Menu

Permacultuur principes 9 : Zie verbanden en er is overvloed.

radijsZie verbanden en er is overvloed

Alle delen zijn hier te vinden. Het één kan niet zonder het ander. Het ene principe kan niet in tegenspraak zijn met het andere. De principes van permacultuur zijn natuurwetten. Je kunt er niet omheen en alles hangt samen.

Samenhang

Houd dat in gedachten. In de natuur heeft alles met elkaar te maken. Permacultuur gaat uit van natuur, dus ook in permacultuur zijn overal verbanden tussen. Als je beginner bent moet je die verbanden leren zien. Ook als je al jaren bezig bent ontdek je steeds weer nieuwe verbanden.

Verbanden zien

Verbanden zijn er in het groot en in het klein. Een voorbeeld van iets heel groots is het verband tussen Aarde en Maan. Heel kleine verbanden zitten op microscopisch niveau in de bodem, die hebben te maken met haarwortels, schimmels en eencellig leven. Zowel dat grote als dat kleine vallen buiten ons gewone gezichtsveld. Om dat te leren zien moet je studeren! Lees boeken en informatieve websites, bekijk filmpjes, volg blogs en Facebook-groepen. Of ga een echte cursus doen.

Veel verbanden zie je dagelijks in je tuin … je hoeft je er alleen maar voor open te stellen. Verbanden tussen verschillende planten, van mulch en compost en de bodem, tussen dieren en planten, te veel om op te noemen. Neem rustig de tijd om de verbanden te ontdekken rondom jou!

Overvloed

Overvloed is een cadeau. Je krijgt het zomaar … maar vaak net anders dan je had verwacht. Je zet eetbare planten in je tuin, daar verwacht je wat van te oogsten. Je zaait radijsjes en je verwacht een oogst van rood-witte knolletjes. Je radijsplanten schieten echter uit, geven uitbundig blad en bloempjes. Prachtige lichtroze bloempjes. Je weet: dat worden geen rood-witte knolletjes om te eten. Helaas geen oogst … of toch? Jawel: de bloempjes veranderen in groene ‘hauwtjes’. Dat zijn de vruchtjes van de radijsplanten. Die zijn ook heerlijk in de sla! Dus tóch overvloed!

En dan die peentjes. Ze zagen er komisch uit. En die pan hutspot smaakte goed. Maar was dat nou alles? Nee, dat was niet alles. Je kreeg flinke bossen blad, ‘peentjesgroen’. Eén van de dingen die je daarmee kunt doen is: wol verven. Dus behalve een maaltje hutspot krijg je ook een mooi lichtgroene sjaal of trui! Is dat geen overvloed?

Meer weten

Je moet het maar net weten, dat je de vruchtjes van de radijsplant kunt eten, dat je met peentjesgroen wol kunt verven. Wat is er nog meer dat je niet wist? Zou het met ‘verbanden’ te maken hebben, dat jouw planten zo uitschoten?

Neem eens een kijkje bij ervaren permaculturisten … Die zijn er vast wel in jouw omgeving. Zoek niet te ver weg, hoe meer overeenkomsten er zijn met jouw eigen situatie, hoe beter. Ook het internet is een bron van kennis. Zo kun je meer over plantaardig wol verven te weten komen bij Permanet (NL). En deze website heeft een kaart waarop je permaculturisten kunt vinden.

geschreven in maart 2016 door Inge Leonora-den Ouden

 

1 Comment

 • Ezequiel / 20 juni 2016 at 11:20

  Hello everyone, I am travelling overland across Europe, I have been doing some volunteering work in The Netherlands, and now looking for to get lucky in Munich, you can find more details about what I have done here, http://www.helpx.net/profile.asp?usercode=1066334UL
  I like to eork in nature and I love animals in general, so if anyone is interested please do not hesitate in contact me.
  Regarda
  Ezequiel
  S-kiel_@hotmail.com

  Beantwoorden

Leave a Comment

Translate »