Menu

Rozenbottelolie goed voor de huid en het lichaam!

rozenbottel

Rozenbottelolie

Rozenbottelolie wordt gemaakt van de zaden van de Rosa Mosqueta, een soort van rozenbottel die veel word gezien in Chili. Die lijkt veel op Rosa Rubiginosa, de Egelantier die in Nederland in het wild groeit (maar die word niet vaak verkocht). Rosa Rubiginosa maar die word niet vaak verkocht. Deze zaden zitten vol met goede omega 3 en 6 vetzuren die de huid gezond helpen. De vitamine C, A, B1, B2, K en P. Qua mineralen zit er vooral Kalium in. Dit maakt de zaden zeer gezond om te eten, maar ook om de olie ervan aan te brengen op de huid!

Gebruik van rozenbottelolie

De olie wordt al duizenden jaren gebruikt als ”beauty-olie” tegen littekens, huidstriemen, pigmentvlekken, gebroken nagelriemen en rimpels. De effecten zijn zoals bij de meeste middelen niet direct zichtbaar; dit duurt enkele maanden. Was je gezicht en breng de olie aan op een masserende manier met je vingertoppen. Veeg het niet af en gebruik geen doekje om het aan te brengen. De olie zal vanzelf in de huid trekken. Ideaal om de huid te beschermen tegen de winterkou aangezien de olie een beschermende functie heeft. Het geeft de huid rust en elasticiteit. Bij grote huidproblemen tweemaal daags insmeren en altijd de olie in de koelkast bewaren tegen oxidatie van de vetten. De olie word regelmatig gemengd met Jojoba-olie, dan heb je een perfect mengsel tegen allerlei huid problemen! Jojoba-olie verlengt ook direct de houdbaarheid.

Rozenbottelolie voor de gezondheid

De olie wordt al duizenden jaren gebruikt voor de gezondheid. Het is dan verstandig hiervoor een fles te kopen die duidelijk aangeeft dat het geschikt is voor consumptie. Je kunt het natuurlijk ook zelf maken, wat hieronder word uitgelegd.

Acné, psoriasis en eczeem

Dit middel is zeer geschikt voor extreme huidproblemen die je het leven zuur kunnen maken. Gebruik dit tegelijkertijd met een Paleo dieet waarbij de focus ligt op groente en fruit. Dit is omdat huidziektes vrijwel altijd van binnen uit komen. Omdat het van binnenuit moet genezen moet je dit dieet 3 tot 6 maanden de tijd geven. Alle zalfjes en oliën kunnen het probleem verlichten, maar niet verhelpen. De huid geeft aan dat het lichaam een probleem heeft. Dit is met name bij acne, psoriasis, eczeem essentieel.

Rozenbottel verzamelen

Pluk de rozenbottels als het een keer goed gevroren heeft. Haal direct de blaadjes van de vruchten. Vermijd plukken langs snelwegen of waar veel gespoten word. Stadsparken kunnen bijvoorbeeld flink bespoten zijn! Voor locaties in uw buurt kun je kijken op de Wildplukwijzer.

Maken van rozenbottelolie

Voor het maken van rozenbottelolie heb je natuurlijk de zaden nodig en een pers. Een oliepers met goede resultaten en reviews is de Piteba oliepers. Het is niet bekend hoeveel olie je uit rozenbottelzaden krijgt, gelukkig heb je maar weinig olie nodig. Als je geen tijd hebt om de zaden te verzamelen en te persen dan kun je het hier kopen.

De tweede stap is het mengen met Jojobaolie. Meng het in gelijke delen met elkaar en bewaar het in een donkere fles in de koelkast. Het koel & donker bewaren is verstandig voor de meeste soorten, aangezien zij snel oxideren. Na oxidatie verliezen oliën snel de heilzame werkzaamheid.

[yabp 101]

Interessante literatuur:

 

Leave a Comment

Translate »