handleiding permacultuurPermacultuur gereedschap

Goed gereedschap is het halve werk. Deze spreuk is niet alleen waar sterker nog goed gereedschap geeft ook een veel beter resultaat. Je verliest minder frustratie en energie tijdens het gebruik ervan. Ga dus altijd voor kwaliteit, tweedehands kwaliteit verliest nauwelijks zijn waarde. Regelmatig heb ik tweedehands spullen met winst verkocht!

Gereedschap
Bijlen
Spade
Kettingzaag
Mes
Kar
Kabels & touw
Vriezer
Gieter of tuinslang
Slijpstenen
Snoeischaar
Verlengsnoer

Spade

Een sterke spade is handig om grond af te steken. Je hebt hem ook nodig voor zware of compacte grond waarin een normale schep te snel beschadigd raakt. Ik gebruik hem ook voor het graven in zware kleigrond waarin een grote schep te zwaar is voor de rug. In permacultuur wordt het graven zoveel mogelijk beperkt. Wel is het soms nodig voor het herplanten of planten van boompjes. Voor het graven van een afwateringsgeul of swale is een spade ook handig gereedschap.

Kettingzaag

Qua kettingzagen is groter of langer zeker niet beter! Kies voor Stihl of Husqvarna en koop deze niet in een bouwmarkt. Voor boerenwerk, bouwen en brandhout is een zaag met 3.5 pk en 40 cm lang zwaard ruim voldoende. Met biologische smeerolie en desnoods een ethanol mix zijn deze machines redelijk groen te noemen. We praten natuurlijk ook over kleine hoeveelheden benzine.

Als je niet van plan bent veel bomen te kappen kun je kiezen voor een elektrische kettingzaag. Het grote nadeel is dat er een snoer aan zit, aangezien de accu versies nog te weinig kracht hebben. Een van de weinig goede elektrische zagen is van Makita, een bekend kwaliteitsmerk.

[yabp 68]

Mes

Een goed persoonlijk mes is onmisbaar en van staal. Keramische messen bestaan maar die zijn meer geschikt voor in de keuken vanwege een hoge breekbaarheid. Zoek voor messen met een hoge hardheid tussen de 56-58 of 58-60 HRC. Hardness Rockwell C-schaal is een schaal voor de hardheid van staal. Een hogere hardheid is niet beter maar een afweging. Een hoge HRC maakt messen zelfs te breekbaar, lager maakt messen weer te snel bot. Staal zal altijd een afweging zijn tussen hardheid, breekbaarheid, zuurbestendigheid, taaiheid en scherpte. Hierdoor zijn er velen soorten staal gemaakt die ieder een eigen functie vervullen. Voor een persoonlijk mes is 8CR13MoV en Aus8 erg geschikt. Voor alle types staalsoorten verwijs ik je naar List of blade materials.

Vervolgens is de keus tussen een inklapbaar en een vast mes. Vast mes is de keuze als het alleen word gebruikt in landelijk gebied. Inklapbaar kan worden verborgen en dat maakt het geschikter voor alledaags gebruik. Het scharnier is altijd het zwakke punt in deze messen, ik adviseer dus liever een vast mes.

Met onderstaand mes heb ik ervaring mee. Het heeft door zijn carbonstaal een hoge hardheid van 60. Het is geen survival mes, aangezien het niet geschikt is als breekijzer, schroevendraaier of om hout te splijten. In de praktijk doe je dat ook bijna nooit. Het mes is puur geschikt om mee te snijden, wat het dan ook perfect doet. Voor ruwere werkzaamheden gebruik ik liever een klein bijltje.

[yabp 69]

Overige opties zijn om messen zelf te maken van oude vijlen, plaatvering, grote kogellagers, maaimachines. Ook tweedehands zijn er veel messen te vinden!

Kar

Een kar, kruiwagen of bakfiets is erg handig voor het vervoeren van veel of zwaardere materialen. Je zult merken in de praktijk dat je deze vaak nodig hebt. Grond, brandhout of bouwmaterialen moet je kunnen vervoeren in permacultuur. Het is heel erg afhankelijk van de locatie wat de beste oplossing is. Dit is ook direct een grote reden waarom je geen stijl berggebied wilt kopen. Vervoer en de rotsen maken efficiënt grondgebruik moeilijk.

Kabels & touw

Touw en kabels zijn onmisbaar. In de bossen om zwaar materiaal te verslepen is een trekkabel van een auto heel erg handig. Henneptouw of ander biologisch touw is goedkoop en geschikt om planten in goede banen te leiden. Oude sleepkabels of kettingen zijn met wat geduld tweedehands erg goedkoop te vinden. Henneptouw kost bijna niks en is biologisch afbreekbaar.

Vriezer

De vriezer is essentieel om voedsel langdurig te bewaren voor de winter. Bij het slachten van grotere dieren of meerdere kippen ontkom je niet aan een grote vrieskist. Dit is een vriezer die horizontaal staat met een grote laadruimte. Een vriezer werkt efficiënter in een koele ruimte rond de 15 graden. Bij een koudere omgevingstemperatuur heb je een speciale vriezer nodig. Dit heeft te maken met de condensvorming en verlies van onderdruk bij normale vriezers in te koude ruimtes.

Tuinslang

Een lange tuinslang of irrigatie systeem bespaart veel fysiek werk. Het dragen van water sloopt de rug en maakt een grote moestuin onmogelijk. Het is nodig in zuidelijke landen en in het Oost-Europa om tijdens de lange hete zomer te sproeien. Zoek naar een slang van minstens 50 meter voor een moestuin die dichtbij staat. Je kunt ook koppelstukken kopen om de lengte te vergroten.

[yabp 84]

Slijpstenen

Slijpstenen zijn nodig voor het scherp houden van tuingereedschap. Dit is een vaardigheid die niet makkelijk aan te leren is. Deze stenen zijn goedkoop tweedehands te vinden. De nieuwe diamant stenen zijn wel een veel beter alternatief, maar voor tuingereedschap zijn stenen van grit 80 tot 400 voldoende.

Snoeischaar

Een goede sterke snoeischaar en het liefst ook een grote heggenschaar zijn handig om de tuin bij te houden. Veel planten, struiken en bomen moeten worden gesnoeid om jaarlijks een grote oogst te garanderen. Bespaar niet op een goede schaar. Bij slechte scharen breekt het gietijzer binnen een jaar. Gardena is een goed merk voor tuingereedschap.

Verlengsnoer

Een verlengsnoer is onmisbaar als er regelmatig geklust moet worden. Ook hier geldt: koop geen goedkoop snoer, dat breekt snel bij ruw buiten gebruik buiten.