Menu

Probeer alle soorten muntthee!

Muntthee Ik ben zelf een echte fan van muntthee. Ik drink het vaak koud en dan is kruidenthee een stuk lekkerder! Sterker nog muntthee die een dag oud is smaakt sterker dan vers. Het mooie aan munt is dat het woekert en je het kan drogen. Ik zet graag een liter muntthee en laat dit in de zomer afkoelen. Geen reden om hete drank te drinken in de zomer. Wat ik doe om de smaak te versterken is het fijn hakken en lang laten staan. Combineer het met een citroen, dan is het zo lekker dat suiker niet nodig is. Zorg ervoor dat je net voor de bloei alle munt plukt en dit droogt. Eind juli begint munt hier vaak te bloeien. Na de bloei is de plant niet meer goed bruikbaar. Oogst het dus op tijd! Het helpt de plant onder controle te houden tegen woekering.

Muntsoorten

Er zijn honderden misschien wel duizenden soorten en variëteiten van de plant munt. Experimenteer en maak jezelf qua thee zelfvoorzienend. Een paar muntsoorten heb ik al beschreven. Plant verschillende soorten zet allen in de volle zon met goede gedraineerde grond. Deze plant is te makkelijk om te negeren!

MuntheeMuntthee

Het maken van muntthee is eenvoudig. Pluk tien stengels, haal de bladeren eraf en snijdt deze fijn. Kook water en stop de munt in een French Press of een stalen theezeef. Zelf vind ik de French Press fijner, het werkt sneller. Je hoeft niet al die munt in een zeefje te proppen en met de pompende beweging trek je de thee beter. Deze is eigenlijk gemaakt voor losse koffie, maar ook geschikt voor zelfgemaakte thee. Laat de thee afkoelen en voeg naar wens citroen, brandnetel of andere theesoorten toe. Ik maak altijd hele sterke thee. Het kost me niks en ik krijg meer gezonde stoffen binnen!
[yabp 54]

Gezondheid

Munt is gezond en heeft velen geneeskrachtige werkingen. Door zijn vele soorten is het moeilijk om munt te onderzoeken. De hoofdredenen waarom deze thee vaak wordt gedronken is zijn antibacteriële werking, tegen maag- en darmproblemen, het helpt de ijzer absorptie en het is cafeïnevrij. Munt bevat koper, foliumzuur ijzer magnesium mangaan, calcium, zink, kalium, fosfor, vitamine A en C.

Interessante literatuur:
Geneeskrachtige kruiden Auteur: Anne McIntyre
Thee van kruiden en vruchten Auteur: Rudi Beiser
Geneeskrachtige kruiden en planten Auteur: Elfrune Wendelberger |
Gids Voor Vitaminen, Mineralen En Kruiden
Het ultieme kruidenboek

1 Comment

  • Jolanda / 4 januari 2019 at 19:19

    Lekker al die soorten munt, zeker de moeite waard om te proberen!

    Beantwoorden

Leave a Comment

Translate »