Menu

Oogst drogen in een solar droogkast

droogkastEen droogkast is een kast waarin je de overvloedige oogst kunt drogen. Het drogen zorgt ervoor dat het voedsel niet bederft. Een droogkast wordt ook wel een droogmolen, fruitdroger droogapparaat of dehydrator genoemd. Al deze machines hebben dezelfde functie. Het wordt niet gekookt en het blijft tussen de 30 tot 70 graden Celsius. Het mooie is dat de meest overvloedige oogst tijdens en aan het eind van de zomer valt. In dit jaargetijde is de zon sterk genoeg om voedsel te drogen. Het Nederlandse klimaat vraagt wel om meer isolatie van de droogkast en tijdens slecht weer heb je kans op schimmelvorming. Hierin zijn elektrische drogers beter. In droge klimaten zijn elektrische drogers overbodig. Het nadeel van elektrische droogkasten is het volume. Zelf gemaakte solar droogkasten hebben vaak veel meer inhoud. Dit merk je als je een grote fruitoogst hebt. Een elektrische droogkast is wel sneller en staat binnen.

[yabp 56]

Voordelen droogkast

Het drogen van voedsel gebeurt al duizenden jaren. Gedroogd voedsel is zonder koelkast of vriezer perfect te bewaren. De voedingstoffen worden grotendeels behouden, het is goedkoop, makkelijk, bespaart ruimte. Gedroogd voedsel kraakt of is taai; perfect om lekker traag te snacken aan gezonde voeding.

Wat kun je drogen?

Eigenlijk bijna alles vooral kruiden, groente en fruit zijn handig. In mindere mate worden paddenstoelen, vlees en bloemen ook gedroogd. Zorg ervoor dat het te drogen voedsel gelijk van dikte is, zodat alles gelijkmatig droogt. De droogtijd is afhankelijk van de temperatuur, luchtvochtigheid, dikte en voedsel. Fruit droogt langzamer dan kruiden door de hoeveelheid vocht in fruit. Het is bij fruit belangrijk dunne schijfjes te snijden. Deze drogen sneller wat kans op schimmel verkleint.

De droogkast is afhankelijk van de zon en dit vraagt om planning. Bekijk het weerbericht en wacht met oogsten tot je twee zonnige dagen hebt. Het liefst zijn dat dagen met een lage vochtigheid. Dit is zeer belangrijk voor fruit dat gaat schimmelen als het niet direct gedroogd word. Temperaturen voor vlees drogen ga je hoogstwaarschijnlijk niet halen. Begin met drogen om elf uur en het moet droog zijn voor vijf uur ’s middags.

Welke temperatuur

Bij elektrische droogkasten kun je de temperatuur instellen. Stel de temperatuur in bij:

  • kruiden op 35-40 graden
  • groente op 45- 55 graden
  • fruit op 50-60 graden
  • vlees op  70 graden.

droogkast makenDroogkast maken

Er zijn vele ontwerpen voor droogkasten. Ik gebruik de droogkast alleen zomers. In andere jaargetijden is in Nederland een elektrische droogkast veel handiger. Een droogkast voor de zomer is vrij eenvoudig. Gebruik een oud raam, dubbelglas is beter dan enkel. Dubbelglas maakt het in mijn test (bovenste foto) vijf graden warmer. Het nadeel is dat dubbelglas zwaar is om te dragen.  Nu maak je houten rechthoekige frames die stapelbaar zijn. Alles moet dezelfde maat krijgen als het raam. Je begint met twee balken die je passend maakt op de langste zijdes. Daarna maak je een halfhout verbinding. Een video daarover is Hier te vinden. Ben je niet zo handig? Haal dan in de bouwwinkel ”hoekbeslag” dit kun je eenvoudig vastschroeven. Bevestig daarna in twee hoeken een metalen plaatje voor extra stevigheid. Dit is duidelijk te zien in de rechterfoto hierboven.

Droogkast opties bij te lage temperaturen.droogkast maken

Je kan wel de droogkast isoleren en van binnen mat zwart spuiten. Reflecterend folie als een zonnevanger helpt de temperatuur verhogen. Dit wordt veel gebruikt bij een solaroven. Spiegels werken ook richt de zon op de mat zwarte binnenkant. Ik woon zelf in Polen. In een landklimaat zijn al deze extra’s niet nodig! Ik haal hogere temperaturen dan mijn thermometer aankan. Ik vermoed dat het zo’n zestig graden wordt op een halfbewolkte dag van 25 graden. Hoger dan dit is voor mij niet nodig. Ik vries vlees in of rook het in de rookoven. Een zwarte bakplaat werkt het beste voor het drogen.

Elektrisch bijverwarmen
Je kunt een elektrisch warmte element in de kast verwerken. Het kost natuurlijk weinig stroom om een kast een paar graden hoger te houden . Dit maakt een hybride solar droogkast veel zuiniger dan een  geheel elektrische. Je moet dan wel een beetje handig zijn met gereedschap en elektronica. Het warmte element kan vrij klein zijn een gloeilamp of het warmhoud plaatje van een oud koffieapparaat voldoen.

Bij meer interesse is er een leuke pagina van stichting medume over droogkasten. Het ontwerp is beter, maar kost veel tijd en moeite om te maken.

Leave a Comment

Translate »