hebben overdag. Zet het hok beschut uit de wind. Het hok moet voldoende bescherming bieden tegen ratten, marters, katten en honden. In het dorp of naast het bos zal je altijd wel een kip verliezen door een roofdier. Dit kan je voorkomen door een goed hok of een waakhond. De waakhond moet goed getraind zijn, anders eet hij de kippen zelf op. Een goed hok is de Mylene, waar een ren aanvast zit. Maak een tweede ren van kippengaas voor als je thuis bent zodat ze veel ruimte hebben om te scharrelen. Als je handig bent kan je ook een zogenaamde kippentractor maken. Deze wordt op dezelfde manier gemaakt als een konijnentractor. Informatie over de tractor is hier te vinden.

De ren kan ook zo groot zijn dat konijnen en kippen dit delen. Deze dieren gaan probleemloos samen.

[yabp 59]

Kippenvlees

Als je het aandurft kippen te slachten is dit het beste in het einde van de herfst. Na twee jaar heeft een kip een mooi leven gehad. Het vlees zal taaier zijn dan in de supermarkt. Dit komt omdat deze kip mocht bewegen, ouder werd en niet volgespoten is met hormonen. Zelf waardeer ik de taaiheid juist meer. Het smaakt sterker.

Eieren

De eieren zijn gezonde voeding mits je de kippen laat scharrelen en gevarieerd voedt. De gemiddelde kip legt zo’n vijf eieren per week. Zij hebben dus net als ons een echt weekend nodig. Krielkippen zijn klein en leggen dus ook kleinere eieren. Een krielkip per gezinslid is ongeveer genoeg om voldoende eieren in huis te hebben. In de winter of bij weinig voeding daalt de productie drastisch. Gelukkig zijn de winters in Nederland vrij mild en blijft de productie op gang.

Andere gevaren voor kippen

Kippen zijn geen slimme dieren. De straat, auto’s, vijvers, waterputten, motorolie, chloor en dierengif zijn allen gevaarlijk. Verf het kippenhok in met kalkverf. Kalkverf voorkomt kippenziektes. Het laatste grote gevaar is onwetendheid van het baasje. Kennis over de kippen is noodzakelijk als er problemen opduiken. Ziektes, vossen, wormen en rare eieren kunnen voorkomen. Het beste Nederlandse boek hierover is het Complete handboek kippen houden.

[yabp 60]

 Interessante literatuur

Leave a Comment

Translate »