Menu

Oplossing voor het mestoverschot is gevonden…

mestoverschot‘Het Veldhuys’ natuurlijk beter…

mestoverschot

De oplossing voor het mestoverschot is het zelf persen van mestbriketten. Door middel van een simpele handpers kan de mest veranderen in een prachtige mestbriket, die de vorm heeft van een bescheiden baksteen. Makkelijk stapelbaar, gedroogd  in de warmte van onze zon.

Van gras naar mest naar brandstof.

Deze biobrandstof is vooral geschikt om te verbranden in dichte houtkachels en heerlijk buiten in de vuurkorf of buitenkachel. Eenmaal geperst is het alleen wachten terwijl de natuur haar werk doet. Op deze manier maken we gebruik van de materialen die de natuur ons aanbiedt. De in het voorjaar geperste blokken zijn in het najaar goed gedroogd en kunnen makkelijk gestapeld worden in garage of woonkamer, de geur is neutraal in gedroogde vorm De geur die vrijkomt bij verbranding van de mestbriketten is minder dan de geur van verbrand hout. Vanwege de milieuvriendelijke verwerking van mest naar brandstof is die uitermate geschikt voor de mensen die het milieu willen sparen en creatief willen omgaan met de mogelijkheden van onze natuur. ‘Het is ongelofelijk mooi om je eigen brandstof te zien branden in je kachel’ vertellen verschillende mensen die vol overgave aan het persen zijn gegaan. Veel van deze mensen hebben een workshop gevolgd bij HetVeldhuys om de tips en trucs van het persen onder de knie te krijgen.

mestoverschot

Een gezellige workshop

met veel nuttige tips en het meteen kunnen oefenen, (zodat je meteen het resultaat ziet, en mee naar huis kunt nemen) zorgde voor de nodige kennis om van mest naar brandstof te gaan. Het zogezegde strontklusje kan daarna op het gemak thuis worden voortgezet.

De zelfvoorzienende medemens

is echter niet alleen bezig met de brandstofvoorziening (warmte), maar ook vaak met een vorm van tuinieren of moestuin om de zelfgeteelde vitamines zoveel mogelijk te laten groeien en bloeien. Wat schets onze verbazing als we de as van de verbrande mestbriketten in onze tuin verspreiden… de moestuin zal een verhoogde opbrengst van de moestuin hebben van ongeveer 20 %. De tomaten worden groter en voller van smaak, de sperziebonen groeien tegen de staken omhoog en geven veel vrucht.

mestoverschot

Het is natuurlijk wel de vraag of de familieleden na het eten van zoveel sperziebonen het persen van de mestbriketten nog een warm hart toedragen…  Zoals jullie zien heeft de natuur het goed geregeld. Als wij als mensen dan ook nog eindelijk beginnen met luisteren naar de
stilte en de geweldige oplossingen van moeder natuur denk ik, nee weet ik, dat we op de juiste weg zijn.

Als op deze manier een reductie kan worden ingezet op de wegwerpmaatschappij die in de loop der jaren is ontstaan en waar wij ons nu zo bewust van worden….(denk hierbij aan de aardbevingen in Groningen en de plastic soep in onze oceanen)…, kunnen we op een simpele wijze onze steen bijdrage in de vorm van zelf onze eigen brandstof te maken. ‘Het Veldhuys’ is opgezet met respect voor onze natuur.

Natuurlijk beter… gaat uit van het principe dat de mens alles al in huis heeft om gelukkig te zijn. Als de vonk ontdekt is, kan het vuur onstoken worden..
HetVeldhuys
natuurlijk beter

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Leave a Comment

Translate »