Menu

Permacultuur principes deel 3: Het probleem is de oplossing

stadstuin permacultuur principes Vindt hier de andere delen.

‘Geeft ’t leven je limoenen, maak er dan limonade van’. Oftewel: al is het zuur, maak er het beste van.

Een probleem?

Een element waarvan heel veel aanwezig is kun je een ‘plaag’ (probleem) noemen. Permacultuur doet dat niet. Bij permacultuur ga je uit van wat er is en maakt daar het beste van. Bill Mollison legde uit: als je heel veel maden of rupsjes hebt, dan kun je het beste kippen of vissen kweken, want die eten die beestjes. Als voorbeeld in Nederland zou je kunnen noemen: de regen. Hier valt veel regen: maak er geen probleem van, dat water kun je gebruiken!

Conflict oplossing

Zoals bekend is permacultuur ook op mensen van toepassing. Dat geldt dus ook voor dit principe. Mensen hebben vaak problemen met andere mensen. Ook daarin moet dus een oplossing te vinden zijn. Veel conflicten tussen mensen komen voort uit een ‘meningsverschil’.

Verschillende meningen, een probleem? Welnee! Stel: er moet een bepaalde klus gedaan worden. De een wil het zus doen en de ander zo. Beiden baseren hun mening op ervaringen met eerdere soortgelijke klussen. Als ze nou gaan ruziën, ja dan is er een probleem. Dat doen ze echter niet. Ze accepteren dat ze twee verschillende meningen hebben. Ze besluiten dat ze het ieder op hun eigen manier zullen aanpakken. Eerst maken ze daarvoor de nodige afspraken (‘jij doet het daar zus, dan doe ik het hier zo’). Dan gaan ze aan het werk, ieder op z’n eigen manier.

Het gevolg

Er zijn drie mogelijkheden:

1. op beide manieren gaat het goed
2. de ene manier gaat beter dan de andere
3. beide manieren gaan niet zo goed

In alle drie de gevallen hebben ze er iets van geleerd! Dat is een positieve uitkomst.
Als ze met ruzie uit elkaar gegaan zouden zijn, dan hadden ze niks bereikt. Als de een z’n zin had doorgedrukt en de ander had toegegeven, dan hadden ze het maar op één manier uitgevoerd. Dan zouden ze niet weten of de andere manier ook goed werkt, misschien zelfs beter. Zelfs als beide manieren niet werken is dat toch een leerzame ervaring. Ze kunnen dan met nieuwe methoden gaan experimenteren. Op zoek naar een methode die goed werkt!

Zo werkt het

Dit is de manier waarop permacultuur werkt. Het is zelfs de manier waarop permacultuur is ontstaan: door ‘andere manieren’ uit te proberen. “Als er een systeem is dat niet werkt, probeer het dan niet te veranderen. Zoek liever uit wat het doel van dat instituut is. Ontwerp dan een beter systeem om datzelfde doel te bereiken. Als jij het goed doet, dan zullen de mensen naar jouw instituut toe komen. Het oude instituut zal wegkwijnen en verdwijnen.” (Bill Mollison)

Inge Leonora-den Ouden

[yabp 63]

Leave a Comment

Translate »