Menu

rozenbottelwijn maken met een goed recept!

rozenbottelwijn rozenbottelIk ga eindelijk Rozenbottelwijn, ik roep het al jaren, maar ben telkens te laat waardoor de bottels niet meer goed zijn. Niet zo dit jaar, ik ben scherp! Rozenbottelwijn schijnt iets heel bijzonders te zijn en ik barst van de bottels. Ik plan wijn te maken van twee of drie verschillende soorten. Op dit moment, midden september, zijn de Rugosa bottels rijp, de andere soorten komen de komende weken beschikbaar. Qua smaak en structuur zijn het totaal verschillende vruchten, dus ook de wijn moet anders zijn. De afgelopen week heb ik partijtjes geplukt, gewassen, de kroontjes er af gesneden en ze ingevroren. Ik heb ongeveer vier kilo rozenbottels nodig om, afhankelijk van het recept, zeven tot tien liter wijn te maken. Die wijn moet dan wel minstens 18 maanden, liefst twee jaar rijpen. Projectje voor de toekomst dus.

Op Internet en in wijnboeken zijn diverse recepten te vinden die eigenlijk allemaal dezelfde strekking hebben; veel copy & paste en weinig eigen ervaring. Ik vond een heel goede youtube tutorial toen ik op ” Hagenbutten wein”  zocht. Ik besluit zelf een recept samen te stellen gebaseerd op alle info online en in wat boeken.

k heb nu vier kilo rozenbottels geoogst, schoon gemaakt en ingevroren in zip-lock zakjes. Dat invriezen is belangrijk, want daarmee worden de bottels zacht en beter te verwerken. Met sulfiet ontmet ik alle zaken die ik ga gebruiken. Het is nu zaak de bottels klein te maken. Dat kan met een mes of met een hamer maar, beter nog, in de foodprocessor. De zaadjes moeten intact blijven want die geven een bittere smaak af. In plaats van een mes heb ik dus het plastic deegsnijdertje gebruikt. Met een klein beetje water heb ik in no-time een mooie pan met rozenbottelpulp; de geur is fantastisch!

rozenbottelwijn

Recept voor Rozenbottelwijn

Ik wil het volgende recept gebruiken, samengesteld uit diverse recepten die ik online en in boeken vond.  Omdat het een pulpgisting wordt moeten er wat hulpstoffen aan toegevoegd worden om de celwanden te slopen en de pectines tegen te gaan:

4 kilo rozenbottels
3,7 kilo suiker
25 ml melkzuur (melkzuur vergist niet)
1 eetlepel zwarte thee (voegt tannine toe)
11 liter water
Rohpect (Garandeert een beter aroma en een hogere sapopbrengst)
Pecto-enzyme II (Breekt naast pectine ook zetmeel in de vrucht af)
Gistvoedingzout
Portgist (Kitzinger)

rozenbottelwijnrozenbottelwijn

 

 

 

 

Ik gebruik een groot vat om te vergisten. Door de grote opening kan ik makkelijk de pulp er in doen, en boven de pulp heb ik ruimte nodig om het schuim dat door de vergisting ontstaat op te vangen. Het advies is 50% ruimte, ik heb wat minder; we zullen zien! Had ik toch maar dat grotere vat moeten kopen…
De pulp in het vat, suiker oplossen in warm water in een grote pan, er bij doen en verder aanvullen met lauw water tot ik aan de 11 liter zit; pulp niet meegerekend natuurlijk, ik doe er een mooie schep Keniaanse zwarte thee bij. Tot mijn grote vreugde komen alle rozenzaadjes bovendrijven. Met een schuimspaan zijn die dus eenvoudig te verwijderen. Top!

De rohpect er bij (hoeveelheid volgens etiket) en vier uur laten staan. Dan de  Pecto-enzyme erbij (dosering weer volgens etiket) en weer een aantal uren laten staan.  Ondertussen heb ik de gist in warm water gedaan om ze rustig te laten rehydrateren en twee uur laten staan. Tenslotte kunnen het melkzuur, de gist en het gistvoedingzout erbij. De eerste twee dagen gebeurt er weinig, maar dan begint een heftige gisting op gang te komen:

Video van gisting

Naar verwachting duurt het nu nog wel 3-4 weken voor deze gisting klaar is. De wijn moet dan worden overgeheveld en de pulp uitgeperst.

Update: Ik zie al een paar dagen geen activiteit meer in het waterslot.; veel sneller dan dat ik had verwacht. Dat kan betekenen dat de gisting is gestopt, of dat de wijn is volledig uitgegist, wat goed is. Tijd om te gaan meten. Met mijn wijnweger meet ik een suiker net onder de 1000, 995 om precies te zijn: de wijn is dus volledig uitgegist. In het vat zie ik verder wat zaadjes en heel veel velletjes. Van de moes is niets meer over; de pecto-enzymen hebben hun werk goed gedaan. De smaak is heel zuur en complex: ik proef meerdere soorten zuren; zo heftig dat ik een tweede slok moet nemen om te snappen wat ik nou eigenlijk proef. Wat een zuur… Toch te veel melkzuur erbij? Met de tijd zullen deze zuren natuurlijk worden omgezet in prettiger smaak. Na bottelen kan het tot wel twee jaar duren voor de wijn op dronk is las ik. Zover is het echter nog niet: eerst moet de wijn mooi helder worden. Dat doe ik door de wijn in een schone ballonfles over te hevelen en op een donkere koele plek, de kelder is zeer geschikt, weg te zetten en de wijn te laten bezinken. Telkens als zich een mooi laagje bezinksel heeft gevormd ga ik weer “oversteken”  net zo vaak als nodig is om een mooie heldere wijn te krijgen.

overhevelen

rozenbottelwijn De wijn is prachtig kristalhelder, met een dun laagje bezinksel; Tijd om over te steken dus. De smaak valt helemaal niet tegen: de meest heftige zuren zijn weg, en er begint iets aangenaams te ontstaan; mooi zo! Nu geduld….

Het overhevelen doe ik met een schone slang: even zuigen en laten lopen. De wijn moet niet in de fles klotsen, want dan komt er te veel zuurstof bij en kan er oxidatie optreden: de slang dus onder wijnniveau houden. Als je een sherry van de wijn wil maken schijnt dit overigens precies te zijn wat je wil en kan je een trechter gebruiken, zie het filmpje van “Der Hans” in mijn vorige post. De hevelslang verstopt overigens regelmatig door alle velletjes die rondzweven. Het laatste beetje doe ik met een trechter met daarin een kaasdoek om de rotzooi uit te filteren. Achteraf was het misschien slimmer geweest alles door zo’n filter te gieten en een slang onderaan de trechter te schuiven om contact met zuurstof te voorkomen.

En daar staan ze dan te klaren: de rozenbottelwijn en de appel-aardbeiwijn die ik eerder maakte. Die laatste gist overigens heel langzaam nog door nadat ik ze overstak. Prima, wordt-ie alleen maar beter van.

bron: rozenbottelwijn van gardenxl.nl

SAMSUNG

1 Comment

  • Gogreenbuddy / 27 maart 2017 at 21:09

    Mijne is klaar hij ruikt naar sinaasappel/grapefruit! De body is een beetje zwak en hij is wat zurig (heb helemaal geen melkzuur toegevoegd wel 5gram citroenzuur). Het overhevelen is wel essentieel voor het overhevelen ruikte de wijn een btje muffig. Gelukkig was het geen rotte eier geur.

    Beantwoorden

Leave a Comment

Translate »