Menu

Rozenbottelsiroop maken!

rozenbottel

Rozenbottels verzamelen

Pluk de rozenbottels als het een keer goed gevroren heeft. Haal direct de blaadjes van de vruchten. Vermijd plukken langs snelwegen of waar veel gespoten wordt. Stadsparken kunnen bijvoorbeeld flink bespoten zijn! Voor locaties in je buurt kun je kijken op de Wildplukwijzer. Alle soorten rozenbottels kunnen worden geplukt maar wees er zeker van dat het rozenbottels zijn! Bij twijfel over de juiste determinatie loop je de eerste keer mee met iemand die het zeker weet.

[yabp 102]

Benodigdheden:

  • rozenbottels 1kg
  • een citroen
  • 1500gram suiker
  • vriezer
  • zeefdoek

Bereidingswijze van rozenbottelsiroop

Was en vries de rozenbottels voor minstens een volle dag in de vriezer. Dit hoeft niet als het een keer echt flink gevroren heeft en de bottels zacht zijn. Dit gebeurt alleen niet vaak meer in Nederland vanwege de klimaatverandering.

Pureer vervolgens de ontdooide bottels en de citroen. Kook het mengsel in 3 liter water  voor 30 minuten en laat het afkoelen. Filtreer het door een zeefdoek om de stukjes eruit te halen, wring de zeefdoek zodat al het sap eruit word geperst. Voeg nu op een laag vuurtje de suiker toe aan het sap. Voor 3 liter heb je 1,5kg suiker nodig, oftewel 50%.

Bottel het in gesteriliseerde flesjes. Dit kun je doen door flesjes in koken water te leggen of in de oven op 125 graden. Pas op, kunststof smelt, het moet dus glas zijn. Vul de flesjes met de licht kokende siroop. Sluit de fles direct en zet die op zijn kop neer. Als je het te eng vind om hete siroop te gieten kun je het afkoelen en vervolgens de gevulde flesjes steriliseren in licht kokend water. Handige flessen hiervoor zijn beugelflessen. Goed gesteriliseerd blijft de rozenbottelsiroop jaren houdbaar maar het is slim het te gebruiken voordat de bottel het volgende jaar rijp is. Geopend natuurlijk bewaren in de koelkast, waar het een paar maanden goed blijft.

Rozenbottel gezondheid

Rozenbottel bevat veel gezonde fytonutrienten. Dit zijn stoffen die je in kleine hoeveelheden nodig hebt. Zoals de flavonoiden rutine, catechine en isoquercitrine. Qua vitamines zit er B1, B2, B3, B5, K, E in en het zit boordevol met mineralen. Koper, silicium, zwavel, zink, chroom, chloor, boron, ijzer, kalium. Weest niet verontrust over zink, chroom, chloor en boron het zijn de gezonde versies en niet te verwarren met de giftige stoffen. Door al deze eigenschappen staat het bekend te helpen tegen vermoeidheid, verminderde weerstand, griep en bloedend tandvlees.

Serveertips

Je kunt van de rozenbottelsiroop aanmaaklimonade maken, over een cake gieten of zelfs witte wijn of champagne zoeter te maken!

Interresante literatuur:

 

 

Zapisz

Zapisz

Leave a Comment

Translate »